Eskişehir'de 68 yaşındaki kızıyla oy kullanmaya gelen 96 yaşındaki Ahmet Tunalı, oy kullanmaya çok geldiğini, bundan sonra da daha çok oy kullanmaya geleceğini söyledi. Oy kullanmaya akülü aracıyla gelen Kevser Ceyhan, özrünün oy kullanmaya engel olmadığını, oy kullandığı için çok iyi ve mutlu olduğunu belirtti. Ayağı kırık halde oy kullanmaya gelen Nazan Biricik de, “Ayağım kırık, ama gayretle geldi. Vatandaşlık görevimi yaptım, ülkemiz, devletimiz, evlatlarımız için hayırlı olsun” dedi.
Ümmüş Hurmacı, “Sağlık görevlilerinden Allah razı olsun, onlar sayesinde bizlerde görevimizi yaptık. Vatana, millet hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, ameliyat olan yürümekte zorlanan yaşlı bir vatandaş ise ailesi tarafından araçla oy kullanacağı okula getirildi. Araçtan inemeyen yaşlıya, sandık görevlileri oy pusulası ve mührü araca getirerek, oy kullanmasına yardımcı oldular.
Antalya’nın Serik İlçesi’nde elektrik çarpması sonucu iki kolunu kaybeden 37 yaşındaki Bülent Bodur, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında eşinin yardımıyla kullandığı oyunu ağzıyla sandığa attı. Serik’te oturan ve yaklaşık 20 yıl önce elektrik çarpması sonucu iki kolunu da dirsekten itibaren kaybeden Bülent Bodur, ailesiyle oy kullanacağı Tekeli İlkokulu’na geldi. Serik Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü engelli kadrosunda çalışan Bülent Bodur, 1161 nolu sandıktaÿoyunu kullandı. Sandık görevlilerinden tercih mührüyle oy pusulasını alan Bülent Bodur, kabinde eşinin yardımıyla oyunu kullandı. Bülent Bodur daha sonra oy zarfını ağzıyla getirerek sandığa attı. Okula oy kullanmak için gelen diğer engelliler de ailesi ve sandık görevlilerinin yardımıyla oy kullandı. Kırşehir Kaman’dan Serik’e gelen Pembegül Korkulu ise okulun bahçesinde ceviz tezgahı kurarak satış yaptı. Korkulu, "Biz de ekmeğimizi çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
Konya'da yaklaşık 150 kilo olan yaşlı bir adam, oy kullanmaya sıra üzerinde vatandaşlar tarafından taşınarak götürüldü. Merkez Meram ilçesi Muhittin Güzelkılınç Lisesi'nde yaklaşık 150 kilo olduğu öğrenilen yaşlı bir adam, aşırı kilolarından dolayı yürüyemeyince yardımına vatandaşlar yetişti. Otomobilden indirildikten sonra okulda bulunan sıra üzerine oturtulan yaşlı adam, çevredeki vatandaşların yardımıyla merdivenlerden çıkartılıp, giriş katındaki oy kullanacağı salona taşındı. Oyunu kullanan yaşlı adam, ardından sınıfa getirildiği gibi sıra üzerinde arabaya taşındı.
Gaziantepli 95 yaşındaki Fatma Çetin de ambulansla oy kullanmaya geldi. Türkiye bugün yeni anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemi için referanduma giderken, engelli ve yaşlı vatandaşlarda Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulanslarla oy kullanmaya geldi. Yürüme engelli 95 yaşındaki Fatma Çetin’de Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulansla oy kullanacağı Gaziantep Lisesine geldi. Oyunu kullanan 95 yaşındaki Fatma Çetin, “Oyumu kullandım, vatan ve millet için hayırlısı neyse o olsun. 95 yaşındayım yürüyemiyorum ama oyumu kullanmaya geldim” diye konuştu.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise 78 yaşındaki felçli ve yatalak olan Zeri Albeni ile 80 yaşındaki Fethi Diclehan sağlık ekiplerinin yardımı ile oy kullandı. Şırnak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Silopi Toplum Sağlığı ekipleri halk oylamasına katılmak isteyen 78 yaşındaki Zeri Albeni ve 80 yaşındaki Fethi Diclehan için harekete geçti. Toplum Sağlığı ekipleri yardımı ile engelli 80 yaşındaki sol ayak ve kolu felçli olan Fethi Diclehan Vali Kamil Acun İmam Hatip Ortaokulu'na götürüldü. Tekerlekli sandalye üzerinde taşınan yaşlı adam oyunu kullandıktan sonra sağlık ekiplerince evine bırakıldı.
Ayrıca sağlı ekipleri Ofis Mahallesi'nde ikamet eden yaşlı kadını ambulans ile Mehmet Akif Ersoy İlk-Ortaokulu'na götürdü. Sağlık ekipleri yardıma muhtaç olan hastayı oy kullanacağı sandığa sedye üzerinde taşıdı. Oyunu kullanan yaşlı kadın daha sonra sağlık ekiplerince ambulansa bindirilerek evine götürüldü.
