E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türkiye Yine Beklentilerin Üzerinde Büyüdü: 8,8 

Yılın ilk üç ayında yüzde 11 büyüme ile dünya rekoruna imza atan Türkiye, ikinci çeyrekte de başarısını sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonominin 2011 yılı ikinci döneminde yüzde 8,8 büyüdüğünü açıkladı.

13.09.2011 - 09:27
Türkiye Yine Beklentilerin Üzerinde Büyüdü: 8,8

Piyasaların yüzde 7-7,5'lik beklentisini aşan büyümeye, özel sektörün katkısının 12,9 puan olması dikkat çekti. İhracatçıyı da sanayiciyi de memnun eden rakamlarla Türkiye, dünyanın ikinci, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. AB istatistik kurumu Eurostat ve OECD'nin verilerine göre, Çin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,5 büyürken, bu ülkeyi yüzde 8,8 ile Türkiye ve 8,4 ile Estonya takip etti. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD aynı çeyrekte yüzde 1,5, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya ise yüzde 2,8 büyüme sağlayabildi.

TÜİK verilerine göre, 2011 yılının ikinci çeyreğinde mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte önceki döneme göre yüzde 1,3 artarken, takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH'de artış ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 oldu. İmalat sanayii ikinci çeyrekte yüzde 8 büyürken, toplam büyümeye katkısı 2,1 puan oldu. İmalat sanayii ilk çeyrekteki 3,5 puan büyümüştü. Harcamalar tarafında ise, özel tüketim harcamalarının büyümeye katkısı ilk çeyrekteki 9 puanın altında ikinci çeyrekte 6,3 puan oldu. Özel sektör yatırımlarının ikinci çeyrekte büyümeye katkısı ise 6,6 puan oldu. Yılın ikinci üç ayında ithalatın büyümeye negatif katkısı 5,2 puana geriledi.

İkinci çeyrekte özel sektörün büyümenin itici gücü olmaya devam ettiğini belirten TSKB Ekonomisti Başar Yıldırım, "Büyüme rakamının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin yanı sıra, 2009'un ikinci çeyreğinden bu yana çeyrek bazda büyüyen ve 2011 ikinci çeyreğinde yatay bir görünüm sergilemesi beklenen mevsimsellik ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerin yüzde 1,3'lük bir büyümeye işaret etmesi yılın ilk yarısı adına hayli olumlu bir görünüm ortaya koyuyor." dedi. Avrupa ekonomilerine yönelik risklerin ihracat kalemindeki büyüme hızını sert bir biçimde kestiğine işaret eden Yıldırım, artış hızı azalsa da ithalatın büyümeye negatif katkı yaptığı, bu anlamda net ihracat rakamının ekonomik büyümeyi aşağı çektiğinin gözlendiğini kaydetti. Yıldırım, yıl sonu büyüme rakamının ise yüzde 6'nın üzerinde kalacağı tahminini koruduklarını açıkladı.

ING Bank tarafından yayımlanan ekonomi notunda da 2010 yılında ve 2011'in ilk çeyreğinde iç talep şartlarının canlılığını artırarak sürdürmesiyle çok hızlı bir büyüme sergileyen Türkiye ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde de güçlü performansına devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, "Ancak, BDDK'nın haziran sonunda aldığı kararlarla önemli ölçüde yavaşlayan kredi büyümesi, şu ana kadar açıklanan öncü göstergeler ve küresel büyümede artan aşağı yönlü risklere paralel olarak yılın ikinci yarısında büyümenin daha da ivme kaybedeceğini ve 2011 büyümesinin yüzde 6,8 olacağını öngörüyoruz." denildi. Üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla, 2011 yılı ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla yüzde 19,2'lik artışla 318,4 milyar lira oldu. Sabit fiyatlarla ise bu dönemde ekonomi, yüzde 8,8'lik büyümeyle 27 milyar 910 milyon liraya ulaştı. Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH 2011 yılı ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3'lük artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki döneme göre yüzde 1,3 arttı.

