Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, Batı Nil virüsü hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Türkoğlu’nun verdiği bilgiye göre:
Batı Nil virüsü insanları, kuşları, atları ve sivrisinekleri enfekte eden bir virüs. En sık bulaşma yolu sivrisinekler. Kan nakli ya da enfekte annenin bebeğini emzirmesi ile virüsün bulaşması yaygın değil. Ancak bu da ‘teorik’ bir bulaşma yolu olarak tıp literatüründe geçiyor. Enfekte kişilerin çoğunda belirti olmaz. Belirti olanlarda da ‘Batı Nil Ateşi’ hastalığı belirtileri olur. Bunlar; deride kızarıklık, ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, sırt ve kaslarda yaygın ağrı gibi belirtiler. Belirtiler kişi sinek ile ısırıldıktan sonraki 3 ile 14 gün sonra başlıyor. Üç ila altı gün sürüyor. Ciddi şekilde hastalanabilen bazı kişilerde ise ani çıkan yüksek ateş, ciddi baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, ellerde titremeler ve kaslarda seğirmeler, havale, koma, kaslarda zayıflama ya da kısmi felç gibi belirtiler yaşanabilir.
Enfeksiyondan korunmanın en iyi yolu çevreden sivrisineklerin yok edilmesi. Sivrisineklerin beslenebileceği, kuşların da kullandığı her türlü durgun sudan uzak durmaya çalışın. Çiçeklerin tutulduğu sular, havuzlaşmış sular, eski araba lastikleri; bunlar sivrisineklerin beslenebildiği, barınabildiği yerler. Sineklikleri gözden geçirerek sağlamlaştırın. Gün doğumu ve batımı saatleri ve akşam hava karardıktan hemen sonraki saatlerde kapalı alanlarda kalın, bu saatlerde dışarı çıktığınızda da olabildiğince kapalı giysiler giyin. Dışarıda sinek kovucu ürünler kullanın. (Radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...