Türkiye’de kredi alamayan Ankaralı işadamı İsviçre’den gizli bir hesaba dayalı 80 milyon dolarlık teminat mektubu getirdi. Mektup araştırılınca işadamının zulası patladı, İsviçre’nin nakit ödeme yapamadığı görüldü
Mali sırlar ülkesi olarak bilinen İsviçre’nin hesap bilgilerinin açıklanması konusunda ABD ve Fransa ile yaptığı anlaşmalar, Türkiye’de de ‘gizli hesaplar’la ilgili ilginç olayların yaşanmasına neden oldu.
İsviçre’de zulası bulunan Türk işadamlarından biri, geçtiğimiz günlerde, bir kamu bankasında ortaya çıktı. İsviçre’den parasını çekemeyen işadamı, İsviçre’deki bankalardan aldığı teminat mektubuyla kamu bankasından kredi istedi.
Türkiye’deki bankalara borçlarını ödemediği için ‘kara liste’ye giren işadamının getirdiği 80 milyon dolarlık teminat mektubu biraz araştırılınca arkasından zula hesabı çıktı. Ankara’da bankacılık kulislerinde konuşulan olay şöyle gelişti:
MEKTUP SAHTE SANILDI
Küresel kriz nedeniyle işleri bozulan orta ölçekli bir şirketin sahibi, kredi borçlarını ödeyemediği için tüm bankalar tarafından kara listeye alındı. İşlerini yoluna koyması için 10 milyon dolarlık krediye ihtiyacı olan işadamı bu krediyi hiçbir bankadan alamadı.
Söz konusu işadamı, bu kez elinde İsviçre’nin en büyük, dünyanın da önde gelenleri arasında yer alan bir bankanın teminat mektubuyla bir kamu bankasının şubesine geldi. Kara listedeki işadamı İsviçreli bankadan alınmış 80 milyon dolarlık teminat mektubuyla kredi isteği yapınca bankada personel alarma geçti.
Önce mektubun sahte olmasından şüphelenildi. Bunun üzerine durum genel müdürlüğe iletildi. İşadamı teminat mektubuyla birlikte bizzat genel müdürlüğe çağrıldı. Kamu bankasının genel müdürü işadamının getirdiği teminat mektubunu inceletince belgenin gerçek olduğu belirlendi. İşadamının söz konusu İsviçre bankasında yüklü miktarda altın hesabının olduğu anlaşıldı.
Aynı araştırmada Türkler’in İsviçre’de bulunduğu bilinen ve ‘zula’ adı verilen gizli hesaplarına ilişkin önemli bir detay da ortayı çıktı. Uzun süredir parasını bu ülkeden çekmek isteyen işadamının, son dönemde İsviçre bankalarında yaşanan para çekme trafiği nedeniyle parasını Türkiye’ye getiremediği, bankanın da bunun üzerine müşterisinin mali darboğazı aşması için teminat mektubu verdiği belirlendi. Kamu bankasının, söz konusu teminat mektubuna rağmen, zulacı işadamına kredi vermediği belirtildi.
İzmir’de 1 kişi 400 milyon Euro beyan etti
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, yurt dışından bir vatandaşın ‘Varlık Barışı’ uygulaması kapsamında 400 milyon Euro getireceğini beyan ettiğini bildirdi. Vergi Barışı başvuruları hakkında bilgi veren Bulut, yurt dışından bir vatandaşın Varlık Barışı uygulaması kapsamında 400 milyon Euro getireceğini beyan ettiğini belirterek “Bildirim Karşıyaka’ya yapıldı. Ancak şu ana kadar bu değeri getirmedi” dedi. Bulut bildirimde bulunulan değerin getirilmemesiyle ilgili olarak ise “Getirmezse de, o değere ilişkin vergiyi tahsil edeceğiz” dedi.
22 Kasım 2008 ile 2 Mart 2009 arasında İzmir’deki başvurulara ilişkin bilgi veren Bulut, bu dönemde 338 vatandaşın, rayiç değeri toplam 917 milyon liralık kıymet bildiriminde bulunduğunu, 10 Temmuz-30 Eylül arasındaki ikinci dönemde bu rakamın yükseleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Bulut, vergi daireleri dışında bankalara da beyanda bulunulduğu için toplam rakamların daha yüksek olduğunu bildirdi.
Avusturya ve İsviçre’den hesap bilgisi istenecek
• Türkiye, Varlık Barışı uygulamasının ardından İsviçre ve Avusturya’dan bu ülke bankalarında Türkler’e ait paralarla ilgili bilgi istemeye de hazırlanıyor.
ÖZGÜRLÜK BİTTİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) çalışmaları ve ülkeler arasındaki bilgi değişim anlaşmalarıyla banka gizliliği döneminin geride kaldığına dikkat çeken Maliye Bakanlığı yetkilileri “Türkiye’deki varlıklarını kayıtdışında tutan ve yurt dışına çıkaranlar için de artık eski özgürlük dönemi bitiyor.
ÖNEMLİ BİR FIRSAT
ABD, Fransa ve diğer bazı ülkelerin yaptığını Türkiye de yapacak ve dışarıya kaçırılan paraların peşine düşülecek. Varlık Barışı, bu durumda olanlar için de aslında önemli bir fırsat” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...