E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Eğer bunu yaparsa Merkez Bankası‘nda ‘hakem‘ değişir! 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den de Merkez Bankası’na eleştiri geldi. “Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi gerekiyor” diyen Zeybekci, “Eğer, ‘Ben aslında faiz indirecektim ama üstüme çok geliniyor. Aha da indirmiyorum’ gibi bir tutum varsa, o zaman ‘hakem’

18.01.2015 - 02:01
Eğer bunu yaparsa Merkez Bankası‘nda ‘hakem‘ değişir!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den de Merkez Bankası’na eleştiri geldi. “Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi gerekiyor” diyen Zeybekci, “Eğer, ‘Ben aslında faiz indirecektim ama üstüme çok geliniyor. Aha da indirmiyorum’ gibi bir tutum varsa, o zaman ‘hakem’ değişir” dedi.

ARSLAN Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan’ın liderliğinde düzenlenen, oturum başkanlığını Prof. Fuat Keyman’ın yürüttüğü “Fikir Sofrası” toplantısı bu kez Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Liechtenstein Sarayı’nda gerçekleşti.  Denizbank’ın sponsorluğunu üstlendiği bu 12. Fikir Sofrası'nın konuğu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ydi. Masada AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Belma Satır, Nureddin Nebati, Denizbank CEO’su Hakan Ateş ve TEB Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil ile Avusturya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotony'nin de olduğu çok sayıda isim var… Sohbette ana gündem maddesi Merkez Bankası'nın faiz politikasıydı. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla ateşlenen faiz tartışmasıyla ilgili yorumda bulunan Zeybekci, Erdoğan'ın faiz indirimiyle ile ilgili değerlendirmelerine sonuna kadar katıldığını ve bu konuyu son bir yıldır yüksek sesle dile getirdiklerini söyledi. Zeybekci konuşmasında şu mesajları verdi: 

SUSMAK SUÇA ALET OLMAKTIR

Beklenti enflasyonu yüzde 6'nın altına inmiş 2016 itibarıyla. 2015 yılında üreticinin katlandığı kredi faizleri yüzde 14'ler seviyesinde, reel faiz yüzde 8'ler seviyesinde şu anda. Bu, katlanılabilir değildir. Bunun karşısında susmak da bence suça alet olmaktır. Onun için Türkiye'nin bir an önce şu faiz döneminden geçmesine inanıyorum. Merkez Bankamızın da piyasayı, dünya piyasasını bırakın, Türkiye piyasasını arkadan takip eden o pozisyonundan, piyasayı önden yönlendiren bir noktaya geçmesi gerektiğine inanıyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bu yönde olumlu gelişmeleri artık yaşayacaktır diye düşünüyorum.

YASA DEĞİŞMELİ

Merkez Bankası, politik riski üstlenmiş hükümetin isteklerine rağmen faizleri indirmiyor. Bu durum, yasayla belirlenmiş görev tanımından kaynaklanıyor. Merkez Bankası, mevcut yasasına göre, fiyat istikrarını esas alıyor. Yasayı değiştirip Merkez Bankası’nın fiyat istikrarının yanısıra ihracat artışını, büyümeyi, istihdamı da temel hedef olarak almasını sağla-
mak gerekiyor. 

BAĞIMSIZ OLSUN

Merkez Bankası’nın bağımsızlığından yanayım. Eğer, 'Ben aslında faiz indirecektim ama üstüme çok geliniyor. Aha indirmiyorum' gibi bir tutum varsa, o zaman 'hakem' değişir. Ancak, öyle bir durum olduğunu düşünmüyorum. 

BAŞÇI'YI SEVERİM AMA

Politik riski üstlenenler olarak Merkez Bankası’na uyarılarımızı yaparız, düşündüklerimizi söyleriz. Ancak, tartışmaların Merkez Bankamızı yıpratacak düzeye gelmemesi lazım. Erdem Başçı’yı çok seviyorum, iyi de görüşüyoruz. Ancak, faiz konusunda sergilediği bu tutum, önündeki görev tanımından kaynaklanıyor.

Dünya indirirken Türkiye hâlâ yerinde sayıyor

Türkiye yüksek faiz liginde Rusya ve Brezilya'dan sonra üçüncü sırada. Son iki ayda Çin ve Hindistan faizde sürpriz indirime giderken Türkiye beklemede. Şimdi tüm gözler salı günü yapılacak kritik toplantıda.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Merkez Bankası'nı uzun zaman sonra yeniden eleştirerek, yüksek faiz tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Merkez Bankası yılın son PPK toplantısında da faizleri değiştirmemiş ve yüzde 8.25'te sabit bırakmıştı. 

BİRİNCİ RUSYA

Türkiye bu oranla Rusya ve Brezilya'nın ardından faizde en yüksek üçüncü ülke konumunda yer alıyor. Peki gelişmekte olan diğer ülkelerde durum ne? Cumhurbaşkanı Eroğan'ın da altını çizdiği gibi son dönemde birçok ülkede 'faiz indirme' trendi yaşanıyor. Bu örneklerin en önemlisi 2014 yılı biterken Çin ve Hindistan'da yaşandı. Çin, 2012 yılından bu yana ilk kez indirime gitti ve faiz oranını yüzde 5.6'ya düşürdü. Hindistan ise aralık ayında faizi sürpriz 
bir kararla yüzde 0.25 kısarak, yüzde 7.75'e düşürdü. Sözkonusu indirim Mayıs 2013’ten bu yana ilk olma özelliği taşıyor. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından, rublenin ateşini düşürmek isteyen Rusya Merkez Bankası, 650 baz puan artırarak politika faizini yüzde 17'ye çıkarttı. Söz konusu artırımla son 16 yılın en yüksek faiz artırımına imza attı. Rusya Merkez Bankası, 80 milyar dolarlık döviz müdahalesinin rubledeki yüzde 50'lere varan düşüşü önlememesi üzerine, yıl içerisindeki altıncı faiz artırımını gerçekleştirmiş oldu. 

