Yılmaz, LGS'deki soruların PISA sınavındaki sorularla eş değer olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, eğitim gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
2019 yılının sonunda geçilmesi planlanan tam gün eğitim ile birlikte kodlama ve diğer konularda konuşan Yılmaz, İstanbul'da tam gün eğitime geçişte biraz zorlanacaklarını söyledi.
Muhalefet partilerinin milli eğitim politikalarıyla ilgili vaatlerini oluştururken Bakanlık yetkilileriyle görüşmediklerini belirten Yıldırım, "Müsteşarımla, üst düzey yöneticilerimizle görüşmediler. Vaatlerinin hiçbirisinin tutarlılığı da yok. Bu muhalefetin eğitime ilişkin vaatleri ya yaptıklarımız ya da bilimsel eğitim gerçeklerinden uzak" dedi.
CHP'nin eğitim sistemine yönelik vaatlerini eleştiren Yılmaz, "Eğer eğitim bunların eline düşerse inanın geriye gideriz, çağ dışı kalırız" diye konuştu.
"Muhalefet partileri, kaliteli eğitimden bahsediyorlarsa bu AK Parti'nin eğitimdeki başarısıdır" diyen Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
'KALİTEYİ DAHA DA ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
10. kalkınma planında bu yılın sonuna kadar bir hedef konulmuş. Milli gelirden eğitime ayrılan kaynak OECD ülkelerine yaklaştırılsın diye. OECD ülkelerinde 5.2, Türkiye'de şimdi 6.2. OECD ülkelerinin önüne geçmişiz. En son 2018'de OECD'nin eğitime bakışla ilgili bir raporu yayınladı. "Türkiye eğitime diğer ülkelerde olmadığı kadar büyük kaynak aktarıyor" diyor. Şimdi kaliteyi daha da artırmak için çalışıyoruz. Bunun için de ikili eğitimi kaldırmak gerekiyor. Öğrenci sabah alacakaranlıkta gelmesin, saat 09.00 gibi derse başlıyorsa 15.00 gibi çıksın, evine gitsin, rahat gitsin. Oynasın, o da eğitimin bir parçası. Sosyalleşsin, o da eğitimin bir parçası. Dinlensin. Bunun için dersliğe ihtiyaç var. Bazı illerde tam gün eğitime geçmiş durumdayız. 2019 yılı sonunda Türkiye'de tam gün eğitime geçeceğiz. İstanbul'da biraz zorlanacağız. Özel bir seferberliğin başlatılması lazım. İnanıyorum ki, Türkiye eğitmin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime son verecektir.
'21. YÜZYILIN DİLİ KODLAMA'
Eğitimin kalitesini artırmak için yaptığımız hususlardan biri de isteyen evlatlarımızın bilgi otoyollarına ulaşabilmesini sağlamak. Türkiye'nin en ücra köşesindeki okulumuza bile internet bağlantımızı sağladık. Gerek uyduda, gerek fiber kabloyla. Bilgi öğrenme eskiden öğretmen aracılığıylaydı, şimdi internetten de olabiliyor. Fatih Projesi'yle 430 binin üzerinde sınıfımızı donattık. 1 milyon 400 binin üzerinde tablet bilgisayarımızı öğrencilerimize dağıttık. 21. yüzyılın dili kodlama. Klavyeli bilgisayar dağıtımını 5 ve 9. sınıflardan başlatacağız. Mevzuat, yönetmelik eksiklikleri vardı, tamamladık. Hukuki altyapı tamamlandı. Teklifler de alınmıştı. Altı bölgeden üç GSM operatöründen teklif alarak her öğrenci başına en iyi hizmeti kim verebilir diye bir görüşme yapılarak, hizmete başlayacağız.
'LİSELERE GİRİŞTE HER ÖĞRENCİYE 15 OKUL SEÇME HAKKI VERECEĞİZ'
Liselere giriş kapsamında yapılan merkezi sınavda, öğrenci istemediği okula yerleştirilmeyecek. Sınav sorularn PISA sınavındaki sorularla eş değer.
Liseye girişte 5 sınavla alan, 5 evine yakın, 5 de daha uzakta pansiyonlu okullardan olmak üzere her öğrenciye 15 okul seçme hakkı vereceğiz.
Özellikle zor olsun, kolay olsun diye sormadık. Ancak soruların aşama aşama bir zorluk derecesi olacak ki 1 milyon öğrenciyi 120 bine indiresin.
(CHP'nin 1+8+4 şeklindeki eğitim sistemi teklifi) Türkiye'de 100 kişiden 12 kişi çocuklarını imam hatibe gönderiyor. Sen göndermiyorsun evladını, ama bırak gönderen vatandaşın bu demokratik kararına saygı göster. Bunların yaptıklarının ne bilimsel eğitim ne çağdaş eğitim ne de dünyanın gittiği yönle hiçbir alakası yok.
Türkiye bugün eğitim alanında da diğer alanlarda da kat kat daha iyi. Yeni yetişen neslimizle, evlatlarımızla çok daya iyi noktalara ulaşacağız.
'KÖY OKULLARINDA 4-6-8 ÖĞRENCİYLE EĞİTİM YAPARSANIZ, ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMİNİ EKSİK BIRAKMIŞ OLURSUNUZ'
'Köy okullarını açacağız, birleştirilmiş sınıfları kaldıracağız' diyorlar. Köy okullarında eğer siz 4-6-8 öğrenciyle eğitim yaparsanız, öğrencilerin eğitimini, sosyal gelişimini eksik bırakmış olursunuz. Birleştirilmiş sınıflarda eğitim, sadece Türkiye'de yapılmıyor. Fransa'da da Amerika'da da Avustralya'da da var.
Biz geldiğimizde 688 bin öğrenci birleştirilmiş sınıflarda eğitim alırken biz bunu 165 bin 870'e düşürdük.
'100 BİN ÖĞRETMEN İHTİYACIMIZ VAR'
Biz 584 binin üzerinde öğretmen ataması yaptık. Şimdi 25 bin öğretmeni de eylül ayına kadar eğitim ailemizle buluşturacağız.
Yaklaşık 100 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bu yıl, 25 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğiz.
Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı biz geldiğimizde 28'di, biz bu rakamı 17'ye düşürdük. Çağdaş ülkelerdeki kriterleri yakaladık. Fransa ve İtalya'da ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bizden yüksek.
'HER OKULUN KARNESİ OLACAK'
Her bir okulumuzun karnesi olacak. Bunu şu anda imam hatip liselerinde, meslek liselerinde yapıyoruz. Tamamına yaygınlaştıracağız.
Okul öncesi eğitimde yüzde 90'nın üzerinde okullaşma oranı yakaladığımız illerin sayısı 43'ün üzerine çıktı.
Çevresiyle barışık, kendisiyle barışık, mutlu ve sağlıklı bireyler yetiştiren bir eğitim sistemine sahip olmak bizim amacımız.
(Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi) Şu anda emekli olmuş öğretmenlerimiz de bu haktan faydalanacaklar. Bakanlığımızda bir çalışma yapılıyor, her emekli öğretmenimiz bu yasa kapsamında 500 liranın üzerinde ilave kazanım elde edecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |