Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) iş birliğiyle Bursa'daki Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı personeline yönelik 'Sosyal Uyum Çalıştayı' düzenlendi.
Programda konuşan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekili Beşkat, tarihin her döneminde zulüm gördükleri yerlerden kaçanların Anadolu'ya sığındığını belirterek, şunları söyledi:
"Son dönemlerde göç akınlarının hem sayıca arttığını hem de çeşitlendiğini görüyoruz. Bugün 3.6 milyon Suriyeli geçici koruma kapsamında Türkiye'mizde kalmakta. Yine Irak'tan, Somali'den, Afganistan'dan, farklı ülkelerden yüzbinlerce insan uluslar arası koruma bulmak amacıyla savaştan, zulümden kaçtığı için bu topraklarda bizlerle bir arada yaşamakta. Ancak bugün itibariyle sayıları 1 milyonu aşmış olan ikamet izni sahibi insan, 100 bini aşmış olan çalışma iznine sahip insan Türkiye'yi yaşamak için seçmiştir. Bu bahsettiğim 1 milyon insan savaşlardan, zulümden kaçan insanlar değildir. Türkiye'de yaşamak, Türkiye'de çalışmak, iş kurmak için gelmiş bizlerle bir arada yaşayan insanlardır."
Uyum konusunun önemine işaret eden Beşkat, şöyle devam etti:
"Bugün Türkiye'de 192 farklı milletten 5 milyonun üzerinde yabancı yaşıyor. Uyum faaliyetlerinin yapılması oldukça önemli. Bu insanları sayıların çok ötesinde her birinin kendi hayatı olan, kendi beklentileri, kendi potansiyelleri olan ve ülkemize değer katabilecek olan insanlar olarak görüyoruz. Ancak uyum konusu sadece bir kurumun yapabileceği bir konu değil. Suriye kaynaklı yaşanan göçün ilk yıllarında daha çok kayıt, kimliklendirme, düzensiz göçle mücadele temel konularda faaliyet yürütmüştük. Ancak bugün geldiğimiz noktada temel konu, bu insanların ülkemize nasıl uyum sağlayabileceğidir. Bugün sayıları 150 bini aşmış uluslar arası öğrencilerin ülkemize uyumu önemlidir."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |