Denizli'nin Buldan ilçesinde elma yetiştiren Salih Başkuru da bunlardan birisi. Başkuru, şehirdışında sekiz yıl önce aldığı 18 dönümlük arazide organik elma yetiştirmeye karar verdi. 750 elma fidesini, tamamen organik tarıma uygun şekilde büyüten Başkuru, elmalarına çocukları gibi bakıyor. Bu yıl ürün alacağını belirten Başkuru, tek amacının ülkede organik tarımın gelişmesine ve insanların sağlıklı beslenmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Elma kabuğundaki C vitamini miktarının, etli kısma nazaran altı kat daha fazla olduğunu anlatan Salih Başkuru, "Elmanın kabuğunu soyma ihtiyacı, daha çok üzerine bulaşan tarım ilacı kalıntısından ileri gelmektedir. Kabuğuyla yemek için organik üretim çok önemli." dedi.
Yetiştireceği elmaların standartların üstünde olmasına özen gösterdiğini, bunun için arazinin tamamını yeniden tesviye ettiğini belirten Başkuru, "Fidanları, ekolojik sisteme ayak uydurmaları için sekiz sene boyunca hiçbir katkı maddesi olmadan yetiştirdim. Bu yıl organik gübre kullanmaya başlıyoruz. Organik tarımda kesinlikle haksız rekabet yoktur. Birlik olmamız, kooperatifleşmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Sanayileşmiş Avrupa ülkelerinin çoğunun topraklarının kirlendiğini ileri süren Başkuru, şunları söyledi: "Ülkemiz, dört mevsimi birarada yaşıyor. Bakir toprakları var. Özellikle kimyasal ilaçların kullanımını kesinlikle sınırlandırmamız, bu konuda devletin çiftçiye desteklerini gözden geçirmesi gerekiyor. Ürünleri sadece yaş olarak ihraç etmemiz de yetmez. İşleyip paketleyerek istihdamı arttırabiliriz."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...