E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

O Babayiğit Bulundu Koç FİAT'tan Teknolojik Destek Aldı, Türk Malı Oto İçin Harekete Geçti!

Koç Grubu, Tofaş’taki ortağı İtalyan Fiat’ın teknolojik desteğiyle Bursa’da ‘Türk malı’ otomobil üretmek için düğmeye bastı.

16.01.2012 - 03:32
O Babayiğit Bulundu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak 2011’de ilk olarak TÜSİAD Genel Kurulu’nda dile getirdiği ve hükümetin 2023 programı içindeki en önemli hedeflerden biri olan ‘Türki oto projesi’ gerçekleşiyor. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’a “Artık soyadınız gibi bir markayla yerli otomobilimizi üretelim ve dünyaya diyelim ki, bak bu da artık bizim otomobilimiz. Bunu başaralım” çağrısı yapan Erdoğan’a 1 yıl sonra kesin yanıt hazırlandı. Türkiye’de otomotiv üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiren Koç Holding, Bursa’daki Tofaş tesislerinde İtalyan Fiat’ın teknolojik desteğiyle Türk malı otomobili üretecek. Fiat’ın B veya C sınıfındaki platformlarından biri seçilip, Bursa fabrikasında oluşturulacak 200 bin adetlik ek kapasitede üretim gerçekleştirilecek. İlk etapta 500 milyon Euro harcanacak projeyle ilgili ilk prototipler 2013, ilk model ise 2014 yılında piyasaya çıkacak.

Erdoğan’a ilgimizi ilettim/_np/5665/15495665.jpg

Yerli otomobille ilgili müjdeyi Detroit Fuarı’nda Fiat ve Chrysler’in CEO’su Sergio Marchionne verdi. İtalyan Fiat’ı krizden, Amerikan Chrysler’i ise iflastan kurtardığı için dünyanın en başarılı CEO’su kabul edilen Marchionne, en başından beri kesinlikle ‘Türk markalı’ otomobil projesinin mümkün olacağını düşündüğünü belirtti. Marchionne, “Bence hükümetin bu adımı kesinlikle doğru. Stratejik olarak bu işle ilgilendiğimi daha önce iletmiştim. Bunu en son eylül ayında Türkiye’ye geldiğimde Başbakan Erdoğan’a da söyledim” dedi.

Başlangıç için gereken bizde

Bu projeyi sahip oldukları alt yapı, bilgi ve teknolojiyi yönlendirerek rahatlıkla geliştirebileceklerini kaydeden Marchionne, şunları söyledi: “Bu konuda ortağımız Koç Holding ve Türk hükümetiyle görüşmelerimiz sürüyor. En kısa zamanda tam çözüm yolunu bulacağız. ‘Türk malı’ otomobilde anlaşılması gereken konu şu, ‘Bir temel altyapınız, tarihiniz ve motorunuz olmadan kağıt üzerindeki bu fikri hayata geçiremezsiniz. Bizim elimizdeki teknoloji ve bilgi birikimi demetiyle çok rahatlıkla yeni bir marka yaratabilirsiniz. İşte bu noktada bizimle çalışmanın yararı bizim bu demete sahip olmamız. Başlangıç için gereken de budur. En kısa zamanda bu yöndeki çalışmalar başlayacaktır.”

Marchionne: Bizim için fırsat yaratır

SERGIO Marchionne, “Türk malı otomobil, Türkiye’de bir takım desteklerle pazarda kendine yer açar. Bizim için de Türk malı otomobil projesi önemli. Çünkü bu markanın uluslararası alanda Türkiye üzerinden dağıtılmasıyla büyüme potansiyeli olacağına ve bizim için de önemli fırsat sunağına inanıyoruz” dedi.

Kişisel dostluğumuzla ilişkilerimiz gelişti

FIAT-Chrysler CEO’su Sergio Marchionne, Koç Ailesi ve Fiat arasındaki ilişkinin göreve geldiği 2004 yılından çok öncelere dayandığını belirterek, “2004’ten sonra gerek benim, gerekse Fiat Grubu Başkanı Johnn Elkan’ın Mustafa Koç ve aileyle olan kişisel dostluğumuzun da etkisiyle iki grubun ilişkileri daha da gelişip büyüdü. Türkiye’de kendini ispat eden çok kaliteli işler yapıyoruz. Türkiye’nin dünya çapındaki gelişmesinden çok memnunuz. Özellikle Tofaş CEO’su Ali Pandır çok iyi işler yapıyor ve markanın pozisyonunu çok iyi yerlere getirdi. Türkiye’deki yatırımımıza devam edip gelişmemizi sürdüreceğiz. Biz Koç’la olan ilişkimizden ötürü Türkiye’de çok rahatız. Bundan sonda yeni fırsatlara bakıyoruz” diye konuştu

Koç’un Türk malı oto planından satırbaşları

Fiat’ın B veya C sınıfı platform ve altyapısı kullanılacak.
Motor ve şasisi ilk etapta Fiat’tan gelecek.
Yedek parça tedariki ve tasarım Türkiye’de gerçekleşecek.
Yatırımın ilk etapta yaklaşık 500 milyon Euro olması öngörülüyor.
İlk prototipin 2013, ilk modelin 2014’te çıkması planlanıyor.
Fiyatının bugünün koşullarıyla
20-25 bin TL olması hedefleniyor.

