Sanayi üretimindeki büyük düşüşten sonra imalat sanayinde kapasite kullanımında da büyük gerileme yaşanıyor. Türkiye küresel ekonomik krizin etkilerini giderek daha fazla hissediyor. Hem iç pazarın hem de ihracatın büyük oranda gerilemesi sanayideki kapasite kullanımını da olumsuz etkiliyor.
Ocak ayında sanayideki kapasite kullanım oranı son 18 yılın en düşük düzeyine geriledi. İmalat sanayinde kapasite kullanımı, bu yılın ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre 16.5 puan azalarak, yüzde 63.8 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu ayda, imalat sanayinde ‘üretim değeri’ ağırlıklı kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 40.7 ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. TÜİK, imalat sanayinde eğilimler anketi ocak ayı sonuçlarını açıkladı.
İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 40.7 kapasite kullanımı ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Bunu, yüzde 41.6 kapasite kullanımıyla taşıt araçları ve karoseri imalatı, yüzde 58.4 ile derinin işlenmesi, bavul ve çanta imalatı, yüzde 59.3 ile mobilya imalatı, yüzde 61.2 ile başka yerde sınıflandırılmayan makine imalatı izledi.
Ocak ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 66.9, tütün ürünleri imalatı yüzde 81.1, tekstil ürünleri imalatı yüzde 67.5, giyim eşyası imalatı yüzde 74.9, ağaç ve mantar ürünleri imalatı yüzde 73.1, kâğıt ve kâğıt ürünleri imalatı yüzde 72.8, basım ve yayım imalatı yüzde 66.6, kok kömür rafineri edilmiş petrol ürünleri imalatı yüzde 62.9, kimyasal madde ürünleri imalatı yüzde 65, plastik-kauçuk ürünleri imalatı yüzde 67.3, metalik olmayan diğer mineral madde imalatı yüzde 62.8, ana metal sanayi imalatı yüzde 66.9, metal eşya sanayi yüzde 62.1, başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makina cihaz imalatı yüzde 66.7, radyo, TV haberleşme cihazları imalatı yüzde 64.4, tıbbi, optik hassas alet imalatı yüzde 80, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 82 oldu.
Neden düşüyor?
Ocak ayında, işyerlerinin, tam kapasiteyle çalışmamasının nedenleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. Hammadde yetersizliği, mali imkânsızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler olarak sıralandı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 49.8 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 28.5 oranında etkili oldu.
İşletmelerin mali imkânsızlıkları yüzde 4, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 3.2 ve ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 1.7, işçiler ile ilgili meseleler yüzde 1.5 oranında etkili oldu. (Radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...