Tek hayvan etinden salam, sucuk sosis yapılmasının sağlanması durumunda kötü niyetli girişimlerin de önünün kapatılmış olacağını belirten Kılıç, “Neye para verdiğimizi bileceğiz, ne yediğimizi bileceğiz. Bununla da en iyi şekilde iyiye doğru rekabet edebilmenin önünü açmış olacağız” diye konuştu.
Kılıç, sucuk, salam, sosis almak için markete gidildiği zaman kilosu 3 liradan 40 liraya kadar ürün görüldüğünü belirterek, “3 liraya salam, sosis, sucuk olmaz. Vatandaş bu ürünleri aldığı zaman, 'Ben 40 lira verdim, çok iyi ürün aldım' zanneder, oysaki 5 liralık ürünü de almış olabilir” diye konuştu.
Yunus Kılıç, iyi ve kaliteli bir firmanın, salam, sucuk ve sosisi Türk gıda kodeksine göre üretip kilosunu 30-40 liradan sattığını, fakat bir süre sonra tezgahta yanında duran 5 liralık ürün karşısında rekabet edemeyecek duruma geldiğini kaydetti. Salam, sucuk ve sosisler üzerinde yüzde 40 dana eti, yüzde 20 hindi eti, yüzde 40 koyun eti, tavuk eti yazıldığını vurgulayan Kılıç, yapılan analizlerde ürünün içinde ne olduğunun bilinebileceğini ancak hangi oranda konulduğunun bilinemeyeceğini söyledi.
“Firmalara zaman tanınacak”
Yunus Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Sağlık bakanlıklarının bununla çok mücadele ettiğini ama başa çıkamadığını dile getirerek, artık buna ilişkin tebliğde değişiklik yapılacağını belirtti. Bir çok firmanın elinde bulunan ve mevcut kodekse göre üretilen salam, sucuk ve sosislerin de piyasadan çekileceğini ifade eden Kılıç, bu nedenle firmalara zaman tanınacağını, tebliğin değişmesinin bu yıl sonunu bulabileceğini söyledi.
“Artık eskiden salam, sosis ve sucukta hissedilen tadı, kokuyu bundan sonra yine hissedeceğiz” diyen Kılıç, “Böylece, haksız rekabetin önüne geçmiş olacağız ve ne yediğimizi bileceğiz. Tebliğden sonra artık firmalar ürünü yüzde 100 dana etinden ya da yüzde 100 tavuk, hindi, sığır etinden üretecek, karma ürünlerden üretemeyecek” sözlerini sarf etti.
Mevcut salam, sucuk ve sosislerin ne olduğunun bilinmediğini, veteriner hekim olarak kendisinin bile bilemediğini ifade eden Kılıç, bazen üretimde hiç
kullanılması gereken tavukların derileri, kemikleri ve organlarının fiyatı düşürmek için kıymanın içerisine katılabildiğini; merdiven altı, hijyenik olmayan, işletmelerde bunun yapıldığının bilindiğini kaydetti. Kılıç, “Bunları da inkar edecek değiliz” dedi.
Kılıç, Bu konuda eski alışkanlıklarını devam ettirmek isteyen firmalar olursa da onların teşhir edileceğini söyledi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...