Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği yeni kabinede Dışişleri Bakanı olan Hakan Fidan, göreve başladığı günden bu yana yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.
Fidan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “14. Büyükelçiler Konferansı”nın açılış törenine katıldı.
ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİLER
Tören öncesi, dünyanın dört bir yanından gelen Türk büyükelçiler ile Anıtkabir'i ziyaret etti.
14. Büyükelçiler Konferansımızın resmi açılışı öncesinde, dünyanın dört bir yanında görev yapan Büyükelçilerimizle beraber Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurundayız.
— Hakan Fidan (@HakanFidan) August 7, 2023
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki milli dış politikamızla, ülkemizi Türkiye… pic.twitter.com/t5UlOxxDBv
Ardından yurt dışında ve merkez teşkilatında görevli büyükelçilerinin katılımıyla 2008’den bu yana düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’na geçildi.
5-9 Ağustos’ta Anıtkabir’de düzenlenen programda küresel eğilimlerin ele alındığı konferansın bu yılki teması, “Türkiye Yüzyılı’nda Dış Politikamız” olarak belirlendi.
BAKAN FİDAN’DAN AB’YE NET MESAJ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde yaptığı, "Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in önünü açalım" ifadelerinin ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliik sürecine değinen Fidan, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye'yi bir takım farazi, tarihten kopuk altı boş kavramlar geliştirerek hasım olarak nitelemek balkanlarda yapılabilecek en vahim hatadır. Bütün balkan ülkelerinin AB ve NATO üyeliklerinin konuşulduğu ortamda Türkiye'nin AB üyelik sürecinin akamete uğratılmış olması stratejik bir körlüktür.
Türkiye'siz AB'nin gerçek manada küresel aktör olamayacağını vurgulamak istiyoruz. Bazı NATO ülkelerinin Suriye ve Irak'ta PKK ile olan iş birliğine son vermeleri gerektiği çağrısını yineliyoruz.”
TÜRKİYE’NİN ÜYELİK SÜRECİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile yaptığı 3'lü görüşmede, İsveç'in Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.
Bunun üzerine gözler sürecinin sonucuna çevrildi. Gelişmeler ise devam ediyor.
1963 yılında AB'ye üyelik süreci resmen başlayan Türkiye, o tarihten bu yana Birliğe kabul edilmesi konusunda Brüksel'den somut adımlar göremedi.
AB'den Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestinin uygulanmasını isteyen Ankara, 27 ülkeli bloğa katılım sürecinin de en kısa zamanda sonuca ulaştırılmasını istiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...