Batı tıbbının atası kabul edilen Hipokrat’ın “besinler ilacınız, ilaçlar besininiz olsun” diye ünlü bir sözü vardır. Bu söze uygun olarak antik dönemlerden itibaren pek çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde kullanılan sarımsağın faydaları, modern tıbbın araştırma bulgularıyla her geçen gün daha da netlik kazanmaktadır. 1. ve 2 dünya savaşında askerlere kangren olmamaları yedirilen ve yaralara antiseptik olarak uygulanan sarımsağın, artık damar sertliğini önleyici, yüksek kolesterol ve tansiyonu düşürücü ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bilinmektedir. Düzenli sarımsak tüketiminin kanserlere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Sarımsak, antioksidanlardan çok zengin bir besindir. Antioksidanlar serbest radikallerin yıllar içinde oluşturabileceği zararlı etkilere karşı vücudu korurlar. Serbest radikallerin etkili olduğu bir vücutta kalp hastalıkları, kanserler ve alzheimer gibi pek çok hastalığın oluşumu kolaylaşmaktadır.
Bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre sarımsağın olası faydaları şunlardır:
Sarımsak kalp hastalıkları riskini azaltır
Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, sarımsakta bulunan dalil trisülfür adlı bileşiğin kalp ameliyatları ve kalp krizleri sonrasında kalbin korunmasına yardımcı olduğunu bildirmişlerdir. Araştırmacılar dialil sülfürün kalp yetmezliğinde de etkili olabileceğini öne sürmüşlerdir.
Bir başka çalışmada ise sarımsak yağının, diyabet hastalarını kardiyomiyopatiden koruduğu belirlenmiştir. Kardiyomiyopati, kalp yetmezliğine neden olan bir kalp kası bozukluğudur ve diyabet hastaları arasında başlıca ölüm nedenlerinden biridir. Bu çalışmanın fareler üzerinde yapılmış olması sebebiyle insanlar üzerindeki çalışmalarla desteklenmesi gerektiği belirtilmektedir.
Sarımsağın kalp sağlığı üzerindeki diğer faydaları arasında damar sertliğini önleme, kanı inceltme, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşürüme etkileri bulunmaktadır. Bir araştırmada 600-1500mg dozlarda kullanılan sarımsak özünün, kan basıncını düşürmede kullanılan bir ilaç olan atenolol kadar etkili olduğu belirlenmiştir.
Soğuk Algınlığına karşı koruyucudur
Amerikan Aile Hekimliği Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre sarımsak, çocuklar ve yetişkinlerde soğuk algınlığının profilaktik tedavisinde etkili olabilmektedir ancak hastalık belirtilerinin süresi üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır. Profilaktik tedavi hastalığın önlenmesi için yapılan tedavidir. Yani sarımsak yerseniz soğuk algınlığına yakalanma riskiniz azalır ama hali hazırda soğuk algınlığı geçiriyorsanız sarımsak yemeniz bir işe yaramaz.
Kasım-şubat dönemini kapsayan 12 haftalık bir çalışmada katılımcılardan bir bölümüne sarımsak takviyesi, diğer gruba ise plasebo verildi. Sarımsak takviyesi alanların diğerlerine kıyasla daha az soğuk algınlığına yakalandıkları belirlendi.
Kanser riskini azaltır
Pekin’de yapılan bir araştırmada allium sebzeler ile prostat kanseri riski arasında ilişki olduğu tespit edildi. Sarımsak allium sınıfı sebzelerden biri. Bu sınıfa giren diğer sebzeler ise soğan ve pırasa. Araştırmacılar allium sebzelerden özellikle sarımsağın prostat kanseri riskini azalttığını belirlediler. Ancak bu sonucun daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini de ifade ettiler.
Bir başka araştırmada ise kolorektal, karaciğer ve pankreas kanseri hastaları olan 50 kişilik bir gruba 6 ay boyunca sarımsak özü verildi. 6 ayın sonunda kişilerin bağışıklık aktivitelerinde iyileşme kaydedildi.
Iowa Kadın Sağlığı Araştırması adı verilen kapsamlı bir araştırmada 40 binin üzerindeki orta yaşlı kadına beslenmelerinde sarımsağa, sebze ve meyvelere ne kadar yer verdikleri soruldu. Araştırmanın sonuçlarına göre düzenli sarımsak, sebze ve meyve tüketen kadınlarda kolon kanseri riskinin %35 azaldığı belirlendi.
Bir başka araştırmaya göre haftada 2 kez çiğ sarımsak tüketenlerde akciğer kanser riski düşmektedir. Bu kişiler arasında akciğer kanseri riski sigara kullanmayanlarda %44 ve sigara kullananlarda %30 düşük bulunmuştur. İnsanlar üzerinde yapılan başka çalışmalara göre sarımsak mide, ağız ve boğaz ve böbrek kanserlerine karşı da etkilidir.
Karaciğer sağlığı korur
Aşırı alkol kullanımına bağlı olarak görülen etanol kaynaklı karaciğer hasarlarında sarımsak tüketiminin faydalı olabileceği düşünülmektedir. Çin’de yapılan bir çalışmaya göre sarımsaktaki sülfür bileşiklerinin etanolün yarattığı oksidatif strese karşı etkili olduğu belirlenmiştir.
Erken doğum riskini azaltır
Hamilelikte görülen mikrobik enfeksiyonların erken doğuma neden olabileceği pek çok araştırmada gösterilmiştir. Norveç’te yapılan bir çalışmaya aralarında erken doğum gerçekleştiren(%5’i) yaklaşık 20 bin kadın dahil edilmiş ve çalışma sonuçlarına göre sarımsak tüketiminin erken doğum riskini azaltıcı etkisi bulunduğu belirlenmiştir.
Kemik sağlığını güçlendirir
Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada sarımsağın dişi farelerde östrojen üretimini arttırarak kemik erimesini azalttığı gösterilmiştir.
Menopoz sonrası kadınlarda yapılan bir çalışmada da sarımsak özü verilenlerde (2 diş sarımsağa eşit) östrojen düzeylerinde anlamlı iyileşme olduğu görülmüş ve sarımsağın kadınların kemik sağlığı üzerinde olumlu etkisinin olabileceği ifade edilmiştir.
Başka çalışmalarda da sarımsak ve soğan tüketiminin kireçlenmeye iyi geldiği belirlenmiştir.
Sarımsak tüketirken buna dikkat edin
Sarımsağa kokusunu veren, pek çok faydasının kaynağı olan ve bir kükürt bileşiği olan alisin adlı maddedir. Allisinin ortaya çıkması için sarımsağın ezilmesi ya da doğranması gerekir. Sarımsak dişleri alliin olarak adlandırılan bir aminoasit içerir. Sarımsak ezildiğinde alliin sarımsakta doğal olarak bulunan ve allinase olarak adlandırılan enzimle reaksiyona girerek allisin oluşumu sağlanır. Sarımsağı bütün olarak yutarsanız sarımsağın bu etkisinden yararlanamamış olursunuz. Sarımsak tabletlerinin allisin içeriği açısından standardize edilmiş olması çok önemlidir. Çünkü pek çok sarımsak tableti adı altında satılan ürünler allisin potansiyelini dışarı salmazlar.
Yetişkin bireyler için günlük önerilen sarımsak alımı 2-4 gramdır. Bu da 2-4 diş sarımsağa denk düşer. Sarımsağın bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği belirtilmektedir. Bu ilaçlar; kan incelticiler, doğum kontrol hapları, tüberküloz ve HIV tedavisinde kullanılan bazı ilaçlardır. Özellikle sarımsak takviyesi kullanıyorsanız yukarıdaki ilaçlarla etkileşimi olduğunu bilmenizde fayda var.
(habervaka.com)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...