Ukrayna'nın müzakere heyetinde yer alan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, "Rusya ile varılacak barış anlaşması, Rus askerlerinin 23 Şubat'taki pozisyonlarına çekilmesinden sonra ulusal referanduma sunulacak" dedi.
Öte yandan, Ukrayna heyetinin bugün Türk yetkililerle askeri teknik konularla ilgili bir işbirliği görüşmesi yapacakları aktarıldı.
İstanbul'daki müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, açıklamalarda bulundu.
Medinskiy, "Ukrayna ile müzakerelere devam edeceğiz. Kırım ve Donbas konusunda tutumumuz değişmedi. Ukrayna, Rusya'nın ana taleplerini karşılamaya niyetli olduğunu ifade etti" dedi. Medinskiy, "Ukrayna dün ilk kez Rusya ile iyi komşuluk ilişkileri kurmak için bir dizi önemli koşulu yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti. Ukrayna sözlerine sadık kalırsa, topraklarında NATO varlığı oluşması tehlikesi ortadan kalkar" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü, "Rus güçleri saldırılara yeniden başlamaya hazırlanıyor. Rusya'nın ana amacı Ukrayna'nın doğusundaki Ukrayna güçlerini kuşatmak. Rus güçleri hala Mariupol'ü ve diğer kentlerle kasabaları ele geçirmeye çalışıyor. Rus güçlerinin Kiev ve Çernigov çevresinden geniş çaplı olarak çekildiğini göremiyoruz" açıklamasında bulundu.
Tarafların açıklamalarından özetle, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinden çıkanlar şöyleydi:
UZLAŞILAN NOKTALAR
- Ukrayna NATO'ya üye olmayacak.
- Ukrayna nükleer silah sahibi olmayacak.
- Ukrayna'nın AB'ye katılımına karşı çıkılmayacak.
- Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlanacak.
- Rusya Kiev ve Çernigov'da saldırılarını azaltacak.
UKRAYNA'NIN GÜVENLİK GARANTİSİ TEKLİFİ
- Hedef Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve güvenliğini diplomatik yolla sağlamak.
- Türkiye, ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Polonya, İsrail ve Kanada garantör olacak.
- Ukrayna saldırıya maruz kalırsa 3 gün içinde acil istişare talep edecek.
- İstişareler diplomatik çözüm getirmezse garantör ülkeler Ukrayna'ya askeri yardım, silah sağlayacak.
- Garantör ülkeler Ukrayna'nın AB üyeliğine de destek verecek.
BARIŞ ANLAŞMASI NASIL UYGULANACAK?
- Ukrayna'ya göre imzalanması için önce ateşkes sağlanmalı.
- Anlaşma Ukrayna'da referanduma sunulacak.
- Garantör ülkeler ve Ukrayna parlamentolarında da onaylanacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...