E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kışa Girerken Kritik Kriz Rusya Fiyat İndirmedi, Türkiye'den Rest Geldi ve Dev Anlaşma Bitti!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Batı Hattı kontratının, istenilen indirim oranlarının oluşmaması nedeniyle sonlandırıldığını açıkladı.

2.10.2011 - 06:15
Kışa Girerken Kritik Kriz

Türkiye, Rusya’dan 3 farklı kanaldan toplamda yıllık 30 milyar metreküp gaz alıyordu, bunun 6 milyar metreküpünün geldiği Batı Hattı’nın 25 yıllık kontratı bitti ve istenilen indirim alınamayınca anlaşma yenilenmedi. Türkiye’de bu kontrat iptaline rağmen gaz sıkıntısı olmayacak. Hatta ‘al ya da öde’ anlaşmalarından kaynaklanan zararının da önüne geçilmiş olacak.

Türkiye’nin doğalgazda ilk anlaşması olan 6 milyar metreküplük Batı Hattı kontratı, istenen fiyat indirimi gerçekleşmeyince yenilenmedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Batı Hattı kontratının, istenilen indirim oranlarının oluşmaması nedeniyle sonlandırıldığını açıkladı. Yıldız, TBMM’de gazetecilerin doğalgaz zammına ilişkin sorularını yanıtlarken Batı Hattı ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Yıldız, Rusya’dan alınan ve Trakya’dan gelen “Batı Hattı” olarak isimlendirilen kontratın, önceki gün Botaş’ın yazdığı yazıyla “istenilen indirim oranlarının oluşmaması” nedeniyle sonlandırılması iradesinin ortaya konulduğunu açıkladı.

Yıldız, şöyle devam etti: “Çokça soruluyor; ’Rusya ile ilişkilerde sorun doğurur mu’ diye. Rusya bizim stratejik işbirliği yaptığımız son derece önemli, bir kaç kontrata dayanarak ilişkilerimizin bozulamayacağı kadar sağlam ve güçlü ilişkilerimizin olduğu bir ülkedir. O yüzden bu tür kontratların sonlandırılmış olması gaz girişinin sonlandırılmış olması anlamını taşımıyor.”

Gaz sıkıntısı olur mu?

Türkiye’nin Batı Hattı’ndan 6 milyar metreküplük gaz tedarikini kesmesi, Türkiye’nin yıllık tüketiminde herhangi bir aksamaya ve eksikliğe neden olmayacak.

Gaz alım anlaşmalarının miktarı ve Türkiye’nin yıllık gaz tüketiminin gelişimine bakıldığında 6 milyar metreküplük eksikliğin bir sıkıntı yaratmayacağı net olarak ortaya çıkıyor.

Türkiye, Rusya’dan 3 ayrı hatla yıllık 30 milyar metreküp gaz alıyordu. 6 milyar metreküplük kısmın alınmamasıyla birlikte alım miktarı 24 milyar metreküpe düşmüş olacak. Türkiye Rusya’nın dışında İran’dan 10 milyar metreküp, Azerbaycan’dan ise 6.6 milyar metreküp gaz alıyor. Ayrıca Nijerya ve Cezayir ile sıvılaştırılmış gaz tedarikini içeren toplamda 5.2 milyar metreküplük anlaşmalar var.

Yani şu an Türkiye’nin yıllık anlaşmaları toplamda 45.8 milyar metreküplük gaz tedarikine imkan veriyor. Oysa Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi henüz bu seviyelerde değil. 2008’e kadar yıllık tüketim belirli bir artış periyodu izledikten sonra ekonominin daralmasına paralel 2009’da düşmeye başladı. 2010 yılında gaz tüketimi 2009’dan da daha az oldu. 2011’in 8 aylık tüketimi bu yılın da 35-37 milyar metreküplük tüketim ile geçileceğini gösteriyor. Yani Türkiye’nin 6 milyar metreküplük eksiye rağmen gaz açığı bulunmuyor.

Türkiye özellikle ‘Al ya da öde’ anlaşmaları gereği kullanmadığı gazın parasını ödemek zorunda kalıyordu. Batı Hattı’nın durması, bu anlaşmalardan kaynaklı gaz miktarını da azaltacak.

Türkiye’nin Güney Akım kozu bulunuyor

Türkiye’nin gaz alımını kesmesi bir süredir bekleniyor ve bu durum Rus kamuoyunda da tartışılıyordu.

Rusya’nın Ulusal Enerji Güvenliği Fonu’nun Ba∫kanı Konstantin Simonov, “Avrupa’daki temaslar ve Türkiye’nin açıklaması ekonomik temellere dayanmıyor. Rusya’dan gelen gazın kesilmesi durumunda Avrupa’yı bekleyen ekonomik ve siyasi çıkmazın herkes farkında. Son gelişmeler, Gazprom’un politikalarına olan tepkiyi gösteriyor ve şirketten bu politikaya bir son vermesi isteniyor” dedi.

Kommersant gazetesi de Rusya’dan en fazla doğalgaz ihraç eden ülkeler sıralamasında Almanya’nın ardından ikinci sırada yer alan Türkiye’den gelen ‘kontratı yenilemeyebiliriz’ açıklamasını manşetine taşımış ve uzmanlara yorumlatmıştı.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı doğalgaz miktarını düşürebileceğini yazan gazete, Türkiye’nin Avrupa ülkelerine göre doğalgazı daha ucuza aldığını hatırlatmıştı. Haberde Türkiye’nin elinde Güney Akım doğalgaz boru hattı ve Akkuyu nükleer santrali gibi kozlar bulunduğu, sorunun ülke liderleri arasında çözülebileceği ifade edilmişti.

Kommersant radyosu ise, Türkiye’den gelen açıklamayı Rus uzmanların görüşlerine başvurarak işledi. Kapital Yatırım Grubu analisti Vitaliy Kryukov, Rusya’nın doğalgaz konusunda Türkiye’ye bağlılığının bulunduğunu söyledi. Güney Akım doğalgaz boru hattının inşası için Türkiye’den henüz onay gelmediğini belirten Kryukov, bu nedenle Rusya’nın büyük indirim yapması gerektiğini kaydediyor.

Gaz tüketimi son 2 yılda düştü

Yıllar Türkiye’nin gaz tüketimi

2001 16.3 milyar m3

2002 17.6 milyar m3

2003 21.2 milyar m3

2004 22.1 milyar m3

2005 27.0 milyar m3

2006 30.7 milyar m3

2007 36.4 milyar m3

2008 37.8 milyar m3

2009 33.6 milyar m3

2010 32.4 milyar m3

2011* 25.0 milyar m3

*Ağustos ayı itibarıyla

YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 13 Aralık 2011 Salı 19:32

Your cranium must be protecting some very valuable bnrais.

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 3 Ekim 2011 Pazartesi 06:24

AKPnin F tipi gurkaları tam saha pres yapıyorlar. utanma tatilde, ŞEREF az önce bakkala gitti. istedikleri yorum yazmalarına değil de aklımıza hakaret etmelerine bozuluyorum. Bizleri salak-aymaz-cahil sanıyorlar, kendileri gibi.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 3 Ekim 2011 Pazartesi 01:22

Bir ülkede eski para ile 500 milyar faiz geliri olandan vergi alınmıyorsa rus gazı onun gazı tartışması yersizdir öncelik bu halkın gazı alınmalı; asgari ücretlinin bile kendisini kapitalist zannettiği ikinci bir ülke yoktur

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 3 Ekim 2011 Pazartesi 01:20

Geçmiş hükümetleri kötüleyen ve akp yi öven, çaktırmadan çoğunun Chp iktidarını görmediği halde chp ye çakmaya çalışan yorumcuları sizler bu iktidardan önce kimlere oy veriyordunuz herkes tarafından bilinirken bu yanar dönerlik nedir.Önümüzdeki yıllarda a bugünki iktidarı eleştireceğiniz kesindir çünkü sizin uyanmanız 15-20 yılı alıyor.

