Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişmekte olan Gaziantep ve Antakya yöresinin bitkilerinden zahter kekiğe benzerliğiyle tanınıyor. Keskin kokusu ve hafif acımsı tadından oldukça farklı lezzetler ortaya çıkıyor. Zahter bitkisi aynı zamanda insan sağlığı için oldukça faydalı içeriğe sahip. Mide rahatsızlıklarından uyku bozukluğuna kadar çeşitli problemlerin çözümü için uzmanlar tarafından özellikle mevsim geçişleri dönemlerinde kullanılması öneriliyor.
ZAHTER'İN FAYDALARI NELERDİR?
Baharat şeklinde olan zahter özellikle gribal enfeksiyona karşı vücut direncimizi arttırır.
Zahter çayını tükettiğimizde ağzımızda oluşan tükürükler diş çürümesini ve ağız kokusunu önler.
Zahter çayının içinde bulunan A vitamini görme duygumuzu güçlendirir ve göz sağlığımızı korur.
Kuru öksürükleri gideren zahter çayı, solunum yolunu yumuşatır ve daha rahat nefes almanızı sağlar.
Sık sık idrara çıkmanızı sağlayan zahter çayı, idrar yolu enfeksiyonunu kısa sürede temizler. Ayrıca terleme de sağlayarak vücudunuzda yayılmaya çalışan mikropları da dışarı atar.
Kanserli hücrelerin ilerlemesine engel olur ve vücut direncini korur.
Siyah nokta, sivilce ve lekeler için etkili sonuçlar veren çayı hem tüketerek hem de cilde sürerek kullanılabilir.
Zahter çayıyla ayaklarınızı düzenli şekilde yıkarsanız, ayak ve tırnaklardaki zararlı hücreleri temizleyebilirsiniz.
NASIL TÜKETİLİR?
Zahter hem taze bir bitki hem de kurtulmuş olarak tüketilebilir. Taze halinden zahter salatası veya çeşitli ekmeklerin içine konularakta tüketilebilir. Kurutulmuş halini demleyip her derde deva bir zahter çayı yapılabilir. Hatay kahvaltıcılarında mutlaka verilen kahvaltılık zahter şeklinde de tüketilebilir.
YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Hamilelerin ve guatr hastalarının kullanımı dikkat etmesi gerekir. İlaç kullananların doktoruna danışarak tüketmeleri önerilir.
ÇAY TARİFİ
Çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı kadar zahter ekleyip, üzerinden bir bardak sıcak su dökün. Sonra bardakta zahter aromalı olarak hazır olan bu suyu dökün. İkinci kez aynı süzgeçten tekrar sıcak su dökerek çayınızı hazırlayın. İlk suyu dökmemizin nedeni, bitkinin ilk su ile temizlenmesini sağlamaktır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...