Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Arıkan Nacar'ın onayı ile yürürlüğe giren kılavuz, tüketicileri kozmetikler hakkında bilgilendirmek, kozmetik ürünlerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek tehlikeleri önlemek ve güvenli şekilde kullanılmasına yol göstermek amacıyla hazırlandı.
Kılavuza göre kozmetik ürünlerin ambalajlarında yer alan bilgiler silinemeyecek, kolayca okunabilecek ve imalatçı hakkında bilgiler içerecek. Ambalaj bilgilerinde, kozmetik ürünün niteliğiyle ilgili iddiayı destekleyen memnuniyete dayalı test sonuçlarının yer alması halinde, memnun olan kullanıcı ya da iddia edilen etkiyi onaylayanların yüzdesi belirtilecek.
Kozmetik ürün alırken ve kullanırken tüketiciler tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alan ürünün markası, tipi, cinsi veya türü, ambalaj üzerinde yer alacak, ürünün ambalajında ürün içerik bilgisi bulunacak. Ambalajda, üretici, imalatçı ya da ithalatçıya yönelik bilgiler olacak, ürün kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler bulunacak. Öngörülen kullanım koşullarında, kullanıldığında ortaya çıkabilecek istenmeyen etkiler halinde yapılması gerekenlere ilişkin bilgiler de belirtilecek.
Organik bileşenler "içindekiler" kısmında olacak
Kozmetik ürün ambalajında, herhangi bir hastalığı tedavi etme veya önleme, teşhis etme veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltme, düzenleme veya değiştirmeye ilişkin ibare veya görseller yer alamayacak. Ürünün, "kozmetik dışı işlevlere sahip olduğu, yeni saçlar çıkardığı,istenmeyen kılları birkaç seansta tamamen yok ettiği, yağları yakıp kasa dönüştürdüğü" gibi iddialara da yer verilemeyecek.
Kozmetik, organik veya doğal ürün özelliği (sertifikalı olup ilgili kuruluşun logosunun olması) taşımıyorsa, ticari adında "organik" ya da "doğal" ibaresi kullanılamayacak. Ürünün ticari adında, tüketiciyi yanıltıcı ibarelere yer verilmeyecek. Bunlara ilişkin görsel veya imada bulunan ifade ve şekiller, etiket ve ambalajlar ile yazılı, sözlü, görsel tanıtımlarda kullanılamayacak. Kozmetiklerin organik bileşenler içermesi durumunda, "içindekiler" listesinde organik bileşenler belirtilecek.
Dövmelere dikkat
Kılavuzda, bebek ve küçük çocuklar için güneşten koruyucu kozmetik ürünler alınırken, ürünün bu yaş grubunda kullanımının uygun olup olmadığına bakılması gerektiğine de dikkat çekildi. Müesseselerin mal veya hizmet tanıtımlarında veya hizmet sunumunda yeralan, kişisel temizlik ve bakım ürünleri, hediyeler ve numuneler dahil kolonyalı mendil, seyahat boyu sabun, diş macunu, şampuan, saç kremi, duş jeli, nemlendirici losyon gibi ürünler de mevzuata uygun olacak.
Yıkanabilir, geçici, makyaj veya dekoratif amaç taşıyan, uygulamasında iğne kullanılmayan dövmeler, kozmetik karışım içermesi şartıyla, kozmetik ürün kapsamında ele alınacak ve kullanımına ilişkin uyarılara yer verilecek. Uygulama bölgesi cinsel organ veya burun içi gibi kısımlar olan ürünler ile melazma, kloazma ve lentigo gibi pigmentasyon bozukluklarına yönelik tedavi edici ürünler, huzursuz bacak sendromuna bağlı yorgun, şişmiş, ağırlaşmış bacak şikayetlerini gideren ürünler de kozmetik olarak değerlendirilemeyecek. Kozmetik ambalajında, ürünün organik veya doğal olduğunu belirten ifade, şekil veya sembol yer alması halinde bunu kanıtlayan sertifika veya belge aranacak.
Ambalajdaki tavşan resmine dikkat
Kozmetik mevzuatı gereği özel kullanım amaçlı diş beyazlatıcı ürünler, sadece diş hekimlerince satılabilecek ve bu kişilerin tavsiyesi ile kullanılabilecek. Bu kozmetik ürünleri 18 yaşın altındakilerin kullanmaması için ambalajında uyarı olacak. Saç boyalarının, kaş ve kirpikleri boyamak için kullanılmayacağı,alerjik reaksiyona neden olabileceği ve 16 yaşın altındakiler için uygun olmayacağına ilişkin uyarılar da ambalajda yer alacak.
Deodorant, saç spreyi, tıraş köpüğü ambalajlarında, ürünlerin "yanıcıve parlayıcı" olduğu uyarısı bulunacak. Güneş koruyucu ürünlerde, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek koruma etkisi vurgulanacak. Kılavuza göre ayrıca, ambalajın üstünde tavşan resmi içeren semboller, ürünün hayvanlarda test edilmediğini ifade edecek.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...