Peki geçen yılki referandumunda ezici çoğunlukla AB'de kalma yönünde oy kullanan Cebelitarık'ın statüsü, İngiltere'nin AB'den ayrılık pazarlığının parçası olabilir mi?
Bu soruya Muhafazakar Parti'nin eski liderlerinden ve eski içişleri bakanlarından Michael Howard'ın "Britanya 35 yıl önce Falkland adalarını nasıl savunduysa Cebelitarık'ı da öyle savunur" diye cevap vermesi birden bire bu konuyla ilgili olarak demlenen tartışmayı bir üst düzeye taşıdı.
İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, Cebelitarık konusunda Britanya'dan gelen yorumların tonlamasını şaşırtıcı bulduklarını söyledi ve "Birileri sükunetini kaybediyor galiba" diye konuştu.
Tartışmaya, özel statülü Cebelitarık hükümetinin lideri Fabian Picardo da "Cebelitarık bu müzakerelerde bir pazarlık unsuru değildir. Cebelitarık Cebelitarıklılarındır ve biz Britanyalı olarak kalmak istiyoruz" açıklamasıyla katıldı.
Nasıl başladı?
Tartışma Avrupa Birliği'nin geçen hafta Brexit müzakerelerinin kurallarını açıklarken, Cebelitarık ile ilgili her türlü kararın İspanya'nın onayından geçeceğini belirtmesi ile başladı.
AB belgesinde "Birleşik Krallık Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra, AB ile Birleşik Krallık arasında varılan hiç bir anlaşma Cebelitarık söz konusu olduğunda Britanya ile İspanya arasında anlaşma sağlanmaksızın uygulamaya konulamaz" deniyor.
BBC'ye konuşan bir AB kaynağı, Brexit sürecini başlatan belgede Cebelitarık'ın İspanya'nın lobi çalışması sonucu yer aldığını söyledi.
Konuyla ilgili tartışmaya AB dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere gittiği Lüksemburg'da dahil olan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson "Cebelitarık'ın egemenliği değişmedi ve değişmeyecek ve Cebelitarık halkı ile Britanya'nın desteği ve rızası olmadan değiştirilmesi mümkün değildir, ki bu da değişmeyecek" diye konuşmuştu.
İngiltere Başbakanı Theresa May da Brexit müzakeerelerinde Cebelitarık'ın egemenliği konusunun masada olmadığını tekrarlamıştı.
Theresa May'in Brexit sürecinin başlatılmasına dair 2200 kelimelik mektubunda Cebelitarık'tan hiç söz edilmiyor.
Cebelitarık'ın statüsü 300 yıldır İspanya ile İngiltere arasında anlaşmazlık konusu.
2002 yılında bölgede "Cebelitarık'da egemenlik İngiltere ve İspanya tarafından paylaşılmalı mı?" sorusuyla yapılan bir "kaderini tayin hakkı" referandumunda bölge halkı yüzde 99 ile bu fikri reddetti ve İngiltere'nin egemenliğini tercil etti.
Fakat İspanya bölge üzerindeki iddiasından vazgeçmiş değil.
BBC Türkçe
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...