Bakan Güler, ''rekabet ortamında oluşacak fiyatlar da tüketiciye olumlu yansıyacak. Rekabet olunca herkes burada bilek güreşi yapacak. Bundan da sanayicimiz, dar gelirli vatandaşımız, ihracatçımız, turizmcimiz yararlanacak'' dedi.
Bakan Hilmi Güler, TETAŞ'ın özel sektörden elektrik enerjisi alımına ilişkin yapılacak ihaleyle ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İhaleyle ne kadarlık bir elektrik alınacağının sorulması üzerine Güler, burada bir sınır olmadığını, 16 Mart'a kadar tekliflerin alınacağını, yenilenebilir ve hidrolik üretim tesislerinin ayrı, termik santralların da ayrı olarak değerlendirileceğini ifade etti. Güler, fiyatın ''en düşükten yukarı doğru'' değerlendirileceğini belirtti.
Bakan Güler, birim fiyatın neye göre hesaplanacağı yönündeki soru üzerine de bunun tamamen serbest piyasa şartlarına göre belirleneceğini söyledi.
Avrupa'da elektrik tüketim oranının yılda 1-1,5 oranında, Türkiye'de ise 8-8,5 oranında arttığına dikkat çeken Güler, Türkiye'de elektriğe ihtiyacın Avrupa'dan en az 8 kat daha fazla olduğunu vurguladı.
''Yatırımlarımızın süratli devam ettiği ve krizden etkilenmeyen bir enerji piyasası var'' diyen Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yenilenebilir sahalar şu anda büyük bir ivmeyle yatırımlara açılıyor. Boşa akan sular değerlendiriliyor. Rüzgar enerjisi, jeotermal enerjisi, biyomaslar var. Enerjide bir bağımsızlık savışı veriliyor. Türkiye diğer ülkelere örnek olan bir atılım içerisinde. Böyle bir bağımsızlık savaşında yatırımcının önünü rahat görmesi lazım.
Serbest piyasa ortamında da onları tamamen kendi hesaplarıyla baş başa bırakıyoruz. Ama yasalarla önlerini açıyoruz. Devletin yapması gereken güven vermesi, yatırıma olan ihtiyacı çok net bir şekilde ortaya koyması, yasalarla, yönetmeliklerle şeffaf bir sistemi ortaya koyması. Bundan sonra artık yatırımcı önünü 4 senede görebiliyor. Piyasa hazır. İhtiyaçlar gayet yerinde. Kaynaklarımız da var; kömürümüzden akarsuyumuza, jeotermalimizden rüzgarımıza, güneş enerjimize kadar... Biz bu yasayı temmuzda çıkardık, süratli bir şekilde alt yapısını oluşturduk.
Sektör çok hızlı gidiyor. Bugün de ihaleyi açıklıyoruz. Şimdi buna hem çalışan işletmeler, hem devreye girecek olanlar hatta planlananlar, 31 Aralık 2012'ye kadar 4 yıl içinde müracaat edebilecekler. Bu çok büyük bir imkan. Bu yatırım ortamı açısından da güven verici. Yatırımcının önünü rahata görebileceği bir ortam.''
-''UCUZDAN PAHALIYA DOĞRU BİR SİSTEM KULLANILACAK''-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, ''fiyat reel bir fiyat olacak. Neticede burada ödeyeceğimiz fiyatı da garantiye almış oluyoruz. TETAŞ bir devlet kuruluşu, bu garantiyi de veriyoruz. Bu mukavelelerde ucuzdan pahalıya doğru bir sistem kullanılacak. Böylece biz de hesaplarımızı daha dengeli bir şekilde yapmış olacağız'' diye konuştu.
Enerjide de ''kriz geliyor'' şeklinde spekülasyonlar yapıldığını söyleyen Güler, ''Bunlar 4 senedir söyleniyor. Ama enerji yönetimiyle böyle bir şeyi yaşatmadık'' dedi.
Bakan Güler, serbest piyasadan elektrik alım ihalesinin kriz ortamında reel sektöre nasıl bir imkan getirdiği şeklindeki soru üzerine de, şunları kaydetti:
''Bir kere büyük bir talep var. Yatırımcı önünü rahat görmek istiyor. Şu ana kadar bir yerde biz bunu Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) ile sağladık. Burada en önemli şey hükümetin sağladığı güven ortamı. Bu güven ortamında yatırımcıya açık ve şeffaf bir sistemi kurduk.
Bu ihaleleye ayrıca devreye girmemiş olanlar, ertelemeyi düşünenler varsa böyle bir sistemle daha rahat girebilecek. PMUM'da yaklaşık yüzde 15'e varan bir piyasa söz konusuydu. Muhtemelen bu yarıya kadar, belki daha aşağıya düşebilecek. Tamamen artık yatırımcıların tercihine bağlı.
Biz yatırımcıların önünü rahat görmesini sağlıyoruz. Tüketici de PMUM'daki fiyatları daha kararlı bir seviyede düşmüş olarak görebilecek. Bunun da yüzde 15'lik bir piyasadan 6-7 gibi bir yüzdeye düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu tahmin, gerçek fiyatlar serbest piyasa ekonomisinin şartlarında ortaya konacak.''
-SEKTÖRDE REKABETÇİ ORTAM-
Serbest piyasadan elektrik alımı ihalesiyle ''esas düşündükleri şeyin rekabet ortamını sağlamak'' olduğunu ifade eden Güler, ''Bu rekabet ortamında oluşacak fiyatlar da tüketiciye olumlu yansıyacak. Rekabet olunca herkes burada bilek güreşi yapacak. Buradan da gayet tabi ki halkımız, sanayicimiz, dar gelirli vatandaşımız, ihracatçımız, turizmcimiz yararlanacak. Nerede rekabet varsa orada halkımızın lehine olacak şartlar oluşuyor demektir. Bunu şeffaf, her hangi bir yoruma neden olmayacak şekilde ortaya koyuyoruz'' diye konuştu.
Bakan Güler, ihaleyle 4 yıllık bir sürenin değerleneceğini, tüketicinin de bu rekabetçi ortamdan yararlanacağını anlattı.
Bundan sonra uygulayacakları ''geniş kapsamlı çalışmalar'' olduğunu bildiren Güler, ''Belki tüketiciler kendi elektriğini doğrudan doğruya serbest tüketici olarak istediği üreticiden alacak. Oraya doğru gidiyor. Siz bile apartmanınızda evinizdeki elektriği istediğiniz tüketiciden alacağınız bir döneme doğru gidiyoruz'' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, fiyatla ilgili bir pazarlık olup olmayacağı sorusuna da ''Hayır, pazarlık yok. Zaten işin güzelliği de burada'' yanıtını verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...