Yorumu oyla      19      11  
Misafir 2 Ekim 2011 Pazar 20:06

"chp'li mason mesut yılmazdan pahalı gazın hesabını sorun!demiş vatandaşın biri."ALLAHIM aklımıza mukayet ol.Mesut Yılmaz ve CHP ne alaka??

Yorumu oyla      21      12  
Misafir 2 Ekim 2011 Pazar 16:25

10:41 Türkiye'de % 7 civarı vatan haini bölücü destekçisi, % 50 mankurtlaştırılmış koyun tipi seçmen oldukça daha çok soyuluruz biz... Rusya'dan cevap gelmeden Rusya'nın verdiği doğal gaz fiyatına göre yapılan ZAM sizleri neden etkileyip biz kerizmiyiz sorusunu sordurtmaz? Peki doğalgaz'ı petrol fiyatlarına bağlayıp M.Yılmaz'ın hatasını önlüyoruz yalanına ortak olmak halkın bunca yıldır soyulmasına razı olmak siz de vicdan sızlatmaz mı? Alınmayan doğal gaza tıkır tıkır para ödenirken Halka faiş fiyat nedeniyle doğalgaz kullanımını azaltınca aktarılan paralar siz de yetim hakkını niye hatırlatmaz? Sizler herkesi kendiniz gibi kör karacahil muhakeme hesap yeteneğini olmayan zavallılardan mı sayarsınız? Bundan büyük ihanet vatana PKK ile pazarlık ve müzakere ile orduyu tasfiye etmektir. Hepsi bir arada aman nazar deymesin AKAPE ve Padişahı Erdoğan’a…

Yorumu oyla      23      11  
Misafir 2 Ekim 2011 Pazar 16:18

ucube koalisyon devri-iktidarında m.yılmaz vatana ihanet mesabesinde anlaşmalarla koskoca ülkeyi,türkiyeyi ruz gazına mahkum etti,bağımlı hale getirdi,o hükümet nasıl,kimler tarafından,niçin kurduruldu,hemen unutmak yok.

Yorumu oyla      19      14  
Misafir 2 Ekim 2011 Pazar 15:50

derhal nükleer enerji başlatılmalı,türkiye ye en az 30 nükleer santral gerek,tabii ki nükleer silah.

Yorumu oyla      20      12  
Misafir 2 Ekim 2011 Pazar 10:41

bravo hükümete. taviz vermesin. gemilerle taşıtsınlar türkiyeye gazı. türkiyede de arama ruhsatı sayısını artırsınlar! gerekirse 1-2 kışı soğuk geçirelim ama sonunda ülkemiz doğalgaz çıkarsın kendi topraklarından! bravo tebrikler. doğru yoldasınız. chp'li mason mesut yılmazdan pahalı gazın hesabını sorun!

Yorumu oyla      20      16  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'den Rusya'ya İptal Şoku
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan ithal edilen ...
İTO'ya Göre Fiyat Artışları
İstanbul'da eylül ayında, perakende fiyatlar yüzde 0,82, toptan fiyatlar yüzde 1,65 oranında arttı.
Türk Şarabının Dünya Başarısı
Dünyanın en önemli şarap otoritelerinin bir araya geleceği "Wine Future" ...
 
Eylül Ayı İhracat Rakamları Açıklandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Elazığ'da ...
LPG'li Araçlardaki Tehlike
TMOBB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı ve Çankaya Üniversitesi ...
Altının Tahtı Sarsılmıyor
Son günlerde fiyatı biraz gerilemiş olsa da altın, ''yatırımcısına en ...
 
Zam Yağmuru Başladı
Önceki gün elektiriğe yüzde 10'a varan zam gelmişti. Onun acısı daha geçmemişti ...
'Kemerleri Çıkarmayın'
Merkez Bankası Başkanı Başçı, son ekonomik durumu değerlendirdi: piste ...
The Economist Uyardı:
The Economıst dergisi dünya ekonomisinin geleceğiyle ilgili oldukça karamsar. ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
döviz
Torku Konyaspor
eyfel kulesi
Elif Erbakan
Barack Obama
tekne
EURO2016
Sayıştay