Gündelik hayatımızda neredeyse her gün alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, ofisler, hastaneler ve havaalanları gibi insan sirkülasyonununun oldukça yoğun olduğu pek çok alanda bulunuyoruz. Bu tarz kalabalık ve yoğun ortamlarda bulaşıcı hastalıkların görülme ve sağlıklı insanlara bulaşma riski de ortamda bulunan insan sayısı ile doğru orantılı olarak artış gösteriyor. Ellerimiz, birçok hastalığın bulaşmasına ve yayılmasına sebep oluyor. Hastalığa neden olan pek çok virüs ve bakteri, dokunduğumuz yüzeylerden ellerimize ve "doğru" biçimde temizlenmemiş ellerimizden ise çevreye ve başka kişilere bulaşarak genele yayılıyor. Bu mikroorganizmalar bağırsak enfeksiyonu, hepatit A, dizanteri ve grip gibi pek çok hastalığa neden olabiliyor. SARS, MERS ve H1N1 (domuz gribi) gibi virüsler eller yoluyla taşınabiliyor.
15 yerine 30 saniye el yıkamak, hastalık oluşum riskini 10 kata kadar azaltıyor...
Günlük hayatımızda çoğunlukla riskin farkında olmadığımız bu cisimlerin başında bulaşık süngerleri, tuvaletler, bilgisayarlar, cep telefonları, araba direksiyonları, asansör düğmeleri ve kapı kolları gibi noktalar geliyor. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en temel yolu ise ellerimizin yıkamaktan geçiyor. Ellerimizin 15 saniye yerine, 30 saniye süreyle yıkanması büyük fark yaratıyor ve hastalık oluşum riskini 10 kata kadar azaltıyor. Doğru ve rutin el yıkama sonucunda soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarında yüzde 16-21, zayıf bağışıklığı olan kişilerin hastalanma oranında %58, bağırsak enfeksiyonuna neden olan hastalıklarda ise %31 oranında azalma sağlanabiliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...