Sağlık Bakanlığı tarafından, referandumda herkesin oy kullanabilmesi için başlatılan uygulama kapsamında, İzmir’de de evde sağlık hizmeti alan hastalar, hasta nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürüldü. Gün boyu devam edecek çalışmalarda yoğun talebi karşılamak için 50’den fazla sağlık ekibinin görev yapacağı bildirildi. Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan hastaların demokratik haklarından mahrum kalmamaları için bir süre önce uygulama başlattı. Uygulama kapsamında, 444 38 33 numaralı çağrı merkezine başvuranların oy kullanmasını sağlamak amacıyla 50’den fazla ekip görevlendirildi. İzmir’deki Evde Sağlık Hizmeti Koordinasyon Merkezi’ne şu ana kadar bin 500’den fazla talebin ulaştığı, taleplerin de gün boyunca alınacağı öğrenildi.
Sağlık ekibi tarafından, evinden alınan 83 yaşındaki İnal Tekin, Atatürk Mahallesi’ndeki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda oyunu kullandı. Tekin’in oy pusulasını sandık görevlileri, sandığa attı. Ortopedik rahatsızlığı nedeniyle yürüyemeyen Tekin daha sonra aynı ekip tarafından evine bırakıldı. Yaşlı kadının kızı Arzu Altınkaya, "Annem yüzde 95 bedensel engelli, zaten daha önce de evde sağlık hizmeti alıyorduk. Şimdi de annemin oy kullanabilmesi için yardımcı oldular. Çok başarılı bir uygulama" diye konuştu.
Kas hastalığı nedeniyle yürüyemeyen 34 yaşındaki Mustafa Karabostan da sağlık ekipleri tarafından evinin yakınındaki Çamkıran Ortaokulu’na götürüldü. Sandığın 3’üncü katta bulunması nedeniyle taşınmada güçlük yaşandı. Okul görevlileri yardım etmeyince sağlık görevlileri ve Karabostan’ın yakınları sedyeyi 3’üncü kata çıkarttı. Burada oyunu kullanan Karabostan daha sonra nakil aracıyla evine bırakıldı.
Erzurum'un Karayazı ilçesindeki bir köyde oturan yürümekte güçlük çeken yaşlı bir vatandaş, Mehmetçik'in kucağında sandığa götürülerek oyunu kullanabildi. İlçenin Göksu köyünde oturan yürüme güçlüğü çeken yaşlı kişi, kendisine destek olan bir Mehmetçik'in kucağında Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında vatandaşlık görevini yerine getirip oy kullanması için Göksu Ortaokulu'na götürüldü. Yaşlı kişi, oyunu kullandıktan sonra yine Mehmetçik'in desteğinde evine bırakıldı.
Jandarma Genel Komutanlığı, bu kişinin oy kullanması için Mehmetçik tarafından okula götürülmesiyle ilgili fotoğrafı resmi Twitter hesabından paylaştı.
Sosyal medyada büyük beğeni toplayan fotoğrafın üzerine "Jandarma her zaman her yerde, vatandaşın yardımına koşar. Erzurum'da oy kullanmaya gelen, yürümekte zorluk çeken amcamıza yardım ediyoruz." notu paylaşıldı. Komutanlığın paylaşımı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve binlerce kişi tarafından da beğenilerek "retweet" yapıldı.
Van’ın Başkale ilçesinde görme engelli ve nefes darlığı hastalığı olan Hemi Teyfun, sağlık ekiplerinin desteğiyle sandık başına geldi. Başkale ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de ikamet eden ve iki gözü görmeyen nefes darlığı hastası 90 yaşındaki Teyfun, oy kullanmak için İl Sağlık Müdürlüğüne başvurdu. Bunun üzerine sağlık ekiplerince evinden ambulansla alınan Teyfun, oy kullanacağı Başkale Yatılı Bölge Ortaokuluna getirildi. Sağlık personeli gözetiminde oksijen tüpüyle birlikte oy kullanacağı 1092 numaralı sandığın bulunduğu yere kadar tekerlekli sandalyeyle götürülen Teyfun, oyunu kullandı. Halk oylamasının vatan, millete hayırlı olmasını dileyen Teyfun, tekrar sağlık ekipleri tarafından evine götürüldü.
Bingöl’de de fiziksel engelli 93 yaşındaki Süleyman Aydın, sandık başına giderek oyunu kullandı. 694 sandığın kurulduğu ve 174 Bin 843 seçmenin sandığa gideceği Bingöl ve ilçelerinde oy verme işlemi devam ediyor. Fiziksel engelli Süleyman Aydın, Sağlık Bakanlığının "Hastayım oyumu kullanıyorum" uygulaması ile sandık başına gitti. Sağlık görevliler tarından ambulansla evinden alınan Aydın, oy kullanacağı okula götürüldü. Oyunu kullanan Aydın yine ambulansla evine bırakıldı.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...