G20 ülkelerinden iş dünyasının temsilcilerini bir araya getiren B20'nin kurumsal bir çerçevede küresel büyüme ve sosyal kalkınma konusunda önemli bir yapılanma olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye'nin kasımda Antalya'da ev sahipliği yaptığı G20 Zirvesi'nde kapsayıcılık konusuna özel bir vurgu yaptığını hatırlattı.
Zeybekci, Türkiye'nin büyümenin güçlü ve uzun vadeli olabilmesi için kapsayıcı olması gerektiği yönündeki vurgusunun, bu yılki G20 Zirvesi'nde de ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
B20’nin öncelikleri arasında büyümenin yeni kaynakları, daha etkin küresel ekonomik ve finansal düzenlemeler, güçlü uluslararası ticaret ve yatırımlar ile kapsayıcı kalkınma temalarının olduğunu vurgulayan Zeybekci, ortaya konan tavsiye ve önerilerin G20’nin nihai amacı olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme hedefinin gerçekleştirilmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Uluslararası ticaret ve yatırımların ekonomik büyüme ve istihdamın önemli kaynaklarından biri olarak bu yıl da B20'de ele alındığını ifade eden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uluslararası ticaret, ülkeleri birbirine yaklaştırması ve dünya refahının artmasına katkıda bulunması sebebiyle küresel sistemin merkezini oluşturmaktadır. Uluslararası ticaretin gelişmesi küresel sermaye hareketlerini tetiklemiş, uluslararası yatırımlar da küresel ölçekte hızla artarak ülke ekonomilerini birbirine bağlayan bir diğer unsur olmuştur. Dengeli, güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme istiyorsak yatırımlarımızı arttırmalı ve yeni istihdam olanakları yaratmalıyız. Ticareti hem ikili hem de çok taraflı inisiyatifler aracılığıyla kolaylaştırmalıyız."
Çok taraflı ticaret sistemi
Küresel ticaret ve küresel yatırımın birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu söyleyen Zeybekci, "Bir taraftan uluslararası ticareti desteklerken diğer taraftan yatırımların zorlaştırılması veya yatırımları liberalize ederken ticaretin önüne engeller konulması kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.
Serbest ticaretin ve yatırımın ekonomik büyümeye katkı sağlamasının ancak kurallara dayalı, korumacı tedbirlerden arınmış çok taraflı bir ticaret sistemi içinde mümkün olabileceğini kaydeden Zeybekci, "Bu nedenle, B20’nin de işaret ettiği gibi öncelikle Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) merkezinde yer aldığı çok taraflı ticaret müzakerelerinin ilerletilmesi gerekmektedir." dedi.
Elektronik ticaret, dijital ekonomi ve kobiler gibi uluslararası ticaretle ilgili yeni konulara kayıtsız kalınmaması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, oybirliği sağlandığı takdirde bu konuların da DTÖ müzakere gündemine taşınabileceğini bildirdi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...