IMF'nin websitesinde yayımlanan podkastta, Strateji, Politika ve İnceleme Bölümü Direktörü Martin Mühleisen, 'ekonomik şokun geçici olduğuna dair güven tesis edecek şekilde koronavirüsün yayılmasının sınırlanmasını', hükümetler için temel hedef olarak koydu.
'Uluslararası koordinasyon olmadan emsalsiz önlemlerin anlamı yok'
'Halihazırda hükümetlerin ve bankaların piyasaları likidite sağlayarak işler durumda tutmak için daha önce görülmemiş önlemler aldığını' söyleyen Alman strateji direktörü, "Belki de ihtiyacımız olduğundan da fazlasını yaptılar, ama güçlü etki bırakması için bu adımların uluslararası koordinasyonla atılması gerek. Krize sağlık alanındaki ne kadar iyi organize, ne kadar çok koordineli karşılık verilirse, güvenin geri dönüşü o kadar hızla mümkün olur" dedi.
'2008-2009 küresel mal krizine kıyasla hazırlıklıyız'
'Mali kurumların 2008-2009 küresel mal krizi öncesine kıyasla daha dirençli ve hazırlıklı olduğu' değerlendirmesini yapan Mühleisen, 'istikrarlı büyüme ve yüksek istihdam oranlarının koronavirüs krizine karşı tampon görevi görmesi gerektiğini' savundu.
"Bu bağlamda kriz, bu türden bir şoka hazırlıklı olduğumuzu umduğum bir döneme denk geldi" demekle birlikte yine de etkisinin 'oldukça vahim' olacağını dile getirdi.
IMF ne yapıyor?
IMF'nin krize sıfır ya da çok düşük faiz oranlı kredi ve hibelerle yanıt vermeye çalıştığını, gelişmekte olan piyasalara keskin sermaye çıkışlarıyla baş etmekte yardımcı olmaya hazır olduğunu anlatan Mühleisen, emtia fiyatları, özellikle petrol fiyatlarındaki keskin düşüşün, pek çok ülke için ilave sorun oluştururken, diğer yandan emtia ithal eden ülkeler için rahatlatıcı olduğuna dikkat çekti.
Mühleisen, koronavirüs krizinin hem hükümetin hem de özel sektörün yeterince tamponu olması ihtiyacını gözler önüne serdiğini, bu yüzden IMF'nin yüksek borç oranlarını gözlemlemeye devam edeceğini kaydetti.
Alman ekonomist "Ülkelerin sorumlu davranması ve şimdiki gibi kamusal politikalarla karşılık verme ihtiyacı doğduğunda hareket alanımızın olması önemli" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...