TURKTIME / Tereyağı, ülkemizin geleneksel mutfağında yaygın olarak kullanılan bir yağdır. Tereyağının kalp sağlığı ve kilo kaybı için sağlıksız olduğu düşünülmektedir. Peki bu doğru mu, tereyağı yenmeli mi yoksa yenmemeli mi?
Atalarımız, tereyağını her türlü yemekte kullandılar ve yine uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdüler. Bu gerçeğe dayanarak, tereyağının düzenli beslenmenin bir parçası olması gerektiği savunulmaktadır.
DOYMUŞ YAĞ SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
Şüphesiz ki, tereyağı E, A, C, D, K vitaminleri ve antioksidanlarla yüklü olduğu için sağlıklıdır. Ancak, içerisindeki doymuş yağ sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Beslenme uzmanlarına göre, aşırı doymuş yağ tüketmek, atardamarlarda kolesterol birikmesine neden olarak kalp sorunlarına katkıda bulunabilir. Doymuş yağlar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilecek LDL (kötü) kolesterolünü yükseltir.
Bazı araştırmalara göre, kısa zincirli yağ asitlerinin kötü kolesterol seviyesini artırması daha az olasıyken, uzun zincirli yağ asitlerinin kolesterol seviyesini yükseltmesi daha olasıdır. Tereyağında çoğunlukla uzun zincirli yağ asitleri bulunur.
KİLO ALIMINA NEDEN OLABİLİR
Hareketsizseniz ve yüksek karbonhidratlı besleniyorsanız, vücuttaki aşırı insülin miktarı nedeniyle sabit yağ depolama modundasınızdır. Böyle bir durumda, bol miktarda doymuş yağ yemek sağlıklı değildir. Bu durum, bazı insanlarda kilo alımına bile neden olabilir.
Tereyağı genel olarak sağlıksız değildir, temelde kişiden kişiye, sağlık durumlarına ve beslenmelerine ekledikleri tereyağı miktarına bağlıdır. Fiziksel olarak aktif, metabolizması iyi, sağlıklı bir kiloya sahip ve kolesterol şikayeti olmayan kişilerin, beslenmelerine tereyağı eklemesinin iyi olduğu öne sürülmekte.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...