Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği‘nin çıkardığı Üvercinka dergisinin Eylül/Ekim 2020 tarihli 71. ve 72. sayısı tek sayı halinde çıktı. Aydan Ay, Üvercinka’nın kurucusu Zühal Tekkanat’ı ölüm yıldönümünde, “Hep Hasret Ezgileri” başlıklı yazısıyla anarken, Üvercinka’nın yaşatılması vasiyetine bağlı kalma gereğini vurguluyor.
Seyyit Nezir, Selçuk Küpçük’ün sorularını “Broy’dan Birey’e Yol Olmak” başlığı altında yanıtlarken, 40 yıllık çabasının Üvercinka’ya nasıl uzandığına ışık tutuyor; “Küresel Oligarşi Teknolojiyle Doğaya ve İnsana Saldırıyor” değerlendirmesiyle yazarın güncel sorumluluğunu göstererek, “Gelecek Tasarımını Kim Biçimlendiriyor” başlıklı kapak yazısıyla, dijital çağda yazarın tepkisizliğe razı olamayacağını ima ediyor. Cezmi Güntay, Karatren’de “Kovid-19’un Arkasına Gizlenen Küresel Oligarşi”ye dikkat çekiyor.
Mustafa Karadeniz ve Elif Duran Oto’nun ortak ürünü olan “Cemal Süreya Şiirinde Kadın İmgesi”, şairin kadına yaklaşımı konusunda son zamanlarda koparılan gürültüye yanıt niteliği taşıyor.
Ünsal Çankaya, “O Mülkiyeli İle” yazısında Cemal Süreya’dan duygulu anılar aktarıyor. Bülent Elitok, “Cemal Süreya Şiirinde Parabol ve Asimtot Tersinirliği” incelemesinde, şairin imgelerini algoritmik değerlendirmelere açıyor.
Halûk Cengiz, “Unuttuklarımız: Özel Arabul” çalışmasında edebî değerbilirliğin parlak bir örneğini veriyor.
Barış Erdoğan, “Yalnızlığın Yirmi Tonu” denemesiyle yalnızlığın üretkenliği ve zenginliği üstüne zevkli çeşitlemeler sunuyor.
Ertuğrul Erdoğan, “Kritya Uluslararası Şiir Festivali” yazısında, Hindistan’daki etkili bir şiir buluşmasından kesitler getiriyor.
Seval Arslan, “Mitlerin Işığında” yazısıyla çağdaş aydının bileşkesini oluşturan unsurlara Prometheus, kardeşi Atlas, Kassandra, Sisiphos üzerinden ipuçları sunarken; Rasim Savak, “Dostoyevski’den Nietzsche’ye Üstinsan” denemesiyle; Uluer Aydoğdu, “Görmek En Kallavi Eylemdir” yazısıyla aydını yaratan öğeleri çeşitlendiriyor. Fatma Karagülle, “Sosyal Medya ve Narsisizm: En Güzel ve En İyi Benim” adlı denemesinde, narsisist eğilimlerin aydın çevrelerde de sosyal medya paylaşımlarıyla gitgide güçlenmesine dikkat çekiyor.
Demet Kurt Güngör, “Karasevdanın Büyüsü: Aladağlar” adlı yazısında bireysel duygularla yoğurduğu gezi izlenimlerini keyifli bir anlatımla sergiliyor.
Dergide Olcay Bağır, “Siyam İkizleri”; Işıl Madak Kaya, “Canım Ciğerim”; Mustafa Alagöz, “İğdenin Yaprağı”metinleriyle; Duran Aydın, “Günsuları” anılarıyla; Nazmi Bayrı, “İki Kısa Öykü” ve Tayfun Ak, “Kim Daha Özürlü” öyküleriyle; Hüseyin Işık, “Öğrenme Açlığı” değinmesiyle; Ahmet E. Atasoy, Ahmet Tığlı, Baran Doğu, Cem Bayındır, D. Orhan Özgül, Dilek Kurt, Faik Güçlü, Fatma Aras, Fethi Demir, Fügen Kıvılcımer, Halit Özboyacı, Mehmet Rayman, Mehmet Tektemur, Necdet Arslan, Neval Savak, Ogün Hakan, Ozan Telli, Sencer Başat, Servan Erdinç, Sevda Topaloğlu, Suna Kızılırmak, Süleyman Yağız, Süreyya Şişmanlar, Şükrü Çiftçi, Tuncer Gönen, Uğur Olgar, Uluer Aydoğdu, Ünsal Çankaya, Veli Erdem, Yusuf Ferhat birbirinden etkili şiirlerle okurları ay boyunca sürecek sürprizlerle dolu, zevkli bir edebiyat gezintisine çıkarıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...