Alman milletvekillerinin askerlerini ziyaret talebinin Türkiye tarafından izin verilmemesi iki ülke arasında gerginliğe sebep olmuştu. Alman milletvekillerinin Konya üssü ziyareti bugün NATO şemsiyesi altında gerçekleşecek. 7 vekil, NATO Genel Sekreter Yardımcısı'nın başkanlığındaki heyetle Konya'ya uçacak.
DW Türkçe servisinden Değer Akal’ın haberi şöyle; Türk Hükümeti'nin Alman milletvekillerinin Konya'daki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi nedeniyle tırmanan tansiyon, NATO'nun ziyaret formülüyle düşürülmeye çalışılıyor.
Farklı siyasi partilerden 7 Alman milletvekilinden oluşan heyet, NATO tarafından hazırlanan program kapsamında bugün Konya'daki NATO üssünü ziyaret ederek, burada görev yapan Alman askerleriyle bir araya gelecek.
DW Türkçe'nin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, heyetin Konya'ya uçuşu Almanya'dan değil, NATO'nun ana karargâhının bulunduğu Brüksel'den gerçekleştirilecek.
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller'in başkanlık edeceği heyette, Alman milletvekillerinin yanı sıra NATO'dan bazı yetkililer de bulunacak.
Ziyaretin NATO genel sekreter yardımcısı başkanlığında yapılması nedeniyle, heyetin üst düzey Türk yetkililer tarafından karşılanması, burada bazı görüşmelerin yapılması bekleniyor.
Almanya'da ordunun meclis tarafından denetleniyor olması nedeniyle özel bir sorumluluk taşıyan Alman milletvekilleri, NATO üssünde görev yapan Alman askerleriyle görüşerek, burada yapılan faaliyetler, askerlerin beklentileri gibi konularda bilgi alacak.
Hellmich: Haklılığımızı güçlendiriyor
Konya'yı ziyaret edecek resmi heyette yer alan Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, NATO'nun AWACS misyonu çerçevesinde Konya'daki Alman askerlerinin görev yaptıkları koşulları yerinde gözlemleyeceklerini kaydetti.
DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Hellmich, "Federal Meclis milletvekillerinden oluşan heyetin Konya'ya NATO şemsiyesi altında gerçekleştireceği ziyaret, askerlerimizi her an ziyaret edebilmemiz gerektiği konusundaki haklılığımızı güçlendiriyor" şeklinde konuştu.
Federal Meclis'in, Alman Ordusu'nu (Bundeswehr) denetleme görevi kapsamında, yurtdışında görev yapan birlikleri de ziyaret etme, faaliyetleri hakkında bilgi alma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Hellmich, "Federal Meclis Başkanımız Norbert Lammert'in de açıkça ifade ettiği gibi, NATO kapsamındaki bir ziyaret, sahip olduğumuz ziyaret hakkını ikame edemez" görüşünü kaydetti.
Konya'da görev yapan askerleri ziyaret edecek heyette Hellmich'in yanısıra Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu'ndan milletvekilleri Henning Otte, Reinhard Brandl, Julia Obermeier, Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekilli Rainer Arnold, Yeşiller Partisi milletvekili Tobias Lindner ile Sol Partili milletvekili Alexander Neu yer alıyor.
Ankara'nın itiraz ettiği Neu da heyette
Alman milletvekillerinin geçen aylarda İncirlik'te ve Konya'da görev yapan Alman askerlerini ziyaret etme talepleri Türkiye tarafından kabul görmemiş, buna gerekçe olarak heyette yer alan Sol Parti milletvekillerinin, Almanya'da da terör örgütleri listesinde bulunan PKK'ya destek vermeleri gösterilmişti.
DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Sol Partili Neu, PKK'ya destek verdiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu, Türk makamlarının bunu öne sürmesi karşısında şaşkınlık yaşadığını söylerken, "Bu iddialar dayanaksız" dedi.
PKK ile irtibatlandırılabileceği hiçbir şey olmadığının altını çizen Neu, "Ne geçtiğimiz sene, ne bu sene ne de gelecekte... PKK ile ilgim olmadı, olmayacak" dedi.
Neu, Konya ziyaretinin NATO şemsiyesi altında gerçekleştirilmesini doğru bulmadığını söylerken, "Bu yolla Federal Meclis, Alman birliklerinin bulunduğu yabancı misyonları ziyaret etme hakkından feragat ederek bunu NATO'ya devretmiş oldu" görüşünü kaydetti.
Kendilerini NATO genel sekreter yardımcısının götürüyor olmasını da eleştiren Neu, "Bize NATO çalışanı eşlik edecek. Bu gerçekten yanlış ve ben buna itiraz ettim. Ama diğerleri kabul ettiği için yine de ziyarete katılacağım" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Alman milletvekillerine, İncirlik ve Konya için ziyaret izni vermemesi, Ankara ile Berlin arasında son dönemde yaşanan gerginliklerin daha da büyümesine yol açmıştı.
Alman hükümeti, bu anlaşmazlıklar nedeniyle, IŞİD'e karşı mücadele eden koalisyon güçlerine destek vermek için İncirlik'te konuşlandırdığı birliklerini çekerek, bunları Ürdün'e nakletmişti.
Hükümet ayrıca, Konya'daki NATO üssüne ziyaret taleplerinin de olumsuz karşılanması üzerine anlaşmazlığın çözümü için NATO'yu harekete geçirmişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, gerilimin aşılması için Türk ve Alman Hükümetleri ile görüşmeler gerçekleştirilmiş, ziyaretin NATO çatısı altında planlanarak gerçekleştirilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |