TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile eşi Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Gürsel tarafından geliştirilen VLP aşının Faz-1 aşaması tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da gönüllü olduğu Faz-1'de aşının güvenli olduğu belirlendi. Faz-3 çalışması süren Turkovac'tan sonra insan deneylerine geçilen diğer aşı olan VLP'de Faz-2 aşaması, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen törenle başladı. Faz-2'nin yürütüleceği 3 merkezden 1'i olan hastanedeki törene TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal'ın yanı sıra aşıyı geliştiren Gürsel çifti ve Başhekim Prof. Dr. Fevzi Altuntaş da katıldı.
3 MERKEZDE 330 GÖNÜLLÜDE UYGULANACAK
TÜBİTAK Başkanı Mandal, Covid-19 Türkiye Platformu tarafından geliştirilen, virüs benzeri parçacık teknolojisiyle oluşturulan VLP aşısında Faz-2 aşamasına geçildiğini belirterek, Faz-1 aşamasında yer alan gönüllülere teşekkür etti. Mandal, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi'nin koordinatörlüğünde yürütülecek Faz-2 aşamasının ayrıca Kocaeli Üniversitesi ve İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde toplam 330 gönüllü üzerinde yürütüleceğini söyledi.
PROF. DR. GÜRSEL: İNGİLİZ VARYANTINA GÖRE TASARLANDI
Prof. Dr. İhsan Gürsel ise geliştirdikleri aşının üzerinde bulunan taç proteininin hem Wuhan hem İngiliz varyantlarına göre tasarlandığını söyleyerek, "Ancak yaptığımız bu aşı adayının diğer varyantlara olan etkinliğini zaman içinde elde edilecek serumlarda test etmeyi planlıyoruz. Şu an itibarıyla İngiliz varyantıyla Faz-2'ye girmemizin en büyük gerekçesi; var olan aşılar Wuhan suşuna göre hazırlandı. Bunların delta gibi Afrika, Brezilya gibi suşlara karşı olan koruyuculukları ve kapsayıcılıkları daha sınırlı. Bu nedenle İngiliz varyantı ile yapılan VLP'nin kapsayıcılığının ne olacağını bu faz çalışmasında öğreneceğiz. Hayvan deneylerimiz de sürdürülüyor. Şu anda aşımızın delta varyantıyla ilgili etkinliğini test etmedik" dedi.
SONBAHARDA ÜRETİM AŞAMASINA GELMİŞ OLUR
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş da Faz-2 çalışmasının 3 kollu olacağını söyleyerek, "Her bir kolda 110 kişi toplam 330 kişi olacak, 330 gönüllü ile gerçekleştirilecek. Yaklaşık temmuz ayı içinde klinik Faz-2 aşamasını bitirmeyi planlıyoruz. Bundan sonraki süreç Faz-3 olacak. Ağustos ayı sonuna, eylül ayı başına doğru hazır olacağını düşünmekteyiz. Sürecimizde herhangi bri aksama yok. Planladığımız gibi ilerlemekte. Sonbaharda Faz-3 çalışmasında mesafe katedilmiş ve üretim aşamasına gelmiş olur" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...