Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, üniversitelerden kaydı silinenlere af' gibi
düzenlemeleri de içeren kanunu onayladı.
Vergi borcu, prim, MTV borçları, trafik cezası, öğrenim kredisi borçları nasıl yapılandırılacak? Vergi SGK, imar barışı, MTV yapılandırma nasıl yapılır, borç yapılandırmada son tarih ne zaman? Hangi borçlar kapsamda? Nasıl ve nereye başvurulacak? Son başvuru tarihi ne zaman? Borç nasıl ödenecek? Toplam borç nasıl ödenecek? Ödeme ne zaman yapılacak? Seçenek değişebilir mi? Erken ödenirse ne olacak? Seçenek belirtilmezse ne olur? Dava açanlar ne yapacak?
Milyonlarca vatandaşın kamuya olan borçlarından kurtulması için hazırlanan yapılandırma düzenlemesi hayata geçti. Vergi, prim, trafik cezası, öğrenim kredisi gibi borçlar, Temmuz sonuna kadar başvurulursa yapılandırılabilecek. Gecikme cezaları, faizler silinecek, borçlar daha düşük ödemeyle kapatılacak, icralar duracak. Vatandaşın vergi ve vergi cezaları, bazı idari para cezaları, ecrimisil ile öğrenim ve katkı kredisi gibi bazı kamu alacakları, gümrük vergileri ve bu vergiye ilişkin idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacakları yeniden yapılandırılıyor. Torba yasa yürürlüğe girdi, borçları yapılandırma süreci başladı. 31 Mart öncesine ait vergi, prim, trafik cezası gibi borçları için Temmuz sonuna kadar başvuranlar, yapılandırma yapabilecek.
Yapılandırmada ana paraya dokunulmayacak ancak borçların gecikme faizi silinecek, bunun yerine enflasyona göre hesaplama yapılacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamı ilk 2 taksit ödeme süresi içinde ödenirse de Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksit seçildiği taktirde ise, söz konusu borçlar, belirlenen katsayılara göre artırılmış olarak ödenecek. 18 aya kadar taksit imkanı olacak. Taksitler 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek. Yapılandırma imkanı, toplam borç tutarında önemli bir indirim sağlayacak. İşte 10 soruda borçtan kurtulma yolları:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, üniversitelerden kaydı silinenlere af" gibi düzenlemeleri de içeren kanunu onayladı.Vergi borcu, prim, MTV borçları, trafik cezası, öğrenim kredisi borçları nasıl yapılandırılacak? Vergi SGK, imar barışı, MTV yapılandırma nasıl yapılır, borç yapılandırmada son tarih ne zaman? Hangi borçlar kapsamda? Nasıl ve nereye başvurulacak? Son başvuru tarihi ne zaman? Borç nasıl ödenecek? Toplam borç nasıl ödenecek? Ödeme ne zaman yapılacak? Seçenek değişebilir mi? Erken ödenirse ne olacak? Seçenek belirtilmezse ne olur? Dava açanlar ne yapacak? Milyonlarca vatandaşın kamuya olan borçlarından kurtulması için hazırlanan yapılandırma düzenlemesi hayata geçti. Vergi, prim, trafik cezası, öğrenim kredisi gibi borçlar, Temmuz sonuna kadar başvurulursa yapılandırılabilecek. Gecikme cezaları, faizler silinecek, borçlar daha düşük ödemeyle kapatılacak, icralar duracak. Vatandaşın vergi ve vergi cezaları, bazı idari para cezaları, ecrimisil ile öğrenim ve katkı kredisi gibi bazı kamu alacakları, gümrük vergileri ve bu vergiye ilişkin idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacakları yeniden yapılandırılıyor. Torba yasa yürürlüğe girdi, borçları yapılandırma süreci başladı. 31 Mart öncesine ait vergi, prim, trafik cezası gibi borçları için Temmuz sonuna kadar başvuranlar, yapılandırma yapabilecek. Yapılandırmada ana paraya dokunulmayacak ancak borçların gecikme faizi silinecek, bunun yerine enflasyona göre hesaplama yapılacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamı ilk 2 taksit ödeme süresi içinde ödenirse de Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksit seçildiği taktirde ise, söz konusu borçlar, belirlenen katsayılara göre artırılmış olarak ödenecek. 18 aya kadar taksit imkanı olacak. Taksitler 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek. Yapılandırma imkanı, toplam borç tutarında önemli bir indirim sağlayacak. İşte 10 soruda borçtan kurtulma yolları:
2018 Vergi Yapılandırmaları Neleri Kapsıyor?
2018 Vergi Yapılandırmaları içerisinde bulunanlar aşağıdaki gibidir;
MTV ödeme kolaylığı,
Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında indirimler,
Peşin ödemelerde %90 İndirim,
Vergi aslına bağlı olmayan özel usulsüzlük ve usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sine kadar silinmesi,
Vergi ihtilaflarının sulh aracılığıyla sonlandırılmasında yüzde 80’e varan indirimler,
18 ay taksitli ödeme imkanı,
Vadesi 31 Aralık 2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi,
Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,
İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan borçlar için yapılandırma…
Torba Yasa resmen yürürlüğe girdi. Borçları yapılandırma süreci başladı. Yapılandırma ile gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE hesaplaması yapılacak. Yapılacak olan peşin ödemelerde ise Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’lık kısmı silinecek. Öncesinde 1.886 TL olan gecikme faizi yerine ise 50 TL ödeme yapılacak. 31 Mart öncesine ait olan prim, trafik cezası, vergi borçları gibi borçlar için başvuruların Temmuz sonuna kadar yapılması gerekiyor. Bu tarihe kadar yapılan başvurularda yapılandırma geçerli olacak. Yapılandırma kapsamında anaparaya dokunulmayıp, gecikme faizleri silinecek. Bu hesaplamalarda ise enflasyon dikkate alınacak.
Borçtan kurtulun! 10 soruda yapılandırma rehberi
Kamuya borcu olan milyonlarca kişiye yapılandırma fırsatı başladı. Temmuz sonuna kadar başvurulursa; gecikme cezaları, faizler silinecek. İsteyen peşin ödeyip enflasyon tutarının sadece yüzde 10’unu ödeyecek isteyen de borcunu 36 taksite böldürecek
Hangi borçlar kapsamda?
31 Mart 2018 tarihine kadar ortaya çıkan tüm borçları kapsıyor. Sigorta prim borçları, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi gibi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar, su borcu, öğrenci kredileri kapsamda.
Nasıl ve nereye başvurulacak?
SGK'ya olan borçlar için elden veya posta yolu ile sigortalıların bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkezlere başvurulması gerekiyor. Vergi borçları için ise başvurular Gelir İdaresi'nin internet sitesine ya da ilgili vergi dairesine şahsen veya posta yolu ile yapılacak.
Son başvuru tarihi ne zaman?
Tüm borçlar için son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018. Bu tarihten sonra yapılandırmaya başvuru imkanı bulunmayacak.
Borç nasıl ödenecek?
Borçlulara 2 seçenek sunulacak. İsteyen borcunu peşin ödeyecek isteyen ise taksite böldürecek. 6, 9, 12 ve 18 taksit imkanı var. Taksitler 2 aylık dönemler halinde ödenecek.
Toplam borç nasıl ödenecek?
Ana paranın tahsilinden vazgeçilmiyor. Gecikme faizi, cezası silinecek. Bunun yerine Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak. Aylık Yİ-ÜFE tutarı yüzde 0.35 olarak uygulanacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödeme seçilirse, ana para + Yİ-ÜFE olarak hesaplanan tutar 6 taksit için 1,045, 9 taksit için 1,083, 12 eşit taksit için 1,105, 18 taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılacak.
Ödeme ne zaman yapılacak?
SGK'ya olan borçlar için ilk taksit 31 Ağustos'a kadar ödenecek. Maliye Bakanlığı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB'lara olan borçlar için ise ilk taksit ödeme süresi 1 Ekim'de sona erecek.
Seçenek değişebilir mi?
Başta peşin ya da taksit seçeneğini tercih edenler bunu değiştirebilecek. Ancak belirlenen taksit süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak.
Erken ödenirse ne olacak?
Daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.
Seçenek belirtilmezse ne olur?
Azami taksit süresi kabul edilecek.
Dava açanlar ne yapacak?
Bu düzenlemelerden yararlanılması için alacaklara karşı dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarına
ADIM ADIM HESAPLAMA
Borç ana parası aynı kalacak.
Gecikme faizi, cezası silinecek.
Aylık yüzde 0.35'ten Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak.
Peşin ödemede Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı silinecek.
Taksit seçilirse, ana para+Yİ-ÜFE ile belirlenen katsayılar çarpılacak
Söz konusu Kanun ile ;
31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,
Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı, Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim , Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim yapılması, Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim, İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme, Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet, İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma, Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan, Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme, Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme,
Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi, gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir."
Örneğin; 26 Ekim 2016 vadeli 7 bin 200 liralık KDV'nin süresinde ödenmediğini varsayalım. Bu kanunun yayımı tarihine kadar bin 885 lira gecikme zammı ortaya çıkıyor, toplam borç tutarı 9 bin 85 liraya ulaşıyor. Yapılandırma için başvuruda bulunulması halinde, bin 885 liralık gecikme faizinden vazgeçilecek, Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak. Bu da 506,57 lira tutuyor. Eğer peşin ödeme seçilirse bu tutarın da yüzde 90'ı silinecek. Böylece Yİ-ÜFE tutarı 50,65 liraya inecek. Yani bin 885 lira faiz yerine 50.65 lira Yİ-ÜFE ödenerek borçtan kurtulunabilecek. 9 bin 85 lira yerine 7 bin 250 lira 65 kuruş ödemeyle borç kapatılabilecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...