Şemsi Bayraktar, Yozgat'ta Toprak Mahsulleri Ofisi önünde ürününü teslim etmek için bekleyen çiftçilerle görüşüp, sorunlarını dinledi.
Bayraktar, TMO'da kimi çiftçilerle görüşme olanağını bulduklarını, günde 8 saat civarında çiftçinin ürününü teslim etmek için beklediğini söyledi. Bayraktar, Yozgat Ziraat Odası'nın girişimleri sonucunda Yozgat il merkezinde kimi önlemlerin alınmış olduğunu, ancak Sorgun, Şefaatli, Boğazlıyan ve Yerköy ilçelerinde 3-5 gün bekleyen çiftçilerin bulunduğunu bildirdi.
Bayraktar, ''Tabii bu arada 5 gün bekleme süresi çiftçimize ilave bir maliyet getiriyor. Çok fazla bekleyemediği için ayrılıyor ve çok ucuz bir şekilde maalesef buğdayını satmak zorunda kalıyor'' diye konuştu.
Kendilerinin bir maliyet hesabı yaptıklarını ve fiyatların bu maliyet hesabının altında olmaması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Benim çiftçim atarken gübre çok pahalıydı, mazot pahalıydı, bu bizim maliyetlerimizi fevkalade artırdı, maliyetli bir üretim yaptık. Onun için bu fiyatlarda 400-450 bin lira civarındaki fiyatlar, üreticimizi kesinlikle kurtarmıyor. Bizim şimdi hükümet nezdinde 5 kuruş olan primlerin muhakkak 10-11 kuruşa çıkması lazım. Belki fiyatta bir değişiklik olmaz ama hükümetin çiftçimizi rahatlatmak için kullanacağı tek enstrüman primdir, hükümetin bu primleri hiç olmazsa 11 kuruşa çıkarması lazım, bununla alakalı çalışmalarımız devam ediyor.''
Bayraktar, dünya piyasalarında buğday fiyatlarının düşük olmasının dikkate alınmaması gerektiğini, bunun yağışla ilgili olduğunu, Türkiye ve dünyayı küresel ısınmanın her zaman vurabileceğini hatırlattı.
Bu bakımdan buğdayın fevkalade stratejik bir ürün durumuna geldiğini, dünyanın buğdayını bioyakıt olarak kullandığını anlatan Bayraktar, ''Dolayısıyla buğdayı üreten ülkeler şanslı olacak. Türkiye'de bu sene yaklaşık 19-20 milyon ton buğday bekliyoruz ve biz bununla övünüyoruz. Türkiye bununla övünmemeli'' dedi.
Bayraktar, şunları kaydetti:
''Türkiye, yıllık 25 milyon ton buğday üretmekte, hedef bu olmalı ve bunun için üreticimizin mutlak suretle desteklenmesi lazım. Üreticimizin desteklenmesini hükümetten şunun için istiyoruz. Bir küresel kriz var, Türkiye de bu krizden etkileniyor. Büyük şehire gönderdiğimiz insanlarımıza artık büyük şehir bakamıyor. Bakamayınca insanlarımız köye dönmeye başladılar. Benim buğday üreten üreticimin para kazanması lazım ki, köye dönen insanlara yeni bir tabak açacak, bu insanlar orada geçimini sağlayacak, yani 'gönderin' dediler, 'gönderdik bakamadılar geri alın' diyorlar. Biz bu insanları bağrımıza basarız ama bunların bir faturası var. Onun için gelirlerimizin özellikle bu kriz döneminde kırsalda artması lazım, bununla ilgili hükümetle temaslarımız devam ediyor.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...