Japon mesajlaşma platformu Line'ın yüzde 36 oranındaki hissesi,New York borsasında işlem görmeye başladı. "Teknoloji sektöründe yılın şu ana kadarki en büyük halka arzı" olma niteliğini taşıyan bu açılım ile Line'ın piyasa değeri 9.34 milyar dolara yükseldi.
Line, 22 milyon hisseyi 32.84 dolar değer karşılığında halka arz etti. Şirket, böylelikle daha önce belirlenen 28.50 ila 32.50 dolarlık fiyat aralığının da üstüne çıkmayı başardı. Halka arz ile Line'ın kasasına 723 milyon dolar civarında bir rakamın girmiş olması öngörülüyor. Merkezi Tokyo'da bulunan şirketin New York borsasındaki hisse değeri seans öncesi alımlarla 44.49 dolara kadar yükseldi.
Güney Koreli Naver Grubu'nun kontrolünde olan Line'ın hisseleri, 15 Temmuz Cumagününden itibaren Tokyo borsasında da işlem görmeye başlayacak. Hisse başına 3300 yen fiyat belirleyen Line, 13 milyon hisseyi halka arz edecek. Böylelikle şirketin kasasına 426.92 milyon dolar girmesi bekleniyor. Halka arzlar sonucunda Line'ın kasasına girecek toplam para ise 1.27 milyar doları bulacak.
Halka arzla birlikte Naver'in Line'da sahip olduğu hisse oranı yüzde 80.8'e inecek.
Line dünyanın en popüler mesajlaşma platformlarından bir tanesi
Line dünyanın en sık kullanılan yedinci mesajlaşma platformu konumunda. Şirket, halka arz sonucunda elde edeceği maddi kaynağı, hali hazırda güçlü olduğu Japonya ve Güneydoğu Asya dışındaki bölgelerdeki varlığını daha belirgin hâle getirme amacıyla kullanmayı planlıyor.
Yeni pazarlarda daha aktif olma konusunda Line'ın işi pek kolay gözükmüyor. Platformun Batı'da Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp ve Facebook Messenger ile mücadele etmesi gerekiyor. Çin pazarında ise Tencent'in sahibi olduğu WeChat, Line'ın karşısındaki en önemli rakip gibi gözüküyor.
Mart ayına ait rakamlara göre, Line'ın 218 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyar civarında olan WhatsApp Messenger, mesajlaşma uygulamaları arasında zirvede yer alıyor. Facebook Messenger ise 900 milyon kullanıcısıyla ikinci sırada bulunuyor.
Line, 2011'de Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami felaketlerinin ardından iletişim yöntemlerindeki çöküşün üstesinden gelinmesi amacıyla kurulmuştu. Tahminlerin ötesinde büyüyen platform, yıllar içinde ülkenin en büyük mobil mesajlaşma uygulamasına dönüşmüştü.
Line, gelirlerinin büyük kısmını oyunlardan ve elektronik çıkartma ile emoji satışından elde ediyor. Şirketin geliri ve operasyon kârı 2015'te yüzde 28.3 oranında artışla 120.8 milyar yen (3.29 milyar TL) seviyesine yükselmişti.
Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...