Dünyadaki tüm gelişmeleri saniye saniye aktaran Anadolu Ajansı'nın düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards 2023"ün dördüncü sergisi, CSO Ada Ankara'da açıldı.
Açılışa katılan ve konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AA'nın küresel bir marka olduğunu söyledi.
Altun konuşmasında, AA fotoğraf servisinin, dünyada haber üretim süreçlerine etki eden, çok nitelikli medya üretim merkezi durumunda bulunduğunu söyledi.
Altun, "Bu yönüyle bizim gururumuzdur. Türkiye medyasının dünyaya açılan yüzüdür." diye konuştu.
"GERÇEK BİR MEDYA FABRİKASI"
Bu markayla küresel alanda nitelikli işlere imza atma imkanı bulduklarını belirten Altun, "AA'nın fotoğrafları, Türkiye'nin hakikat mücadelesinin önemli araçlarından, unsurlarından bir tanesidir. Günde ortalama 4 bin fotoğrafın üretildiği, gerçek bir medya fabrikasından bahsediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
İletişim Başkanı Altun, AA fotoğraflarının, teknik boyutları, sanatsal muhtevası yanında aynı zamanda belgesel özelliğiyle de son derece kaliteli ürünler ortaya koyduğunu söyledi.
AA'nın, Suriye iç savaşında ortaya çıkan sıkıntıları, zulümleri belgelediğini kaydeden Altun, "Suriye iç savaşının ne menem bir süreç olduğu, neler yaşandığı bugün en çok AA fotoğraflarıyla hatırlanıyor." ifadelerini kullandı.
Fahrettin Altun, pandemi dönemi, Rusya-Ukrayna Savaşı, en son da İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin süreçlerde, AA'nın gayretlerinin, gerçekliğin, hakikatin anlaşılmasında, anlatılmasında hayati bir önem taşıdığını vurguladı. Altun, "Bugün İsrail'in bütün engellemelerine rağmen AA, Gazze'de muhteşem bir performans, habercilik, gazetecilik performansı sergilemeye devam ediyor ve devam edecek." dedi.
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, Altun'a İsrail'in Gazze'de işlediği suçları tüm açıklığıyla ortaya koyan ve temel delil niteliğinde olan görselin yer aldığı "Kanıt" isimli kitabı hediye etti.
"İSRAİL'İN ZULMÜ DUYURULDU"
AA kameramanı Muntasır es-Savvaf'ın Gazze'de görevini yerine getirirken İsrail'in saldırılarında şehit düştüğünü, AA foto muhabiri Mustafa Haruf'un İsrail'in saldırısına maruz kaldığını, AA foto muhabiri Ali Jadallah'ın bütün ailesini İsrail'in saldırılarında kaybettiğini hatırlatan Altun, "Bu kahramanlar, AA'nın bu yetkin insanları, ne yaptı? Gazetecilik yaptılar, haberin, gerçeğin, hakikatin peşinde koştular. Bunu yaparken mazlum Gazze halkının sesini bütün dünyaya duyurdular, İsrail'in zulmünü de bütün dünyaya duyurdular." şeklinde konuştu.
Altun, tarihi boyunca birçok gazetecinin ölümüne neden olan İsrail'in son süreçte de 95 gazeteciyi katlettiğini ifade etti.
İletişim Başkanı Altun, İsrail'in zulümlerine karşı çok güçlü bir şekilde mücadele verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın mücadelesi budur ve Türkiye'nin güçlenme mücadelesi aynı zamanda İsrail zulmü dahil olmak üzere dünyadaki zulümleri sonlandırmaya, küresel, bölgesel barışı teminat altına almaya yönelik girişimlerdir." dedi.
Altun'a hediye edilen Kanıt kitabına dair
İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırımda 15 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail'in kadın ve çocuk ayrımı gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırılara ise Batılı ülkeler sessiz kalmayı tercih ediyor.
Batılı ülkeler olmak üzere çoğu ülke sessiz kalırken çoğu ülke ise katliamlar için "delil yetersizliği" tezini ileri sürdü.
Söz konusu iddialar üzerine AA, saldırıların başından bu yana önemli bir görev üstlenen foto muhabirleri ve kameramanların görüntülerini, uluslararası hukukta delil olması amacıyla kitaplaştırma kararı aldı.
Uzman bir ekip tarafından Türkçe, İngilizce ve Arapça hazırlanan kitap, "Kanıt" ismiyle yayınlandı. Kanıt'ta, İsrail'in Gazze'de işlediği insanlık suçları belge niteliğindeki fotoğraflarla gözler önüne serildi.
BM Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi'ne göre kullanılması suç olan ve İsrail ordusunun Gazze'nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde kullandığı beyaz fosforlu top mermilerinin fotoğrafları da kitapta yer aldı.
Kitapta ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesinde Filistinli mağdurları savunan Fransız Avukat Gilles Devers'in giriş yazısı bulunuyor.
Devers, AA muhabirlerinin çektiği bu fotoğraf ve videoları, "işlenen suçları tüm açıklığıyla ortaya koyan temel deliller" olarak nitelendiriyor.
"AA muhabirleri, savaş suçlarını kayıt altına aldı ve dünyaya duyurdu"
Kitabın önsözünde değerlendirmelerde bulunan AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, 7 Ekim'den itibaren Başbakan (Binyamin) Netanyahu başkanlığındaki İsrail yönetiminin Gazze'ye başlattığı saldırıların, insan hakları temel prensiplerini ve uluslararası hukuk ilkelerini bütünüyle ihlal eden yönleriyle bugünden kayıtlara geçtiğini bildirdi.
İsrail yönetiminin, bu saldırılarla 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi'nde yer alan "savaş zamanında sivillerin korunmasına ilişkin prensipleri" çiğneyerek uluslararası hukukun önünde hesap vermeyi zorunlu kılan savaş suçları işlemeye devam ettiğine dikkati çeken Karagöz, şunları kaydetti:
"Hastanelerin, ibadethanelerin, okulların, ambulansların, yardım kuruluşlarının, Birleşmiş Milletlere (BM) ait merkezlerin ve altyapı tesislerinin bombalanmasına kadar uzanan saldırılar, Gazze Şeridi'nde yıllardır devam eden kuşatmayı daha da sertleştirdi. Bu saldırılar ortaya koymuştur ki Başbakan Netanyahu yönetimindeki İsrail'in uluslararası hukuk ilkelerine ve BM kararlarına uygun bir şekilde 1967 sınırlarına çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulması hayati önemdedir."
AA muhabirlerinin, saldırının ilk anından itibaren çok zor şartlarda görevlerini yerine getirerek işlenen savaş suçlarını kayıt altına aldığını ve dünyaya duyurduğunu aktaran Karagöz, şöyle devam etti:
Uluslararası Af Örgütünün, İsrail ordusunun Gazze'nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde beyaz fosforlu top mermileri kullandığını belgelediği kanıtlar arasında AA foto muhabirinin çektiği fotoğraflar da yer aldı. AA muhabirlerinin çektiği bu fotoğraf ve videolar, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Filistinli mağdurları savunan Fransız Avukat Gilles Devers'e göre, işlenen suçları tüm açıklığıyla ortaya koyan temel delillerdir.
Kitap, halihazırda birçoğu taşıdığı kanıt niteliğiyle uluslararası hukuk kuruluşlarının Başbakan Netanyahu başkanlığındaki İsrail yönetimine karşı açtığı dava dosyalarına eklenen AA içeriklerine, işlenen suçların uluslararası mevzuat ve tüzükler çerçevesindeki hukuki tanımına ve bu suçlara karşı öngörülen cezai müeyyidelere yer veriyor. Kanıt ismiyle yayımlanan kitabın Başbakan Netanyahu başkanlığındaki İsrail yönetiminin işlediği savaş suçları sebebiyle uluslararası hukuk önünde hesap vermesine katkıda bulunmasını umuyor, Gazze'deki insan hakları ihlallerini aynı sorumluluk bilinciyle dünya gündemine taşıma kararlılığımızı tekrar ifade ediyoruz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |