Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’de sanayi daralmasının nedenlerini, dışarıdan gelen talebin "azalması" olarak gösterdi. Tüzmen, "Dışarıda gelen talep daraldığı için, biz de dış Dünyaya ihracat yaptığımız için tabii ki, o taleplerin daralmasına karşı sanayi de kendisinin stok seviyesini azaltmak zorunda. Üretimini kesmek zorunda kaldı" şeklinde değerlendirdi.
Devlet Bakanı Tüzmen, Meclis’te AKP Grup toplantısı öncesi gazetecilerin, sorularını yanıtladı. Tüzmen, Yeni bir ekonomik kriz dalgasının yaşanacağına" ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:
"Yeni bir dalganın olacağına dair, Amerikan ve Avrupa piyasalarına bakıldığı zaman böyle bir beklenti ve kasılma var. Dolayısıyla dalga boyutuna göre bizim de çalışmalarımızı ayarlamamız gerekiyor. Biz hazırlıklarımızı yaptık; ancak bu açılan paketlerin (önlem paketleri) dışarıda yeterli olmadığı konusunda böyle bir beklendi var. Arkadaşlarımız bu konuda çalışmalar yaparken, biz de ince analizlerimizi yaparak bu kadar sıkıntı arasında dış ticaretin etkilenmemesi için zaten etkileniyor kriz döneminde fazla etkilenmemesi için çeşitli önlemler alıyoruz"
Tüzmen, bu sıkıntılar arasında çok önemli çalışmalar başlattıklarını belirterek, "İlk defa narenci tanıtım kampanyası başlattık. Mersin’de başlattık. Fındık tanıtma grubu gibi narenci tanıtım grubu da bu çalışmayı yapacak. Yüzde 31 oranında narenciye de bir ihracat artışı var. Yaş meyve sebzede de yüzde 21 ihracat artışı var" diye konuştu.
Bu çerçevede komşu ve çevre ülkelerle turlara devam ettiklerini kaydeden Tüzmen, çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.
-SANAYİ DARALMASI DIŞ TALEPLE ALAKALI-
Tüzmen sanayi üretiminde yaşanan daralma ve sıkıntıları ise şu şekilde anlattı:
"Türkiye küreselleştiği için sanayi üretimi şu anda dışarıdaki talebin türevidir. Bu talebin birinci türevinde; ihracatı, ikinci türevinde de; sanayi üretimini görürsünüz. Türkiye’deki yatırımın birinci türevinde üretimi görürsünüz, ikinci türevinde de ihracatı görürsünüz. Yani tam tersi. Dolayısıyla dışarıda talep daraldığı için biz de dış Dünyaya ihracat yaptığımız için tabii ki, o taleplerin daralmasına karşı sanayi de kendisinin stok seviyesini azaltmak zorunda üretimini kesmek zorunda. Otomotiv fabrikalarını görüyorsunuz arkası arkasına ihracat düşüşleri yaşandığı zaman onlar da daha fazla stok olmaması için, stok ayarlarken kendi üretimlerini kısıyorlar. Bunlar tamamıyle Türkiye’nin küreselleşmesiyle, dış Dünyanın talebiyle alakalı. Avrupa Birliği’nin talebiyle ne kadar dayalı olduğunun açık göstergesi."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...