Girişimcilik kursları' iş kurmak isteyenleri harekete geçirdi. Yüzlerce işsiz 27 bin liralık hibeden yararlanmak ve iş sahibi olabilmek için Şanlıurfa İŞKUR Müdürlüğü'ne başvurdu. Bu başvuru İŞKUR yetkililerini de şaşırttı. Daha önce aynı koşullardaki kurslardan 8 kurs açan İl Müdürlüğü, ilk kurslara kursiyer bulamazken, şimdi başvuranları elemeden geçirmek zorunda kalıyor.
Şanlıurfa'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasındaki "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolü" adı altında girişimciler yetiştiriliyor. Şanlıurfa İŞKUR Müdürü Necdet Karasevda, Türkiye'de daha yeni duyulan projeyi 8 defa yaptıklarının altını çizdi. Bu yündeki girişimin ilk olarak İŞKUR'un Şanlıurfa müdürlüğü tarafından yapıldığının altını çizen Karasevda, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimini dikkate alarak geliştirme maiyetindeki girişimcilik kurslarına ağırlık verdiğini belirtti.
Projenin medyada geniş yer alması üzerine İŞKUR'un hareketli günler yaşadığını vurgulayan Karasevda, önceki kurslara kursiyer bulmakta zorlanırken, şimdi günde yüzlerce kişinin başvurusu ile karşılaştıklarını ifade etti. Kursa başvurunun dün itibari ile sona erdiğini dile getiren müdür Karasevda, yeni kursların kısa sürede açılacağının müjdesini verdi.
2010 yılında kurslara 700 kişinin başvurduğunu anlatan Karasevda, 25 kişilik gruplar halinde 8 kurs düzenlediklerini ve toplamda 200 kişiye eğitim verdiklerini dile getirirdi. Kursları başarı ile bitirenlerin 70 kişi ile sınırlı kaldığına dikkat çeken İŞKUR Müdürü, kursa alınan kişilerin mülakattan geçtiğini ve iş fikirlerinin ciddiyetsiz olduğunu düşündükleri kişileri elediklerini anlattı.
Kurslarda mesleki eğitim verilmediğine dikkat çeken Necdet Karasevda, hedefin işletmeci kapasitesi kazandırmak, girişimcilik ruhunu ön plana çıkarmak olduğunu vurguladı. İŞKUR müdürlüğünün görevinin sadece iş bulmakla sınırlı olmadığını ifade eden Karasevda, insanlara iş bulmaktan çok işveren sıfatı kazandırmaya çalıştığını anlattı.
İş bulmak isteyenlere sağlanan 97 bin liralık kaynağın, 27 bin lirasının hibe olacağını, geriye kalan 70 bin liranın ise faizsiz bir şekilde girişimcilere kredi olarak kullandırılacağını kaydeden Karasevda, işi iyi giden ve geliştirmek isteyen girişimcilere ise 500 bin liralık ikinci bir kredi imkânının sunulacağına dikkat çekti.
KOSGEB girişimcilere yapacakları iş için kredi verirken miktarın yüzde 30'una yakını kendilerinin karşılamalarını istiyor. Genelde üretim ve imalat yapmayı düşünen girişimciler bu projeden faydalanabiliyor. KOSGEB krediyi makine ve teçhizat alımları için girişimcilere veriyor. Üç kurum tarafından yürütülen projenin eğitim kısmı İŞKUR'un sağladığı finansman desteği ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası( ŞUTSO) yapıyor, kredi ve hibe kısımları ise KOSGEB tarafından yürütülüyor. Toplam 72 saatlik derlerin verildiği kurslarda 60 saatlik kuramsal, 12 saatlikte teorik eğitim veriliyor. Sivilde 10 Bin liraya mal olan girişimcilik kursu İŞKUR tarafından ücretsiz veriliyor.
Girişimcilik eğitimine katılmak için başvuran vatandaşların, İŞKUR'a kayıtlı ve işsiz olması, 18 yaşını tamamlamış olması ve en az ilkokul mezunu veya iş kurmak istediği alanda geçerli bir sertifika ya da belgesinin olması gerekiyor.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...