Türk havacılık tarihinde önemli bir yere sahip olan İstanbul Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine çevrilmesi için 2 milyar 127 milyon TL’lik ihale yapılması muhalefet ve İBB tarafından tepkiyle karşılandı.
Atatürk Havalimanı'na kepçeler girdiğini ve yıkımın başladığını duyuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Belediye Meclisi'nin İYİ Partili üyesi Ali Kıdık, yıkımın apar topar yapılmasının sebebinin, İstanbul Havalimanı'nı almak isteyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeli şirketin Avrupa kıtasında başka faal bir havalimanı olmamasını şart koştuğunu iddia etmişti.
CHP'LİLERDEN HAVALİMANI ÖNÜNDE YIKIM EYLEMİ
Dün akşam İYİ Partililerin protesto gösterisi düzenlediği havalimanın önünde bu sabah da CHP’liler ve vatandaşlar toplandı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, dün Atatürk Havalimanı'nda yapılması planlanan millet bahçesine gideceğini duyurmuştu.
Bölgede önlem alan güvenlik güçleri, grubu basın açıklaması için havalimanı çevresinde oluşturulan alana yönlendirdi. Ellerinde pankart ve döviz bulunan grup sloganlar attı.
Kaftancıoğlu, burada yaptığı açıklamada, İstanbullular, doğa, kent ve Atatürk severler olarak dünyada kurulan ilk 10 havalimanından biri olan Atatürk Havalimanı'nın önüne geldiklerini söyledi.
Atatürk Havalimanı içindeki çalışmaların plan değişikliği olmadan hukuka aykırı yapıldığını savunan Kaftancıoğlu, havalimanlarının ülkelerin stratejik değerleri olduğunu ve korunması gerektiğini ifade etti.
Kaftancıoğlu, CHP iktidar olduğunda Atatürk Havalimanı'na zarar verenlerden hesap soracaklarını söyledi. Açıklamaya, CHP'li bazı milletvekilleri de katıldı.
Kaftancıoğlu burada yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
Bugün iş makinalarının olduğu yerde açıklama yapacaktık ama ne yazık ki mağdurları korumak yerine suçluları koruyan bir anlayış olduğu için iş makinalarının Atatürk Havalimanı'nı nasıl yerle bir ettiğini görülmesini istemediler.
Dünyada ilk kurulan 10 havalimanından biri olan Atatürk Havalimanı'nın önündeyiz.
Dünya örneklerine baktığımızda havalimanlarının ülkelerin stratejik değerleri olduğunu ve havalimanlarının mutlaka korunması gerektiğini biliyoruz. Bir havalimanı gözden çıkarılırsa geri dönüşü yok.
İstanbul Havalimanı'nın Atatürk Havalimanı ile beraber çalıştırılmamasının nedeni kesinlikle teknik nedenlerden kaynaklı değil. İki havalimanının aynı anda çalışacak şekilde düzenlenebileceği ifade ediliyor. Şu anda İstanbul Havalimanı'nın sadece yüzde 50'si inşa edilmiş durumda.
Eğer fidan görmek için bu kadar sabırsızlanıyorsanız, yazın cayır cayır yakılan ama göz göre göre çay fırlatmak suretiyle seyrettiğiniz yerlere bakın.
Atatürk Havalimanı'nın yıkılması ile birlikte 8.4 milyar euroluk bir kayıp söz konusu. Atatürk Havalimanı'nı işletmeye açık kalsaydı 15 bin kişilik ek istihdam olacaktı.
'HAVALİMANINA ZARAR VERENLERDEN HESAP SORACAĞIZ'
Atatürk Havalimanı'nın yıkımı pistlerden başlatılıyor. CHP olarak, halkın partisi olarak, 84 milyonla ve 16 milyon İstanbulluyla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nin ismini taşıyan Atatürk Havalimanı'nı ne yaparlarsa yapsınlar, zaten gidecekleri için bir an önce yıkmak istiyorlar, havalimanına zarar verenlerden hesap soracağız. Yasa dışı ve hukuksuz bir şekilde buraya iş makinasını sokanlardan hesap soracağız.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...