Bağdat ile Ankara arasındaki Başika krizi sürüyor.
AA'nın haberine göre, Irak Meclisi'nin Başika'daki Türk askerini "işgalci güçler" olarak tanımlamasının ardından Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi bu sabah saat 09.00 sularında Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Reuters haber ajansı aynı saatlerde, Irak'ın da Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığını bildirdi.
"TÜRK ASKERLERİ ÇEKİLSİN"
Irak parlamentosunda dün alınan kararla, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediği duyurulmuştu. Irak Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
"Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi, Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM'ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor."
Bunun üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan dün gece bir açıklama yapılarak, "Irak Temsilciler Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz" denilmişti.
TEZKEREYİ GEREKÇE GÖSTERDİLER
Hürriyet’e bilgi veren yetkililer, Irak parlamentosunun Türk askerinin çekilmesini istemesine gerekçe olarak, 1 Ekim’de açılan TBMM’de aynı gün Irak ve Suriye tezkeresinin kabul edilmesini gösterdiğini söyledi. Türk kaynaklar, “Irak parlamentosunun aldığı bu kararla özellikle Musul yakınlarındaki Başika Kampı’ndaki Türk askeri varlığının hedeflendiğini” söylediler. Bir Türk yetkili Hürriyet’e şunları söyledi:
“Tezkere bu yıl Irak kamuoyuna farklı yansıtıldı. Gerçekle ilgisi olmayan bir şekilde Türkiye’nin Musul’a gireceği öne sürülüyor. Parlamentonun bu kararından sonra Irak makamları ve ABD’li yetkililerle görüşmelerimiz sürüyor. Tezkerenin ne anlama geldiğini bir kez daha Bağdat yönetimine anlatıyoruz. Bazı çevreler bilinci olarak gerçekle ilgisi olmayan iddiaları gündeme taşıyor. Türk askeri Bağdat yönetiminin talebi üzerine Başika’da. Türk askerinin geri çekilmesi söz konusu değil. Temaslar sonrası sıkıntının giderileceğini düşünüyoruz.”
Türkiye’nin Irak’taki Başika Üssü’nde Sünni Haşd el Vatani güçlerini ve Peşmerge'yi eğiten bir gücü bulunuyor. Üste 500 civarında asker olduğu tahmin edilirken, Kuzey Irak’ın değişik yerlerinde de Türk özel kuvvet, komando ve zırhlı mekanize taburu bulunuyor. Kuzey Irak dâhil Irak genelinde Türk asker sayısının 2 bin kadar olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Irak’taki askeri gücünün Bağdat yönetiminin bilgisi dahilinde konuşlandırıldığını belirtirken, Bağdat Türkiye’yi izin almadan asker sayısını artırmakla suçluyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...