Milli imkan ve kabiliyetlerle geliştirilen T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri bu kez ihracat yolculuğuna çıkıyor. Pakistan ile yürütülen görüşmeler sonucu 30 adet Atak helikopterinin satışına yönelik sözleşme 25 Mayıs 2018 tarihinde imzalanmıştı.
ABD SATIŞA ONAY VERMİYOR
Pakistan, TUSAŞ tarafından imal edilen T129 ATAK Taarruz Helikopterleri’nden toplam 30 adet sipariş vermişti. TUSAŞ bu satışın yanı sıra, lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketi üzerinde uzlaşma sağlamıştı. T-129 ATAK Taarruz Helikopterinde kullanılan Honeywell imalatı LHTEC CTS800-4A turboşaft motorların kullanımı için henüz ABD resmi bir cevap vermemişti.
TÜRKİYE CEPHESİNDEN AÇIKLAMA
Bakan Çavuşoğlu, CNN röportajında, "En büyük avantajlardan bir tanesi böyle siyasi şartlar, engel yok bizim savunma sanayii ürünlerimizin ihracatında. ATAK helikopterlerinin motorlarını satın alma konusunda Amerikan kongresinden izin çıkmadı. Bu alanda birlikte çalışacağız. Amerika üzerinde baskımızı arttıracağız" demişti.
TÜRKİYE VE PAKİSTAN'IN ORTAK BASKISI DA SONUÇ VERMEDİ
Hem Türkiye hem de Pakistan’ın ABD’ye ortak baskısı sonuç vermeyince Pakistan’da uzun yıllardır kullanılan AH-1 Cobra helikopterlerinin TUSAŞ T129 ile değiştirilmesi planları da suya düştü.
Pakistan Kara Kuvvetleri tarafından Türkiye ve Pakistan’da kapsamlı testlere tabi tutulan T129 ATAK Helikopteri, tüm testleri başarıyla geçerek gereksinimleri karşılayıp, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma özelliğini de ispat etsede, Pakistan’da yüksek irtifadaki performansı ile pilotların büyük beğenisini kazanan helikopter için ABD’den motor ihracat onayı henüz çıkmadı.
ANKARA'YA 6 AY SÜRE
Türkiye ile Pakistan arasında yapılan ancak ABD yaptırımları nedeniyle gerçekleşmeyen 1.5 milyar dolarlık ATAK helikopteri satışında Ankara'ya 6 ay daha ek süre tanındı.
Türkiye ile Pakistan arasında 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışına yönelik imzalar 2018'de atıldı. Böylece tek seferde en büyük savunma sanayisi ihracatı için ilk adım atılmış oldu. Ancak satış anlaşmasının üzerinden 2 yıldan uzun bir süre geçmesine karşın çift motorlu helikopter ihracatı, ABD ile Türkiye arasında yaşanan politik anlaşmazlık nedeniyle çıkmaza girdi.
ABD-İngiltere ortak yapımı motor kullanılan ATAK helikopterinin başka bir ülkeye ihracatı için ABD'den izin gerekiyor. Ancak Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle ABD, Ankara'ya bir dizi yaptırım uyguluyor.
ABD'nin ambargosu devam ettiği sürece, Türkiye ve Pakistan arasındaki anlaşma Ankara-Washington geriliminin bir kurbanı olacağa benziyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...