Açıklama, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong tarafından yapıldı. Devlete bağlı medya kanalı KCNA’in yayınladığı açıklamasında Jong, ABD'nin Kuzey Kore'nin stratejik silah denemelerine karşı askeri güç kullanmasını, "savaş ilanı" olarak görecekleri uyarısında bulundu.
Jong ayrıca Kuzey Kore’nin Pasifik Okyanusu’na daha fazla füze fırlatabileceğinin de işaretini verdi. Bugüne kadar ABD ya da müttefik ülkeler, bu füze denemeleri Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olmasına karşın Kuzey Kore’nin herhangi bir füzesini hedef almadı.
Ancak Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden geçecek daha fazla füze denemesi yapabileceğini açıklamasının ardından, bu sorun yeniden gündeme geldi. Kim Yo Jong açıklamasında “Pasifik Okyanusu ABD ve Japonya’nın hegemonyasında değildir” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, Kuzey Kore’nin Pasifik Okyanusu’nu bir atış talim alanı haline getirmesinin, teknik anlamda daha da fazla ilerleme kaydetmesine neden olacağını belirtiyorlar.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir başka açıklamada da ABD'yi Güney Kore ile saha tatbikatları planlayarak ve dün bir B-52 bombardıman uçağıyla ortak hava tatbikatı yaparak, durumu "kötüleştirmekle" suçladı.
Bu açıklamaya Güney Kore’den karşılık geldi. Kuzey ile ilişkileri yürüten Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Pyongyang'ın "pervasızca nükleer silah ve füze geliştirmesinin" kötüleşen durumun sorumlusu olduğunu bildirdi.
B-52 AĞIR BOMBARDIMAN UÇAĞI
ABD, Seul’le düzenlenen ortak askeri tatbikata Güney Kore savaş uçaklarının yanında B-52 ağır bombardıman uçağı konuşlandırdı. Güney Kore Savunma Bakanlığı, bu tatbikatın Kuzey Kore’nin tehditlerine karşı bir güç gösterisi olduğunu belirtti.
ABD ve Güney Kore, bölgede önümüzdeki hafta başlayacak ve 10 gün sürecek “Özgürlük Kalkanı” adlı geniş kapsamlı bir askeri tatbikat düzenleyecek. Yonhap haber ajansı da bugün, ABD ve Güney Kore savaş uçaklarının Kuzey Kore’den gelecek bir tehdide karşı hızlı kalkış denemeleri yaptığını duyurdu.
Kuzey Kore ordusu da kendi sınırları yakınında bugün 30 kadar top atışı yapıldığını açıkladı ve "provokatif eylemler" olarak adlandırdığı eylemlerin derhal durdurulmasını talep etti. Güney Kore yönetimiyse bu iddiayı reddetti
ABD’nin 1950 ile 1953 yılları arasındaki Kore Savaşı’ndan sonra Güney Kore’de hala 28 bin 500 askeri bulunuyor. Güney ve Kuzey Kore arasında ateşkesle sonuçlanan savaşın ardından bir barış anlaşması imzalanmadığı için, iki ülke teknik olarak halen daha savaş halinde görünüyorlar.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...