Yeni bir araştırmaya göre, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak baş ve boyun kanserine yakalanma riskinizi azaltabilir.
Uzmanlar şimdiye kadar insanların ağızlarındaki hangi spesifik bakterinin baş ve boyun kanserine yol açabileceğini bilmiyorlardı.
ABD'li bilim insanları, bakterilerin baş ve boyun bölgesinde görülen en yaygın tür olan skuamöz hücreli karsinom (bir cilt kanseri şekli) riskini yüzde 50 oranında artırdığını keşfetti.
AĞIZ HİJYENİNİN ÖNEMİ VURGULANDI
Araştırmacılar, bulgularının iyi ağız hijyeninin önemini vurguladığını savunuyor; buna günde iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş hekimine gitmek de dahil.
Çalışmanın ortak yazarı ve New York Üniversitesi (NYU) Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Richard Hayes, şunları söyledi: “Sonuçlarımız, iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdürmemiz için bir neden daha sunuyor.“
“Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak sadece periodontal hastalıkları önlemeye yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda baş ve boyun kanserine karşı da koruma sağlayabilir.”
Baş ve boyun bölgesinde tümörlerin gelişebileceği 30'dan fazla bölge bulunuyor. Macmillan Cancer Support, baş ve boyun kanserlerinin onda dokuzunun skuamöz hücrelerde başladığını söylüyor.
Skuamöz hücreler, ağız, burun, gırtlak, tiroid ve boğazın iç yüzeyini kaplayan yassı, deri benzeri hücrelerdir.
Ağız kanserleri çoğunlukla ileri yaştaki yetişkinlerde teşhis edilse de genç insanlarda da giderek yaygınlaşıyor.
Doktorlar, cinsel yolla ve cilt temasıyla yayılan, normalde zararsız bir virüs olan insan papilloma virüsünün (HPV) artışın arkasında olabileceğini söylüyor.
Araştırmada araştırmacılar yaklaşık 160 bin Amerikalının beslenme, yaşam tarzı ve tıbbi geçmiş verilerini analiz etti.
15 yıllık takip süresince 236 katılımcıya baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomu tanısı konuldu. DNA'ları, kanser olmayan 458 katılımcının DNA'sıyla karşılaştırıldı.
JAMA Oncology dergisinde yayımlanan makalede araştırmacılar, ağızda rutin olarak bulunan yüzlerce farklı bakteri türünden 13'ünün kanser riskini artırdığını veya azalttığını belirtti. Bu grubun hastalığa yakalanma olasılığının yüzde 30 daha fazla olduğu kaydedildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...