TÜİK, 2010 yılı tüm çeyrekleri ile 2011 yılı ilk çeyreğine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla rakamlarında revizyona gitti. Buna göre, geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 12 olarak açıklanan büyüme hızı yüzde 12,2, ikinci çeyrekte yüzde 10,3 olarak açıklanan büyüme hızı yüzde 10,2, üçüncü çeyrekte yüzde 5,2 olarak açıklanan büyüme hızı yüzde 5,3 olarak revize edildi. 2010 yılı dördüncü çeyreğinde 298 milyar 294 milyon lira olarak açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla 297 milyar 541 milyon liraya çekildi, ancak büyümede oransal değişim olmadı. Büyüme 2010 yılının tümü için ise yüzde 8,9'dan yüzde 9'a revize edildi. TÜİK, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin olarak daha önce yüzde 11,0 olarak açıkladığı gelişme hızını da yüzde 11,6 olarak değiştirdi. Yapılan revizyonlarla birlikte 2010 yılı gayri safi yurtiçi hasıla değeri cari fiyatlarla yüzde 15,9'luk artışla 1,1 trilyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 9'luk artışla 105,74 milyar lira oldu. Geçen yıl kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla değeri ise cari fiyatlarla 10 bin 67 dolar olarak hesaplandı. EKONOMİ SERVİSİ

Dünyada ikinci, Avrupa'da birinci

Türkiye, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8, 8 rakamıyla dünyanın ikinci, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. AB istatistik kurumu Eurostat, OECD ve ilgili ülkelerin istatistik verilerine göre, Çin, yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 9,5 büyürken, bu ülkeyi yüzde 8,8 ile Türkiye ve yüzde 8,4 büyüme oranıyla Estonya takip etti. İkinci çeyrekte Hindistan yüzde 7,7, Şili yüzde 6,5, Endonezya yüzde 6,5, Litvanya yüzde 6,2 ve Letonya yüzde 5,7 büyüme kaydetti. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD aynı çeyrekte yüzde 1,5, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya ise yüzde 2,8 büyüme sağladı. Fransa ikinci çeyrekte yüzde 1,6, İngiltere yüzde 0,7 ve İtalya ekonomisi yüzde 0,8 büyüdü. Bu yıl 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ekonomideki olumsuz etkilerini üzerinden atmaya çalışan Japonya ekonomisi ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de daraldı. İlk çeyrekte yüzde 0,7 daralan dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya, ikinci çeyrekte de yüzde 0,9 küçüldü.

ZAMAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sadece İstanbul'da 16 Milyar Liralık 2-B Arazisi Var
Orman vasfını kaybetmiş 2-B statüsündeki arazilerin satışına ilişkin çalışmalar, ...
Yine Rekor Kırdık
Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.8 büyüdü. Bu oranla ...
En Çok Altın Kazandırdı!
Külçe altın, Ağustos ayında yatırımcısına en fazla getiri sağlayan finansal yatırım aracı oldu
 
Mardin'de İhracatta Artış
Mardin Sanayici İş Adamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, 2010 ...
Kırmızı Et Üretimi Azaldı
Türkiye'de, Temmuz 2011'de kırmızı et üretimi önceki aya göre yüzde 4.4, ...
Jet Fadıl Dönüyor
Spor Toto 3. Lig 3. Grup takımlarından Siirtspor'un kulüp başkanı M. Fadıl ...
 
IMF Tahmininin Üzerindeyiz
Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu (TÜİK) Türkiye ekonomisinin yılın ...
Borsa Satışla Başladı
İMKB 100 Endeksi birinci seansa, önceki kapanışa göre 861,52 puan düşerek ...
Ülkelerin Silaha Harcadığı Para Kriz Dinlemedi
Küresel kriz sebebiyle dünya ekonomilerinde meydana gelen daralmaya rağmen ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
TCMB
MERSİN
Netanyahu
A Milli Takım
survivor all star
madenci
A) Milli Futbol Takımı
Şota Arveladze
hdp