E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Notumuz Arttı 'Sıfırcı Hoca'dan Türkiye'ye Jest

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Türkiye'nin notunu iki kademe birden artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı

20.09.2011 - 19:36
Notumuz Arttı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin “BB “ olan yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu “BBB-“ye yükseltti, kredi not görünümünü ise “pozitif” olarak belirledi.

Kuruluş, Türkiye'nin yerel para cinsinden kısa vadeli kredi notunu “B”den “A-3”e yükseltirken, ülkenin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu “BB”, kısa vadeli kredi notunu da “B”de bıraktı.

Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin kredi notunun artırılması kararının, Türkiye'nin finansal sistemindeki iyileşmenin devam etmesi, ülkenin mali sektöründeki toparlanma ve derinlik kazanan yerel piyasalara ilişkin görüşlerini yansıttığı ifade edildi.

S&P, Türk bankacılık sisteminin yeterince sermayelendirildiğini ifade ederek, devletin, kamu bankalarındaki paylarını azaltmasını beklediklerini belirtti.

Kuruluş, ülkenin yerel ve yabancı para cinsinden kredi notları arasındaki farkın, Standard and Poor's'un merkezi hükümet kredi kriterlerini Haziran ayında revize etmesinden kaynaklandığı vurguladı. Bu kriterler, merkez bankalarının bağımsız para politikaları uygulamasını, dalgalı döviz kuru rejimini ve yerel borçlanma piyasalarının derinliğini yansıtıyor.

S&P, bu yıl ekonomisi yüzde 6 oranında büyümesi öngörülen Türkiye'nin GSYH'sindeki büyümenin 2012-2014 döneminde yaklaşık yüzde 3'ün biraz üzerinde gerçekleşmesi beklentilerine karşın hükümetin, net genel hükümet borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını 2014 yılına kadar yaklaşık yüzde 35 seviyelerine getirmeye yönelik taahhütlerine bağlı kalacağına inandıklarını ifade etti.

S&P, bu yıl merkezi hükümetin faiz dışı fazlasının GSYH'nin yüzde 1'ini hafif aşacağı tahmininde bulunarak, ülkenin cari işlemler açığının ise bu yıl GSYH'nin yüzde 10'u seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.

Kuruluş ayrıca, ülkenin yerel ve döviz cinsi kredi notlarının görünümünün “pozitif” olarak belirlenmesinin, notların önümüzdeki dönemde daha da artacağına işaret ettiğine dikkati çekti.

Ülkenin kredi notlarının gelecekte artırılmasının, ekonominin beklendiği gibi soğumasına, cari işlemler açığının azaltılmasına ve yurtiçi kredi büyümesinin mali hesaplar ya da finansal sektör istikrarını etkileyebilecek kötü bir etki yaratmadan yavaşlayabilmesine bağlı olduğu vurgulandı.

Kuruluş, daha derin bir sosyal güvenlik reformunun daha güçlü bir mali performansa yol açması halinde de Türkiye'nin kredi notunun artırılabileceğine işaret ederek, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacını azaltacak ya da hükümetin mali hesaplarını kuruluşun mevcut beklentilerinin ötesinde azalatacak bir düşüş yaşanması durumunda ülkenin kredi notunun mevcut seviyelerde kalabileceğine vurgu yaptı.

"ÇAĞLAYAN: TÜRKİYE'NİN YABANCI PARA CİNSİNDEN NOTUNUN DA YAKIN ZAMANDA ARTACAĞINA İNANIYORUM
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yabancı para cinsinden notunun da yakın zamanda artacağına inandığını söyledi. Not artırımının ardından yazılı bir açıklama yapan Bakan Çağlayan dünyanın en önemli kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P;un, Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden kredi notunu BBB- seviyesine yükseltmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Derecelendirme kuruluşunun bu not artırımında, Türkiye'nin mali sektöründeki, piyasaların derinlik kazanmasının etkili olduğunu kaydetti.

Çağlayan, dünyada pek çok ülkenin notunun düşürüldüğü bir ortamda Türkiye'nin kredi notunun arttırılmasının, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki gücünü, dünyanın gelişen yıldızı olduğunu gösterdiğini belirtti. Bakan Çağlayan, yerel para cinsinden notun arttırılmasının yanı sıra görünümün de pozitif olarak belirlenmesinin, bundan sonraki dönemde de yabancı para cinsinden kredi notunun artacağına işaret ettiğini bildirdi.

Çağlayan açıklamasına şöyle devam etti:
“İnanıyorum ki yakın zamanda BB (görünüm pozitif) olan Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notu yatırım yapılabilir düzeye yükselecektir. Bunun sonuçlarını önümüzdeki dönemde rahatlıkla görebileceğiz. Bu not artırımının Türkiye;ye doğrudan yabancı yatırım girişlerinin artmasına neden olacağına inanıyorum. 2011 yılının ilk 7 ayında 9.1 milyar dolar olarak gerçekleşen doğrudan yabancı yatırım tutarı da bu gelişmelerin ön habercisidir. Bu gelişme sadece doğrudan yabancı yatırımlar açısından değil, portföy yatırımları açısından da Türkiye cazibe merkezi haline gelecektir. İstanbul;un bir finans merkezi olmasına destek olacaktır.”

İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ: UZUN VADELİ FONLARIN ÜLKEMİZE GELİŞİ KOLAYLAŞIR
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ise, Standard and Poor's'un Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu “BB “dan “BBB-“ye yükseltmesine ilişkin olarak, “Notumuzun yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkması demek, uzun vadeli fonların ülkemize gelişinin kolaylaşması demek. Bu da cari açığın finansmanında nispeten kırılganlık yaratan kısa vadeli fonlar yerine uzun vadeli fonlar alacaktır ve cari açığın yarattığı kırılganlık derecesi azalacaktır” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN NOTU HAK ETTİĞİNİN ALTINDAYDI
Uzun zamandan beri Türkiye'nin notunun düşük olduğunu, hak edilenin altında olduğunu söylediklerini dile getiren Yalçıntaş, şunları kaydetti:

“S&P hak ettiğimiz artırımı yapan ilk kredi değerlendirme kuruluşu oldu. Benim kanaatim diğer değerlendirme kuruluşlarından da benzer artırımların gelmesi yakındır.

Birinci önemli nokta; notumuzun yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkması demek, uzun vadeli fonların ülkemize gelişinin kolaylaşması demek. Bu da cari açığın finansmanında nispeten kırılganlık yaratan kısa vadeli fonlar yerine, uzun vadeli fonlar alacaktır ve cari açığın yarattığı kırılganlık derecesi azalacaktır.

İkinci önemli nokta da, gerek kamu, gerekse özel sektör daha düşük faiz maliyetleriyle borçlanacaktır. Borçlanmanın maliyetleri daha da düşecektir. Bu da bizim rekabetçiliğimiz açısından son derece olumlu bir gelişmedir. Bizler hem sağlam kamu maliyesiyle, hem düzgün finans sistemiyle, hem de yüksek büyüme oranlarıyla devam ettiğimiz takdirde, Standart and Poor's görünümü pozitif olarak belirlediğinden dolayı, bizim performansımız devam ederse, önümüzdeki aylarda da yeni bir not artırımı yapabileceğinin de işaretini vermiştir. Görünümün pozitif olarak belirlenmesi bu demektir.”

ALTIN VE DÖVİZ FİYATLARI
Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu yükseltmesi ve kredi not görünümünü “pozitif” olarak belirlemesinin ardından, İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı dünkü kapanışa göre yüzde 1,67 düşüşle 102,75 liradan işlem görüyor.

Dünkü kapanışta 705 lira olan Cumhuriyet altını ise 696 liradan satılıyor. Uluslararası piyasada altının ons fiyatı gün içinde en düşük 1.770,00 dolara kadar düşerken en yüksek 1.796,24 dolara çıktı. Altın şu sıralarda 1.790,95 dolardan işlem görüyor.

AA

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 20 Eylül 2011 Salı 22:50

Kazanin dogurduguna inananlar oldugune de inanmak mecburiyetinde...

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 20 Eylül 2011 Salı 20:21

Icap ettiginde notu indiririz demek icin 2 basamak yukselttiler.Boyle zamanda not mu yukselir?

Yorumu oyla      20      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
Merkez Bankası beklentiler yönünde aldığı kararla gösterge faizini yüzde 5.75'te sabit tuttu.
Konutta Zam Baskısı
İnşaatta yaşanan % 40'lık maliyet artışı tüketiciye zam olarak dönüyor. ...
Migros'tan 4.500 kişiye iş
Şok'un satışından oluşacak ciro kaybını haftada iki mağaza açarak giderecek ...
 
Dolar 2009 Zirvesine Uçuyor
Dolar 2009 zirvesine yaklaştı.
Kıdem Tazminatı Düzenlemesine Tepki
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, kıdem tazminatı tartışmasına katıldı
Derviş'ten Türkiye Kehaneti:
2001 krizinin ardından Türkiye’ye gelerek DSP-MHP-ANAP Hükümeti’nde ekonomiden ...
 
En Uzun Tüneli Devlet Demiryolları Yapıyor
Türkiye'nin en uzun tünelleri, hızlı trenin geçeceği Eskişehir-İstanbul arasına yapılıyor.
Bakandan İş Saatleri Uyarısı
Kalkınma Bakanı Yılmaz, haftalık çalışma süresini 3-4 saat indirmek istediklerini ...
ABD'de Zenginlere 'Buffett Vergisi' Geliyor
ABD'de zenginlerin en az orta sınıf ailelerinin ödedikleri vergi oranı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
MERSİN
Ahmet Kural
Kobani
PETROL
mehmet özkan
işte benim stilim
İtalya
Saadet