BREZİLYA TAKİP EDİYOR

Rusya, sözkonusu faiz oranıyla gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek faiz oranına sahip ülke konumunda bulunuyor. Brezilya Merkez Bankası da son dönemde enflasyona karşı faiz silahını çeken ülkelerden biri oldu. 4 Aralık tarihinde faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 11,75'e yükseltti. Merkez Bankası, daha önce yaptığı artırımlarda da 25 baz puanlık artışları tercih etmişti.

Gelmemesi sürpriz olacak

Gelişmekte olan bir diğer ülke Endonezya'nın merkez bankası da geçen ay düzenlediği olağanüstü toplantıda faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 7,75'e çıkardı. Güney Afrika da son bir yılda gösterge faiz oranını beklenmedik şekilde yükselten ülkeler arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar önümüzdeki dönemde iki ülkeden de faiz indirimi bekliyor.

Yüzde 55 indirim bekliyor

Reuters'IN yaptığı ankete katılan 20 kurumun 11'i Merkez Bankası'nın salı günü yapılacak ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında hali hazırda yüzde 8.25 seviyesinde olan politika faizinde bir indirime gidilmesini bekliyor. Ankette politika faizinde indirim bekleyen 11 katılımcıdan 8'i 25 baz puan, 3 katılımcı ise 50 baz puan indirim öngörüyor. 

En az 2 puan aşağı çekmeli

Merkez Bankası'nın artık faizi indirmek için bahanesi kalmadığını belirten Bülent Gedikli, 
Para Politikası Kurulu'na mesaj gönderdi. 

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, Merkez Bankası'nın politika faizini en az 2 puan indirmesi gerektiğini bildirdi. Dünyada birçok ülkenin faizlerini indirdiği bir dönemden geçildiğini belirten Gedikli, Hindistan ve Peru'nun dahi buna dahil olduğunu ifade etti.  Türkiye'nin faiz düşürme konusunda şu anda çok değerli bir dönemden geçtiğini dile getiren Gedikli, "Fed düğmeye basıp, faiz artırımına gittiğinde adeta bir süpürge gibi tüm dünyadan parayı kendi kasasına çekecek. O dönemde zaten faiz indirimi mümkün olmayacak. Bu fırsatı kaçırmamalıyız" dedi. Gedikli, Merkez Bankası'nın bahanesinin kalmadığını ve politika faizini en az 2 puan indirmesi gerektiğini söyledi. "Şimdi bazıları faizleri indirmemek için bahane üretmeye başlayacak" diyen Gedikli, şöyle devam etti: "Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde öyle riskler gördü ki ve bunların hepsini çok iyi yönetti. Bugün risk unsuru olarak gösterilen her şeyi bu ülke yine başarıyla yönetecektir. Dolayısıyla Merkez'in bahanesi artık kalmamıştır."

ERDOĞAN NE DEMiŞTi?

Merkez Bankası sağ olsun faiz konusunda hâlâ olduğu yerde duruyor. Uluslararası camiadaki faiz politikasına yakın bir politikayı bizim de uygulamamız lazım. Dünyada herkes faizleri indirirken bizim Merkez Bankamız hâlâ aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen? Şimdi Merkez Bankası bağımsızdır diyebilirler, ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayız, gerekirse çağırıp kendileriyle bunu konuşacağız, bu iş böyle yürümez.

Avusturya MB Başkanı ile sohbet

ARSLAN Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan’ın önderliğinde gerçekleşen 'Fikir Sofrası' buluşması Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Liechtenstein Sarayı’nda gerçekleşti, Denizbank’ın sponsorluğunu üstlendiği buluşmada Türkiye'den birçok işadamı yer aldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yemek öncesinde Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny ile de bir süre sohbet etti.
akşam

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kapalı Çarşı Yeniden İnşa Ediliyor!
Her yıl 91 milyon kişinin ziyaret ettiği, 45 bin metrekarelik kapalı alanı, ...
Yüksek doğalgaz faturasına Alman tasarruf modeli!
Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, belediye ve hastaneler başta ...
EPDK'dan Başkentgaz'a uyarı:
EPDK'dan, ön ödemeli (kartlı) doğal gaz sayaçlarında meydana gelen arızalar ...
 
BDDK'dan Halk Bankası'na 'katılım bankası' onayı!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Halk Bankası ve kurucu ...
Merkez'e bir uyarı da Bakan Zeybekçi'den:
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yüksek faizlerin kabul edilebilir olmadığını ...
Babacan'dan Erdoğan'ı kızdıracak çıkış:
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın faiz politikalarıyla ...
 
Rusya'nın doğalgaz ihracatı yüzde 6,7 azaldı!
Rusya’nın 2014’de doğalgaz ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 6,7 azalarak ...
Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor! İşte son durum!
Altın fiyatları, rekor kırmaya devam ederek, son 4 ayın zirvesine çıktı. ...
2014 yılında bin 907 otobüs sattı!
Sabancı Grubu bünyesinde bulunan Temsa’nın taşıtlarına 2014’te ilgi arttı. ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
ÖSYM
Kocan Kadar Konuş
Almazbek Atambayev
pkk
Barack Obama
Sayıştay
Irak
TÜBİTAK