Şeker hastaları oruç tutabilir mi? Öncelikle şeker hastalığı, pankreasın insülin üretme görevini çeşitli sebeplerden dolayı yerine getirmemesi durumudur. Kandaki şeker oranını yükselince bunu düşürmeye yarayan insülin vücutta bulunmadığı için diyabet tedavisinde insülin iğnesi ya da ilaçlarla kandaki şeker dengelenmeye çalışılır. Diyabet hastalığı oruç tutmaya engel mi?
Yaygın olarak görülen iki çeşit diyabet tipi vardır. Bunlardan ilki tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabet doğuştan ya da ergenlik döneminde ortaya çıkar. Tedavisi insülin iğnesiyle ve diyetle gerçekleşiyor. Diğer bir çeşit tip 2 yani yaş ve kiloya bağlı olarak ortaya çıkan diyabet türüdür. Bunun tedavisi ilk aşamada ilaç ve diyet iken pankreas rezervi düştükçe insülin iğnesi kullanılan tedavi yöntemleri arasında yerini alır.
ŞEKER HASTALARI VE ORUÇ
Tip 1 diyabet hastaları düzenli olarak insülin iğnesi olması gerektiği için onlar oruç tutmamalıdır. Uzun ve kısa etkili insülin kullananlar da oruç tutmamalıdır. Hipoglisemi yani şeker düşmesi yaşanması riski vardır. Bu da ciddi bir rahatsızlıktır, organlara ve tüm vücuda zarar verir. Tip 2 diyabet hastaları için de bazı şartlar mevcuttur, hipoglisemi riski olmayanlar oruç tutabilir. Oruç tutmaya karar veren hastaların ramazan öncesi çok düzenli olarak ölçüm yapmaları gerekir. Bu koşullarda oruç tutulabilir. Şeker hastalığı ile birlikte karaciğer ya da böbrek rahatsızlığı olmayan hastalar da oruç tutabilir. Hasta doktoruyla konuşup tavsiye alırsa daha iyi olur elbette.
ORUÇ TUTACAK OLAN HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
Öncelikle sahurda, şeker seviyesini hızlı yükseltip düşürmeyecek yiyecekler daha çok tercih edilmelidir. Düşük glisemik indeksli besinler tavsiye edilir. Bol proteinli besinler de tavsiye edilir. Sahurda akşam yemeği tarzı besinler yerine kahvaltılık besinler tercih edilmelidir. İftar vakti için parça parça yenmesi gerekir. Öncelikle çorba içildiyse aradan biraz vakit geçtikten sonra diğer yemeğe geçilmelidir. Çok yemek doğru değildir, şekerin hızlı yükselmesine neden olur. Bu durum da büyük tehlike arz eder. Oruç tutmaya karar veren bu bireylerin doktor kontrolü altında oruca başlaması gerekir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |