ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, İsrail-Filistin gerginliğine ilişkin, tarafların gerilimi azaltmaya ve sükuneti yeniden tesis etmeye yönelik adım atmaları çağrılarını tekrarladı.
İsrail tarafına roket atılmasının bir an önce durdurulması gerektiği, bunun da tansiyonu düşürmede etkili olacağını belirten Psaki,"Hiç kimse bir kara harekatı görmek istemiyor. Hamas’ın İsrailvatandaşlarına roket fırlatmasını acilen durdurması bu yüzden çok önemli. Bu adım gerginliği azaltacaktır, düşürecektir" ifadesini kullandı.
Psaki, bir soru üzerine, "İsraillilerin kendileri de bir kara harekatı istemediklerini söyledi. Hiç kimse bunu istemiyor. Gerginliği düşürme ve düşürecek adımlar atma şu anda bizim odak noktamız" dedi.
Bir gazetecinin, "İsrail’in Gazze yakınlarına askerlerini yığdığı ve kara istilasına hazırlandığı" yönündeki değerlendirmesine Psaki, Hamas’ın rastgele roket atışlarını karşısında İsrail’in kendini koruma hakkını uyguladığını belirterek "Bir kara harekatını veya sahanın bunun bir parçası olmasını önlemek ve masum sivillerin hayatlarını korumak için gerilimi düşürmenin herkesin çıkarına olduğunu düşünüyoruz" karşılığını verdi.
Almanya ile ABD arasındaki casusluk krizi
Psaki, Almanya'nın üst düzey Amerikalı istihbarat çalışanından ülkeyi terk etmesini istemesiyle ilgili olarak da ABD ile Almanya arasındaki ilişkilerin "olağanüstü öneme" sahip olduğunu ve gelecek süreçte üst düzey yetkililer üzerinden aralarındaki diyaloğu sürdüreceklerini belirterek, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yakın bir zamanda Alman mevkidaşı Frank Walter Steinmeier'le bir görüşme yapmasının planlandığını kaydetti.
Alman hükümetinin üst düzey Amerikalı istihbarat çalışanının ülkeyi terk etmesini istemesiyle ilgili haberleri gördüklerini, ancak buna dair spesifik bir yorumda bulunmayacağını ifade eden Psaki, "Almanya ile güvenlik ve istihbarat işbirliğimiz çok önemli. Bu, Almanlar ve Amerikalıların emniyetinin korunmasına katkı sağlıyor" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yıl istihbarat toplama yöntemleri konusunda bir gözden geçirme çalışması yaptığını ve sistemin bazı unsurlarında reform adımları attıklarını hatırlatan Psaki, ABD'nin Almanya'nın bu adımı karşısında ne gibi bir tepki vereceğine dair soruyu da şöyle yanıtladı:
"Bildiğiniz gibi son birkaç aydır Almanya ile bir dizi görüşmelerimiz oldu ve bunların devam etmesini bekliyorum. Ancak bunlar diplomatik kanallar üzerinden olacak. Diplomatik kanallar üzerinden olmasının ilişkilerin daha hayrına olduğu düşüncesindeyiz. Kerry ve Steinmeier'ın gelecek günlerde bir görüşme yapma fırsatı bulmalarını bekliyorum.
Şunu da tekrar edeyim: Almanya ile ilişkilerimiz olağanüstü öneme sahip. Üzerinde birlikte çalıştığımız çok sayıda alan var. Görüş ayrılığı yaşadığımız alanlar da olabilir ama güçlü bir ilişkinin işareti, bu görüş ayrılıkları ya da zorlukların üstesinden gelebilmektir ve bunu uygun kanallar üzerinden yapmaya devam edeceğiz."
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...