İşbirliği şartlarının araştırılması için bir süre önce ortak bir komite oluşturuldu. İttifakın çatı partisi olarak kabul edilen DSP ile SHP arasında Kürt sorunu konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. SHP’nin Mustafa Sarıgül’ün de ittifaka dahil edilmesi önerisi DSP tarafından reddedilirken, SHP’nin bir diğer önerisi olan “parti başkanları dışında ortak başbakan adayının belirlenmesi” önerisi ise ittifak bileşenleri tarafından değerlendiriliyor.
Genel seçimlerde seçmene AKP dışında bir alternatif sunmak isteyen 10 Aralık Hareketi, sosyal demokrat partileri biraraya getirmek için başlattığı çalışmalarda sona doğru gidiliyor. Sosyal demokrat partilerden CHP yönetimi, başından beri ittifak görüşmelerine karşı dururken, sol seçmeni tek bir adreste buluşturmak isteyen kesimlerin CHP’ye katılmasını istedi. CHP’nin ittifak yerine iltihak konusunu gündeme getirmesi nedeniyle, DSP ve SHP yönetimleri On Aralık Hareketi’nin başlattığı ittifak görüşmelerine CHP’siz olarak devam ediyor.
DSP ‘CHP’SİZ İTTİFAK’TA İSTEKSİZ
Kulislerde, DSP yönetimin CHP’nin katılmadığı bir ittifaka soğuk baktığı ancak, DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit’in ölümünden kısa bir süre önce gündeme getirdiği sol partilerin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in etrafında toplanarak, seçimlere girmesi önerisi nedeniyle DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in ittifak görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.
Ecevit’in ölümünün ardından Rahşan Ecevit tarafından CHP lideri Deniz Baykal’a yapılan ittifak tekliği CHP’den olumsuz yanıt aldı. Bülent Ecevit’in bitkisel hayata girmesinden kısa bir süre önce kendisiyle ittifak konusunu görüşen SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ‘10 Aralık Hareketi’yle birlikte ortak hareket ederek, CHP’nin yanaşmadığı ittifak görüşmelerine dahil olması için DSP yönetimini ikna etti.
Geçtiğimiz günlerde DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve On Aralık Hareketi girişimcilerinden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi bir araya gelerek, ittifak konusunun ayrıntılarını konuştu. Toplantıda, ittifak çalışmalarının bir komite aracılığıyla yürütülmesi ve tarafların birer temsilci bu komitede yer alması konusunda karara varıldı. Bu karar doğrultusunda SHP MYK üyesi Timur Erkman, DSP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı ve On Aralık Hareketi girişimcilerinden Prof. Dr. Burhan Şenatalar görevlendirildi.
BAŞBAKAN ADAYI ARAYIŞI
Komitenin gündeminde çatı partisinin hangi parti olacağı, Başbakan adayı olarak kamuoyuna sunulacak olan liderin kim olacağı, milletvekilli kontenjanları ve bu sol ittifakın Türkiye’nin sorunlarına dair nasıl çözümler önereceği, hangi projelerle toplumun karşısına çıkacağı belirlenecek. Edinilen bilgilere göre taraflar çatı partisinin DSP olması konusunda uzlaştı. DSP’nin mali gücü nedeniyle bu konuda her hangi bir sorun yaşanmadığı belirtiliyor. Ancak SHP yönetimi, İtalya’da solu iktidara getiren Romano Prodi’nin ‘ortak Başbakan adayı’ olarak gösterildiği ‘Zeytin Dalı’ modelini ittifak biçimi olarak önerdi.
SHP’nin bu önerisi parti başkanları dışında bir başbakan adayını öngörüyor. DSP yönetimi, ittifakın dar kalması nedeniyle öneriyi sadece ‘tartışılabilir’ olarak değerlendirdi. Ancak, kulislerde bu önerinin ittifak konusunu zorlayabileceği belirtiliyor. Murat Karayalçın’ın ise önerinin ‘Ecevit’in vasiyeti olarak değerlendirilmesini isteyerek, Yılmaz Büyükerşen veya üzerinde uzlaşılabilen bir ismin İtalya’daki gibi ‘Başbakan adayı’ olarak belirlenmesini istiyor. DSP yönetiminin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bu detayların netleştirilmesi konusunda görüş belirttiği ifade ediliyor.
DSP SARIGÜL’Ü İSTEMEDİ
SHP yönetimi ayrıca Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de ittifaka dahil edilmesini istedi. SHP lideri Karayalçın’ın, Sarıgül’ün CHP tabanından getireceği oylarla birlikte ittifakın baraj sorununun ortadan kalkacağını savunduğu ancak DSP yönetimin, Sarıgül’ün ittifakın liderliğine soyunarak DSP’nin tabanı ve örgütü üzerinde etkili olmasından endişe ederek, bu öneriyi reddetti. Bunun üzerine Sarıgül’ün ismi ittifak görüşmelerinden çıkarıldı.
KÜRT SORUNUNDA FİKİR AYRILIĞI
İttifak görüşmelerini yapan teknik komitenin, ittifakın program ve projelerini ve milletvekili adaylıklarını konuları üzerinde çalıştığı belirtiliyor. İttifak içerisinde yer alan parti ve oluşumlar Türkiye’nin temel sorunlarının tanımlanmasında ve bu sorunların çözümünün nasıl sağlanacağı konusunda tartışmalar yapıyor. Edinilen bilgilere göre tartışılan konular arasında yer alan Kürt sorunu konusunda fikir ayrılığı ortaya çıktı. SHP yönetimi ve 10 Aralık Hareketi Kürt sorunu tanımlaması yaparken, DSP’nin ise Güneydoğu Sorunu tanımlamasında ısrar ettiği belirtiliyor. Tarafların sorunun çözümü konusundaki proje önerilerinde de uzlaşma sağlayamadığı ifade ediliyor. İttifak konusunun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
ANF
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...