Bolu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, geniş güvenlik önlemleri altında getirilen tutuklu sanıklar eski Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak ile tutuksuz sanıklar Yarbay M.G, üsteğmenler M.G, İ.A, B.C, Ü.B ve V.S. ile astsubay A.Ü. ile avukatları katıldı.
Güneşer'in avukatının savunmasını tamamlamasının ardından dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Yarbay Veli Ceylan savunma yaptı.
Daha sonra, darbe girişimi gecesi nöbetçi amir olan tutuklu sanıklardan Yüzbaşı Kıyak'ın savunması alındı.
Sosyal medyada çeşitli yerlerde askeri hareketlilik olduğu bilgilerini okuduklarını söyleyen Kıyak, "Ankara'da uçakların alçak uçuş yaptığını öğrenince harekat merkezini arayıp bir şey olup olmadığını sordum. 4. Kolordu Komutanlığından arandığımı söylediler. Kolordu Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili olduğunu söyleyen bir kişi mesaj gelip gelmediğini sordu. Bize herhangi bir mesaj gelmediğini söylediğimde yanında bulunan kişiye 'Komutanım mesajın gitmediği birlikler var. Hepsine çektik mi?' dediğini duydum. Onun da 'Garnizonlara gönderildi.' dediğini duydum." şeklinde konuştu.
Telefondaki kişinin tugayın kurmay başkanıyla görüşmek istemesi üzerine Ceylan'ı aradığını anlatan Kıyak, bu esnada da 2. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Cahit Tirindaz'a bilgi verdiğini söyledi.
O sırada personelin sözde sıkıyönetim emrini getirdiğini ve Tirindaz'ın da kendisine birliği toplama emri verdiğini anlatan Kıyak, daha sonra Kurmay Başkanı Ceylan'ın kışlaya geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bana bazı emirler verdi. Ben de o emirleri personele mesajla bildirdim. Daha sonda KOKTOD düzenine geçilip geçilmediğini kontrol etmek için içtima alanına gittim. Bu esnada personel bana neler olduğunu sordu. Ben de bir emir geldiğini söyledim ve bir şey bilmediğini ilettim. Bundan sonra emir komutanın üst komutanlarda olduğunu bizim de onlara göre hareket edeceğimizi söyledim. Kanunsuz bir emir vermediğimi düşünüyorum ki, kimse bana karşı gelmedi."
Kendisinin, Valiyi almakla görevlendirildiği ileri sürülen mangayla ilgili bilgisinin olmadığını savunan Kıyak, sadece manganın kendi birliğinde görevli üsteğmen tarafından oluşturulduğunu bildiğini aktardı.
Kıyak, o gece KOKTOD düzenine geçildiği için birlik içinde araç hareketliliği yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Araç çıkışı da KOKTOD düzeni gereği oldu ama aklıma takılan bir şey var. Normalde hiçbir zaman KOKTOD düzeniyle ilgili çalışma yapmamamıza rağmen, tugayda hiçbir muharip birlik olmamasına rağmen 6 aydır her cuma KOKTOD düzeniyle ilgili çalışma yapılmıştı. Bu, bana biraz garip gelmişti. Darbe girişimi için önceden planlama yapılmış olması gerekiyor. Bu da sonradan benim aklıma geldi ve KOKTOD düzenini çalışmamız bu açıdan garip geldi. Bu nedenle KOKTOD düzeni çalışmamızın bir plan dahilinde olduğunu düşünüyorum. Hatta, eski komutan yardımcımız Albay Aziz Çetinkaya görevinden ayrılmadan önce KOKTOD listelerinin güncel tutulması emrini vermişti."
Sanık, savunmasını tamamlamasının ardından mahkeme heyetinin sorularını cevapladı.
Sanığın WhatsApp mesajlarını okuyan mahkeme heyetinin, Kıyak’ın personeline, "Şehir haritaları var mı?" diye sorduğunu belirtmesi üzerine, sanık, bu bilgiyi Kurmay Başkanı Ceylan'ın istediğini belirtti.
Aynı soru kendisine yöneltilen Kurmay Başkanı Ceylan ise normal şartlarda KOKTOD düzeninde bu haritaların bulunması gerektiğini, hatta toplanma alanlarının işaretli olduğunu söyledi.
Mahkeme başkanı, sanığın, babası Hüseyin Kıyak ile mesajlaşmalarını da okudu.
Sanığa, 15 Temmuz gecesi babasına attığı "Sakın dışarı çıkmayın." mesajına, babasının, "Sen hangi yüzle bana mesaj çekiyorsun. Birazcık onurun, haysiyetin varsa kafana sıkarsın. Senin kaderin benim ellerimde." şeklinde cevap verdiği hatırlatıldı. Sanık Nuri Kıyak, "Babamla aramız iyi değildi. Eşimle de evlenmemi istemiyordu, uzun süredir konuşmuyorduk." ifadesini kullandı.
Ara verilen duruşma, tutuksuz yargılanan iki üsteğmenin dinlenilmesiyle devam edecek.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...