Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsimsel geçişlerin sık yaşandığı bu dönemde grip aşısı olmak için en uygun zaman olduğunu söyledi.
Özellikle eylül-ekim aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarının çok sık göründüğüne işaret eden Enginyurt, "Dolayısıyla grip mikrobu ile en sık karşılaştığımız bir dönemden geçiyoruz. Vatandaşlarımızın bu sürede yapmaları gereken şey en yakın sağlık kuruluşuna giderek grip aşılarını yaptırmalarıdır. Vatandaşlarımızın özellikle her yıl grip aşılarını yaptırmalarında fayda vardır. 'Geçen yıl aşı oldum bu sene yeniden aşı olmazsam da olur' diyen vatandaşlarımız var. Bu kesinlikle yanlıştır. O nedenle grip aşısı her yıl düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır." dedi.
Enginyurt, grip tedavisinde antibiyotiklerin yerinin olmadığını vurgulayarak, vatandaşların öncelikle gribe yakalanmaması için dikkatli olmaları ve hastalara bu süreçte iyi beslenilmesi, bol sıvı tüketilmesi önerisinde de bulundu.
Grip hastalığına en çok çocukların yakalandığı bilgisini de veren Enginyurt, şöyle devam etti:
"Çocuklar okulda kapalı ortamda bulunmak zorunda kaldıkları için gribe çok sık yakalanabiliyorlar. Çocukların kahvaltılarını yaparak okula gitmesi son derece önemli çünkü çocuk iyi beslenmeli ki grip virüsü ile karşılaştığında vücudunun direnci olsun. Ayrıca, çocukların temizlik konusuna çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Çocuk eve geldiğinde kıyafetleri mutlaka yıkanmalı ya da en azından havalandırılmalıdır. Grip mikrobuyla her yerde karşılaşabileceğimiz için çocukların ellerini sıklıkla yıkamaları gerekmektedir. Mümkünse anne ve babalar çocuklarına günlük banyo yaptırabilirler. Ancak bu şekilde çocuklarımızı gripten koruyabiliriz."
Kimler grip aşısı yaptırmalı?
Doç. Dr. Özgür Enginyurt, mutlaka aşı yaptırmaları gereken kişilerin de bulunduğunu belirterek, "Kişinin şeker, tansiyon ve KOAH gibi kronik hastalığı varsa bunların mutlaka grip aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Bunun dışında kronik hastalığı olsun ya da olmasın 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımız için yine aşı lazım. Okula giden çocuklarda mutlaka aşılanmalı. Kapalı ortamda, sağlık kurumlarında çalışan ve kalabalık yerlerde de mesleğini icra ettirenler de mutlaka grip aşısını olmalıdır. Grip aşısını olmak bu hastalıktan korunmak için en önleyici faktördür. Grip aşısının yüzde 70-80 civarında koruyuculuğu vardır. Bunun için bu aşının yaptırılması kesinlikle önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.
Enginyurt, grip hastalığının kesinlikle hafife alınmaması gerektiğine de işaret ederek, şunları kaydetti:
"Özellikle şeker, tansiyonu ve yaşlılığı olan hastalarda grip ölümcül olabilir. Yine bağışıklık sistemi düşük olan çocuklarda da grip tehlikelidir. Bu nedenle gribe yakalandığımızda 'bu griptir' diyerek geçmemek lazım. Gribe yakalandığımızda kendi imkanlarımızla gripten kurtulamıyorsak mutlak suretle bir hekime başvurmalıyız. Virüs olduğu halde vücut direnci düşünce üzerine bakteriyel bir enfeksiyon yerleşebilir. Vatandaşlarımızdan beklentimiz uyarılarımızı dikkate almalarıdır."
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...