Beslenme uzmanı ve diyetisyen Filiz Bulut, bayramı hastanede geçirmemek için misafirlikte hamur yerine daha sağlıklı olan sütlü tatlıları ve meyvelerin tercih edilmesini istedi.
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme uzmanı Filiz Bulut, Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısında azalma olduğunu, normal beslenme düzenine geçildiğinde öğün sayısını 6'ya çıkararak ve her öğünde mideyi çok fazla doldurmamak gerektiğini söyledi. Bulut, bayram günlerinin beslenme alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklanan sağlık sorunlarının görüldüğü dönemler olduğunu hatırlatırken şöyle konuştu:
“Ramazanda beslenme süresinin zorunlu olarak sınırlandırıldığı dönemden, istendiği zaman yemek yenilebilecek özgürlük dönemine geçildiğinde bazen aşırı beslenme, dost akraba ziyaretleri sırasında çoğu zaman normal zamanlarda olduğundan çok fazla tatlı, gazlı içecek ya da çay, kahve, kuruyemiş hatta yemek yenilmesi bu sorunların bayram günlerinde daha fazla yaşanmasına neden olabilmektedir. Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri artar. Bunun nedeni aşırı çikolata ve tatlı tüketimidir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler için risklidir. Bu kişiler yine beslenmelerine özen göstermelidir. Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishal ve kusmaya neden olabileceği için çocukların bu yiyecekleri tüketmelerine sınırlama getirilmelidir. Gün içerisinde yine az ve sık yeme alışkanlığının devam ettirilmelidir. Oruç tutmaya alışan vücudun bir anda fazla yemek ile doldurulmaması gerekir. Aşırı yağlı yiyecek ve kızartmalardan, sindirimi zor besinlerden biraz uzak kalmak sağlıklı bayram geçirebilmek için iyi olacaktır. Şeker, kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer birçok kronik hastalığı olanların bayramda da beslenme programlarına dikkat etmesi ve bayramı kaçamak için bir fırsat olarak değerlendirmemeleri gerekir.”
ISRARCI OLMAYIN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Filiz Bulut, konuk ve yakınların sağlık sorunu ile karşılaşmamaları için ikramlarda ısrarcı olunmamasını önerdi. Bulut, ikram edilenlerin büyük bölümünün hamur tatlıları olduğunu, bunların kalori açısından zengin besinler olduğunu vurgularken, “Bayramda çok fazla tatlı tüketme mideye yük getirir, hem de çok fazla kalori alarak şişmanlamaya zemin hazırlar. O nedenle hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve meyve ikram etmeliyiz” diye konuştu. Bulut, sabah kahvaltısının bayramda da önemli olduğunu vurgulayarak, salam, sosis, sucuk gibi besinler yerine daha sağlıklı olan peynir, zeytin, bal, yumurta, tereyağı, kepekli ekmek, süt, çay gibi besinlerin tercih edilmesini, saat 10.00 sıralarında meyvelerden oluşan ara öğün yenmesini önerdi.
EKMEK YEMEKTEN KORKMAYIN
Beslenme ve diyetisyen uzmanı Filiz Bulut, insanların kilo alırım düşüncesiyle ekmek yemekten korktuğunu ancak bunun gereksiz olduğunu söyledi. Bulut, “Günümüzde insanlar ekmek tüketimden kaçarak zayıflayacağım diye düşünürken aksine fazlasıyla kilo almaktadır. Bilinçsizce azaltılan ekmek miktarları yağ ve şeker içeriği yüksek besinlere yönelmeyi tetiklemektedir. Ekmek yemekten korkmayın” diye konuştu.
Radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...