Prof. Dr. Müftüoğlu, 'Uçaklara Omikron ayarı' başlığıyla sunduğu yazısında, uçakla seyahat edecekler için kritik önerilerde bulundu.
PROF.DR. MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI ŞÖYLE:
Uçaklara Omikron ayarı
Yaklaşan yeni yıl, yurtiçi ve yurtdışı seyahatleri arttırdı. Özellikle havayolları ile seyahatler de yeniden sıkılaştı.
Ne var ki olağanüstü bulaşma hızı nedeniyle yeni varyant Omikron, özellikle uçak seyahatlerinde yeni tedbirler almamızı zorunlu kılıyor. Yaklaşık 300 civarında havayolu şirketini temsil eden “Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği”nden de (İATA) bu yönde bir uyarı geldi. Birliğin sağlık danışmanı David Powell yaptığı açıklamada, uçaklarda Omikron varyantıyla COVID-19 hastalığına yakalanma riskinin 2-3 kat daha yüksek olduğunu duyurdu. Bu duyuru bence yaklaşan yeni yıl nedeniyle uçak seyahati yapmak zorunda olacaklar için önemli bir uyarıdır. Seyahat edeceklerin daha dikkatli olmalarında ve bazı önlemlere hassasiyetle uymalarında yarar var. Peki, nedir o önlemler?
BİR UYARI
YANINIZDAKİYLE AYNI ANDA YEMEK YEMEYİN
BU köşenin okuyucuları kolayca hatırlayacaklar: Salgının başlangıç döneminde de uçak yolculuklarında dikkat edilmesi gereken önlemler konusunda bazı önerilerde bulundum. Örneğin, “mümkün olduğu kadar ön koltuklarda seyahat etmek, tuvaletlere yakın oturmamak, koridorda değil, cam kenarında oturma tercihinde bulunmak” ilk akla gelen tedbirler olmalıdır. Yukarıdaki açıklamayı yapan İATA yetkilisi Powell’a göre, “Business Class’ta uçmayı tercih etmek de daha sıkışık olan ekonomi bölümünde yapılan seyahatlerden daha güvenli” gibi görünüyor. Diğer taraftan “seyahat süresince maskelerin çıkarılmaması, uçak içindeki yüzeylere -oturulan koltuklar dahil- temas konusunda hassas davranılması, seyahat esnasında yan koltukta oturanlarla yüz yüze temastan kaçınılması ve hiçbir şekilde maskelerin çıkarılarak aynı anda yemek yenmemesi de” önemli ve etkili ek tedbirler olarak gösteriliyor. Bu önerileri dikkate almak ve hava yolculuğu ile ilgili önlemleri daha havaalanının kapısından girmeden, “maske, mesafe, hijyen” kurallarına uyarak uygulamaya geçirmekte fayda var.
KÖTÜ HABER
ANTİDEPRESAN TEHDİDİ BÜYÜYOR
SADECE bizde değil, hemen her ülkede antidepresan ilaçları kullananların sayısı hızla artıyor. Örneğin, İngiltere’de 2019-2020’de tahminen 7.8 milyon kişiye yani her 6 yetişkin İngiliz’den birine en az bir kez “antidepresan reçetesi”...
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...