İzmir'de eğitmenlik yapan müzik insanı Yasemin Karacaer, Menemen Belediyesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi'nin katkılarıyla büyük bir projeye imza atıyor. Unutulmaya yüz tutan binlerce yıllık kadim Anodolu kültürünü, 7'den 70'e yaş grubundan öğrencileriyle yeniden hatırlatmayı amaçlayan Yasemin Karacaer ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
- Öncelikle bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz, kimdir Yasemin Karacaer?
- 1982 yılında Bismil'de doğdum. Bir yaşından sonra İstanbul'da yaşadım. 2004 yılında Müjdat Gezen Konservatuar THM bölümünden mezun oldum, daha sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Makine Resim Konstrüksiyon bölümünde okudum. Şu anda Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Lisans 4. sınıf öğrenciyim.
İlkokul 4. sınıfta bağlamayı babamın elime vermesi ile çalmaya başladım ve Türk Halk Müziği ile ilk böyle tanışmış oldum. Bu zamanlara gelmemde benden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen ailemin büyük emekleri için onlara sonsuz minnettarım. Ben gönlümü Türk Halk Müziğine verdim. Şu anda da benim ilerlememde eğitimimde en büyük destekçilerimden Ege Üniversitesi Konservatuvarındaki değerli Doç.F. Reyhan Altınay ile Dr. Zeynel Demir ve eğitimimde emekleri geçen tüm hocalarıma sonsuz teşekkürlerimi bir borç bilirim.
- Şu anda hangi kurum adı altında çalışıyorsunuz ve burada hangi kurslar veriliyor?
- İzmir Menemen Belediyesi Sayın Tahir Şahin, meslek kurslarında bağlama öğretmeni olarak görev yapıyorum. Görevli olarak çalıştığım yer Menemen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Cemevi. Burada yapılan tüm kurs ve çalışmaların yürütülmesinde desteklerini esirgemeyen Yönetim Kurul Başkanı Aliekber Onay, Sekreter Erdal Kamış, Sayman Aygül Kaya, diğer üyeler Nazire Kılıç, Gülistan Gülmez, Cuma Güneş, Elif Yıldıztaş canların da emeklerini es geçmemek gerek diye düşünüyorum.
Verilen kurslarımızdan bazıları; Bağlama, Semah, Koro, Dans, Tiyatro, Matematik, İngilizce, Okuma Yazma, Ahşap Boyama, Ahçılık, Nakış Dikiş.
- Bu kurslara hangi yaş gurubundan insanlar katılıyor?
- Kurslarımızda yaş sınırı yok. Genelde alanlara göre 5 yaş ile 70 yaş arası devam etmektedir.
- "7’DEN 70’E BAĞLAMALARLA TÜRKÜLER" Projesinin amacı nedir?
- Doğum, düğün ve ölüm... Bu üç kavramı en güzel şekliyle anlattı bize türkülerimiz. Her çiçekten bal yaptık, içinde koca bir tarih vardı, sevda vardı, tanrıya duyulan aşk vardı, ilim vardı, kelam vardı, kültürü en derinden aktarandı.
Yaşanmışlıklarımızı ve yaşanacakları, bölge bölge yaşanmış kültürümüzü, geleneklerimizi, örf ve adetlerimizi geçmişten bu günümüze yüzyıllardır taşıyan türkülerimizi, hiç susmayacak ve susturulamayacak bir hâl alması için bu çalışmamızı düzenlemiş olduğumuz projemiz ile hayata geçireceğiz.
Günümüzde toplumun elinden düşmeyen ve boşluklarını dolduran teknolojik aletlerin fazlaca yer tutması, kültürden kopan bir toplumun oluşmaya başladığını göstermektedir. Bu boşluğu dolduracak yeni sosyal ve kültürel projeleri daha da büyüterek yeniden kendi kültürümüzü yaşatma ve geleceğe taşımayı gerçekleştirmiş olacağız.
Artık bizlerin ilim, bilim, teknoloji kullanma ve sanatla ilerleme yönlerimizi geliştirme vakti daha da geciktirilmeden, bir an önce bu projeye başlayarak ilk adımı atmış olacağımıza inanıyorum.
4 Haziran 2016 saat 19:30’da "7'den 70'e Bağlamalarla Türküler" adlı sosyal ve kültürel projemizi düzenleyeceğiz ve 7 yaşından 70 yaşına kadar çalıp söyleyen öğrencilerimizle bir konser sunacağız. PSAKD Menemen Kültür ve Cemevi'nin ve Menemen Belediye Başkanı sayın Tahir Şahin'in de desteği bu konserdeki amacımız; az önce de kısaca bahsettiğim gibi gençlerin sanatın, ilimin, bilimin ve kültürel yaşamın yok olmadığı ve yok olmayacağı;bunun en güzel örneğinin türkülerle günümüze kadar geldiğini, artık bomba seslerinin yerini davulların; çığlıkların yerini insanların okuduğu türkülerin; ellerinde silah yerine enstrümanların ya da ressamların kullandığı fırçaların; savaşa, kavgaya, eylemlere bıçakla giden gençlerin yerini, ameliyatta kullandıkları bisturili doktorların olduğunu ve olması gerektiğini anlatan bir proje ve büyük bir konser.
Bu projemizi hayata geçirebilmek için koyulan her bir tuğla ile büyüyeceğimize inanıyoruz.
- Sayın Karacaer, bize zaman ayırdığınız için tekrar çok teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
- Az önce söylediğim gibi, İzmir'de 4 Haziran 2016'da, saat 19:30’da "7'den 70'e Bağlamalarla Türküler" konserimize tüm halkımızı davet ediyorum. Anadolu kültürünü müzikle hatırlamak ve hatırlatmak için orada olacağız. Teşekkür ederim.
TURKTIME / Olcay Bağır
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...