'BÜTÇELERİMİZİ YÜZDE 50’YE GÖRE AYARLADIK'
MOYSAD Başkan Yardımcısı Davut Doğan
Biz zaten bütçelerimizde yüzde 50 artışa göre ayarladık. Dolayısıyla planlarımızda bir değişiklik olmayacak. Çünkü aynı zamanda sektörlere yönelik 200 milyarlık liralık KGF paketi de var. Muhtemelen krediye ulaşmakta zorlanan KOBİ düzeyinde işletmelere verilecek. Dolayısıyla piyasaların asgari ücretteki artışla birlikte rahatlayacağını buna bağlı olarak mobilya satışlarında artış bekliyoruz. Beklentilerimiz pozitif yönde.
'ENFLASYONDAKİ ARTIŞ DURMALI'
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım
Oran beklenen şekilde gerçekleşti. Dolayısıyla piyasalar hazırlıklı. Bununla birlikte fiyatlar aynı hızda artarsa asgari ücretin etkisi çabuk biter. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte enflasyondaki artışın durması çok önemli.
'BU RAKAM VERGİYE TABİ OLMAMALI'
TOBB Gıda Sanayi M. Başkanı Necdet Buzbaş
Bu asgari ücret doğru tespit edilmiş bir rakam. Hayat pahalılığı ile enflasyonu karıştırmamak lazım. Bir yıl içerisinde bu rakamın herhangi bir vergiye tabi olmaması işçiyi rahatlatır. Yani vergi dilimi itibarıyla ikinci vergi dilimine geçmemesi lazım, geçerse ikinci yarıdan sonra bu rakam erozyona uğrayacak. Bunu sabit tutarsak 1 yıl içerisinde hayat pahalılığı önleyici ve enflasyonu aşağı çekecek mücadelemizi devam ettirirsek bu rakam işçiyi rahatlatır.
'EMEK YOĞUN SEKTÖRLERDE SIKINTI YARATABİLECEK BİR RAKAM'
Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu
Dolar bazında 455 dolara tekabül ediyor. Bu rakam emek yoğun sektörlerde sıkıntı yaratabilecek bir rakam. Çalışan kesimin refah seviyesinin artması sanayici olarak bizi de çok mutlu eder, ancak 8 bin 500 lira özellikle Türk ihracatçısının küresel pazarlarda rekabet gücünü azaltacak bir rakam. Sanayici içeride artan maliyetler ve dolar kuru arasında sıkışmış durumda. Bu rakam bu sıkışmayı daha da artıracak. İstihdam rakamlarının azalmasından endişe ediyoruz.