Deprem ülkesi olan Türkiye, büyük bir afet yaşandığında ağır sonuçlarla karşılaşıyor. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar ise doğru yerde doğru yapıların inşa edilmesiyle olası felaketlerin önüne geçilebilir. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Kentsel Dönüşüm Komisyon Başkanı Dr. Nihat Şen, şehirlere yeni kimlik kazandırabilecek vizyonlu projeler geliştirerek alan bazlı kentsel dönüşüm modellerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Şen, "Türkiye'nin yapı stokunun yüzde 40-45'i olası bir doğal afetlere karşı güvenli değil. 54 milyon vatandaşımızı ilgilendiren depremden kaynaklı doğal afetlerin sonucu ağır olabilir" dedi.
"TÜRKİYE DEPREM KUŞAĞINDA"
Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin 11 ilde yol açtığı yıkım, kentsel dönüşüm çalışmalarının önemini bir kez daha göstermiş oldu. Nihat Şen, Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu vurgulayarak deprem ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirtti.
Fay hattının geçtiği bölgelerdeki güvenli olmayan yapıların yenilenmesi gerektiğini söyleyen Şen, "Türkiye, deprem kuşağı üzerinde. İki fay hattı var; Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı. 6 Şubat'ta 11 ilimizi etkileyen bir doğal afet ile karşı karşıya kaldık. Deprem binlerce yıl vardı, olmaya da devam edecek. Bizim deprem ile yaşamayı öğrenmemiz lazım. Vakit kaybetmeden de özellikle fay hatlarının geçtiği bölgelerde eski, güvenli olmayan yapı stokumuzu mutlaka yenilememiz gerekir. Beklediğimiz bir İstanbul ve Marmara depremi var. Türkiye'yi ciddi anlamda sarsabilir. Bu çalışmalarımızı çok kısa sürede yapmadığımız takdirde İstanbul'da olabilecek bir doğal afet ülke ekonomisini, istihdamını, turizmini, sanayisini ciddi anlamda riske sokabilir. Bu nedenle daha önceki dönemlerde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını engellemek yerine, bu çalışmaların önünü açan çalışmaları yapmamız lazım" diye konuştu.
'54 MİLYON VATANDAŞIMIZI İLGİLENDİRİYOR'
Kentsel dönüşüm çalışmalarında alan bazlı kentsel dönüşüm modellerinin uygulanması gerektiğini söyleyen Şen, "Artık söylemden ziyade eyleme geçilmesi lazım. Sadece İstanbul mu? Esasında Türkiye'nin yapı stokunun yüzde 40-45'i olası bir doğal afetlere karşı güvenli değil. 54 milyon vatandaşımızı ilgilendiren depremden kaynaklı doğal afetlerin sonucu ağır olabilir. Bunun için ayrı bir bakanlığın, ayrı bir bankacılık sisteminin oluşturulması lazım. Yeni model anlayışlarıyla, iş ve finans sistemleriyle kendi yatırımını, kendi inşaatının maliyeti kendi içinden çıkan modellere geçmemiz lazım. Merkezi hükümetten beklenti içinde olmadan şehirlere kimlik, değer katabilecek vizyon projeler geliştirerek alan bazlı dönüşüm modelleriyle ama vatandaşı mağdur etmeyen, yeraltı, yerüstü zenginliklerin korunmasına, donatı alanlarının korunmasına varıncaya kadar alan bazlı kentsel dönüşüm modellerinin acilen yapılması lazım. Belediyelere, Belediye Meclislerindeki siyasi partilerin meclis üyelerine, sivil toplum kuruluşlarına ciddi sorumluluk düşüyor. Yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarına engellemek yerine mutlaka teşvik etmeleri, destek olmaları lazım" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...