Farklı bir DNA’sı olmalı, çakışmamalı

TÜRK malı otomobilin, diğer markalar ve modellerle çakışmaması için DNA’larının farklı olması gerektiğini savunan Sergio Marchionne, şunları söyledi: “Türk markasını çok dikkatli bir şekilde yaratmalıyız. Ortaklarımızla diyaloğumuz devam ediyor. Bu aşamadan itibaren markanın artık Türkiye dışında uluslararası pazarlarda konumlanmasını belirleyip bunların dikkatli bir şekilde etüd edilmesi gerekir. Konuyu Noel öncesinde görüştük bu hafta içinde tekrar ele alacağız.”

Tasarımı Türkiye’de yapılacak

MARCHIONNE, ‘Türk malı oto’ için yapabileceklerini şöyle anlattı: “Mevcut bir  platformu verip, rahatlıkla bu işi yapabilir ve bu şekilde işin içine  dahil oluruz.  Biz her türlü  desteği verip üretim yollarını açar, başlangıç için gerekeni yaparız. Ama yedek parça tedariği, yan sanayi ve tasarım gibi  diğer etkenler tamamen Türkiye’de geliştirilir.”

Albea’nın yerini alacak Fiat’ın önünü kesmeyecek/_np/5664/15495664.jpg

Fiat ile birlikte çalıştıkları projenin detaylarını anlatan Tofaş CEO’su Ali Pandır, aracın Albea’nın yerine geçecek ürün olacağını ve üretimi sona eren bu modelin platformunu paylaşacağını açıkladı. Yerli otomobilin B-C segmentinde yer alacağını belirten Pandır, “Fiat’ın hazır teknolojisini, platformunu kullanacağız. Aracın birden fazla versiyonu olabilir. Albea’nın üretiminin bitiyor olması, Fiat için bir şans yaratacak. Albea’nın segmenti çok güçlü. Yerli otomobil markası, Albea’nın yerini alacağı için Fiat’ın diğer modellerinin önünü kesmeyecek, onlarla rekabet etmeyecek. Yani Fiat’ın pazar payını düşürmeyecek aksine yeni bir pazar yaratacağı için satışlarını artıracak” diye konuştu.

200 bin adetlik kapasite

Fiat ile Tofaş’ın üzerinde çalıştığı yerli araç için Bursa fabrikasının yeterli olacağını ifade eden Ali Pandır, projeyle lgili planları  şöyle aktardı: “Albea’nın üretimden çıkması Tofaş’a 50 bin adetlik bir yer kazandıracak. Tofaş’ın kapasitesi şu an yıllık 400 bin adet  ancak mevcut alan üzerinde 550 bin adede  rahat çıkabiliriz. Örneğin yedek parça deposunu dışarı çıkabiliriz. Kuş Serisi’nin hâlâ parçaları, kaputları bile fabrikanın içindeki alanda duruyor. 550 bin adetlik kapasiteyle birlikte, yerli otomobil için 200 bin adetlik üretim hazır hale gelmiş olacak.”

Milyar dolara gerek yok

Ali Pandır, yerli otomobil markasında hükümetin sağlayacağı teşviklerin büyük önem taşıyacağını belirterek, şunları dile getirdi: “Fiat’la yerli oto üzerinde çalışıyoruz. Şu an hükümetin bize sağlayacağı teşvikleri bekliyoruz. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) hazırladığı rapor, yerli otomobil markasının sıfırdan yatırımla üretilmesini içeriyor. Fiat işin içinde olduğu için mevcut yatırımlardan faydalanılacak. Fiat teknolojisini, platformunu ortaya koyacak. Bu yüzden 2-3 milyar dolarlık yatırımlar söz konusu değil. Daha az bir yatırımla yerli marka
yaratılmış olacak.”

25 bin liradan pahalı olmamalı

YERLİ otomobilin fiyatıyla ilgili anketlerin yapıldığını anımsatan Ali Pandır, “Tüketiciler aracın 20-25 bin lira arasında olmasını istiyor. Bence de otomobil ucuz olmalı ki herkes ulaşabilsin. Müşteri 2-3 yaşında ikinci el bir otomobil yerine yerli markayı tercih edecektir bu sayede. Böylece yaratılacak araç, mevcut markaların pazar payından almayacak” dedi.

Koç, Anadol’u Ford desteğiyle üretti

KOÇ Grubu’nun Türkiye’de seri üretilen ilk otomobil markası olan Anadol’u da Ford Motor Company’nin desteğiyle geliştirmişti. Otosan fabrikasında 1966’da üretimine başlanan Anadol’un motoru Ford’dan alınırken, aracın tasarımını İngiliz Reliatn ve Ogle Design tarafından yapılmıştı. Anadol’da kullanılan ilk motor Ford’un Cortina modelinin 1200 cc’lik Kent motoruydu. 

hürriyet

YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 17 Ocak 2012 Salı 01:06

türkiyenin bu saatten sonra yapacağı tek şey kalmıştır dolar tarlada nasıl yetişir ona çözüm bulmalı

Yorumu oyla      18      11  
Misafir 17 Ocak 2012 Salı 01:06

Bu haberden sonra bizim ülkeden bir şey olmayacağı kesinlik kazanmıştır.Başbakanınkide kuru gürültüden öte bir şey değildir.Kalkınmasını tam anlamı ile tamamlamayan bir ülkede aklınca dünya çapında kapitalist iş adamı yaratmaya çalışıyor.eğer gerçekten yerli oto yapmaya niyetliysen devlet ortaklı motorundan kaportasına kadar her şeyini kendin yapacağın özel ile ortak bir şirket kurarsın olur biter.3ncü köprü için 6 milyar Tl ayıracağına samimi isen araba için ayır bu kaynağı

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 16 Ocak 2012 Pazartesi 23:41

bu bir tuzak,yerli otoyu engelleme operasyonu,devlet-millet herkes uyanık olsun,bir gözü açık uyusun...eşki ülkücü

Yorumu oyla      21      10  
Misafir 16 Ocak 2012 Pazartesi 17:37

Bu olay şuna benzer ; Ülkemizde meşhur bir üretici çikolata firması var. Bu firmanın çikolata üretmediğini isveç'ten aldığını ve sadece kalıplarını kendi kalıpları olarak kullandığını düşünelim. Buna yerli çikolata diyen olursa. Bunada yerli otomobil derler. Biz hala Ay'da hayat varmı araştıralım :D

Yorumu oyla      20      10  
Misafir 16 Ocak 2012 Pazartesi 17:33

YERMİYİZ ? Yerli otomobil için hayallere dalmaya gerek yok bu şekilde bizi yerler başkada bir şey olmaz. Motor Fiat Şasi Fiat Peki neresinden yerli ? Başbakanımızın olaya gerçekçi baktığını ümit ederek bu firmanın Albea yerine daha çok satılabilecek sözde yerli otomobili çıkartmalarına göz yummayacağını diler. Saygılarımı sunar. Bu Halk artık yemez derim. Teşekkürler...

Yorumu oyla      21      10  
Misafir 16 Ocak 2012 Pazartesi 16:45

Şasi ve motor'u italyan yapacak,peki nasıl yerli bu!!

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 16 Ocak 2012 Pazartesi 16:30

babasın KOÇ!!!

Yorumu oyla      18      12  
Misafir 16 Ocak 2012 Pazartesi 13:38

babayiğite bakın lüfen..yıllar önce yerli diye en eri ,en ilkel teknoloji olan anadolu ülkemize getiren aile.motoru fiat yapacak ise bunun neresi yerli ?

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 16 Ocak 2012 Pazartesi 13:05

üretimden kaldırılmış,geri bir teknolojiyi hurdacıları satma yerine yine anadol gibi bize yutturmaya çalışıyorlar.sonra motoru yapmayan bir ülkeye yerli otomobil yapıyor denilirmi ?50 yıl önce yüzde yüz yerli otomobili yapan insanımız bu gün daha iyisini yapar.ktüm yurtseverler bu kakalamaya karşı çıkmalı.ben şahsen bu proje ile üretilen bir otoyu bedava verseler bile binmem.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İntibak Zammı Belli Oldu
2000 yılı öncesi emekli olan 2 milyon 743 bin SSK emeklisini ilgilendiren ...
Yaşam Standartları Yükseldi
Bir zamanların ''lüks'' tüketim malları arasında sayılan beyaz eşya, otomobil ...
Ve Hayalini Gerçekleştirdi:
Sheraton Çeşme Yönetim Kurulu Başkanı İskender Dilek, bu kez yıllardır ...
 
Dev Proje Yakın Takipte
Panama Kanalı projesini yapan MWH Global'in Güney Avrupa Operasyon Direktörü ...
Bakan Kılıç'tan Fransa'ya Gönderme
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kredi derecelendirme kuruluşlarının ...
Tasarruf Sorunu Nasıl Çözülecek?
Tasarruf oranları tarihi düşük seviyelere inince devlet harekete geçti. ...
 
‘Made in Turkey’ Tarih Oluyor!
İşte yeni formül!
Fransa'ya Kötü Haber
S&P'nin bugün bazı Avro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarını düşürebileceği bildirildi.
Toyota'dan Bir İlk
Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, üretimine 1.5 yıl içinde ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
trabzonspor
Gökhan Töre
NBA
Beyaz Saray
Kızılyıldız
Mersin İdmanyurdu
İstanbul Başakşehir
İsveç
film