Böbrek taşı rastlanma sıklığı yaş, cinsiyet ve yaşadığı coğrafi bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar erkeklerde kadınlara göre böbrek taşı rastlanma olasılığının 2-3 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bununla beraber daha güncel çalışmalarda, kadınlarda da böbrek taşının önceki yıllara göre görülme sıklığı artmış olarak tespit edilmiştir. Ayrıca böbrek taşları en sık olarak 30'lu ve 60'lı yaşlarda görülmektedir.
TEDAVİ EDİLMEZSE BÖBREK YETMEZLİĞİ VE KANSERE YOL AÇABİLİR
Böbrek taşlarının kendisi ya da dolaylı etkileri, insan salığını birçok yönden olumsuz olarak etkileyebilir. Böbrek taşları en çok şiddetli yan ağrısına ve idrarda kanamaya yol açabilir. Diğer böbrek ve idrar kanalındaki taşlar idrar akışını engelleyerek ateşli böbrek enfeksiyonlarına yol açabilir. Özellikle uzun süre tedavisiz kalan ve böbreklerde tıkanıklığa yol açan böbrek taşları ise böbreklerde genişlemeye, böbreklerin fonksiyonlarını kaybetmesine ve sonuç olarakta kronik böbrek yetmezliğine sebep olarak hastaların diyalize girmesine yol açabilir. Yine çalışmalar göstermiştir ki böbrek taşları uzun süre tedavisiz kaldığında böbrek kanserleri gelişimine zemin hazırlayabilir. Böbrek taşı neden oluşur? Vücudumuzdaki kirli kan sürekli olarak böbreklerden temizlenir ve kandaki kirli ürünler böbreklerden kristaller olarak atılır. Böbreklere gelen yıkım ürünleri fazla olduğunda, idrar miktarı azaldığında ya da idrar akışını engelleyecek anatomik bir engelde idrarda bulunan kristalleri çöker ve böbrek dokusuna yapışır. Bu süreç eğer sürekli hale gelirse birleşen kristaller böbrek taşlarını oluşturur.
BÖBREK TAŞI TEDAVİDEN SONRA TEKRARLAR MI?
Böbrek taşı rahatsızlığı doğru tedavi uygulanmaz ve hasta, böbrek taşının oluşmasını engelleyecek hayat değişiklikleri yapmazsa tekrarlar. Bazı kaynaklar böbrek taşı tedavileri sonrasında 5 yıl içinde her 2 hastadan 1'inde böbrek taşının tekrar oluştuğunu ortaya koymuştur. Yine yüksek riskli taş hastaları (ailesinde taş olanlar, sistin taşı olan hastalar, anatomik problemi olan hastalar vb.) hayatlarında 3'ten fazla böbrek taşı gelişimiyle karşılaşırlar. Böbrek taşının tekrar oluşmaması için ne yapmalı? Böbrek taşının tipini bilmek, böbrek taşının tekrar oluşmasını önlemenin ilk kuralı. Böylece idrarda fazla atılan kristallere yönelik ilaç ve diyet tedavisi verebiliyoruz. Ayrıca belli periyotlarda 24 saatlik idrar analizlerinin yapılması sıkı takip ve aktif tedavi için oldukça önemli.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |