Rusya Ortadoğu Araştırmaları, Uluslararası İlişkiler ve Kamu Diplomasisi Merkezi Başkanı Vladimir Avatkov, projenin ekonomik boyutuna işaret ederek, "İstanbul Boğazı'nın suyu azalıyor, şu anda gemi geçişi kısıtlı formatta yapılıyor ve yeni kanal elbette büyük talep görecek. Örneğin, Rusya'nın bu yöndeki ihracatı için imkanlar genişleyecek" dedi.
'JEOPOLİTİK SONUÇLARI DA OLACAK'
Ancak Kanal İstanbul'un jeopolitik sonuçlarının da olacağını dile getiren Rus uzman, "Eğer bu kanal yapılırsa karşılıklı riskler sadece Rusya'yı değil ABD'yi de etkiler, zira Türkiye Karadeniz'i tamamen Amerikan gemileri için kapatabilir ya da aksine açabilir. Her iki seçenek de göz ardı edilemez. Türkiye, bir yandan Rusya'yla yakınlaşıyor, diğer yandan da NATO üyeliğinden vazgeçmiyor. Her halükarda bu kanaldan ticari ve askeri gemilerin geçişinin uluslararası ya da ikili kurallarla düzenlenmesi akıllıca olur" ifadelerini kullandı.
'GİDEREK SIĞLAŞAN İSTANBUL BOĞAZI, GELECEKTE BÜYÜK GEMİ GEÇİŞLERİNE KAPANABİLİR'
Ankara'nın, giderek sığlaşan İstanbul Boğazı'nı gelecekte büyük gemi geçişlerine kapatacağı ihtimalinin de dışlanmaması gerektiğini dile getiren Avatkov, "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin güçlendiğini dikkate alırsak her iki tarafı tatmin edecek seçenekleri bulmamız çok önemli" diye ekledi.
'KÜRESEL GÜÇ STATÜSÜNE GEÇİŞ AÇISINDAN ÖNEMLİ'
Türkiye'nin, Kanal İstanbul sayesinde uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmek istediğinden emin olduğunu söyleyen Rus uzman, "Bu proje Ankara için sadece ekonomik karlılık açısından değil jeostratejik çıkarlar ve bölgesel güç statüsünden küresel güç statüsüne geçişi açısından da önemli" yorumunda bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |